27.11
21:00

Πρώτη κίτρινη κάρτα signor Massimo!

Βαγγέλης Κατσαΐτης
Advertisement

Σε ένα τραγικό παιχνίδι από άποψη εμφάνισης, διαχείρισης και τελικού αποτελέσματος, η ΑΕΚ έγραψε μια μαύρη σελίδα στην Ευρωπαϊκή της ιστορία, χάνοντας με 0-3 στην έδρα της από κάποια… Ζόρια. Κύριος υπεύθυνος γι’ αυτή την «τρικυμία» ήταν ο Μάσιμο Καρέρα. Γράφει ο psyxiatRos Βαγγέλης Κατσαΐτης.

Πραγματικά παλεύω με το μυαλό μου από το τέλος του αγώνα με την Ζόρια, να θυμηθώ άλλη φορά που υπήρξε τέτοιο στήσιμο και διαχείριση από προπονητή της ΑΕΚ, που οδήγησε αβίαστα στην ήττα την ομάδα του από κατώτερο αντίπαλο και δεν μπόρεσα να βρω κάτι.

Όχι υποτίμηση, αλλά ούτε υπερεκτίμηση

Για να διαβάσεις σωστά το όλο… έργο, έχει αξία πριν πάμε στα του αγώνα, να δούμε τι προσπάθησε να μεταφέρει στους παίκτες του αλλά και στον κόσμο μια μέρα νωρίτερα.

Τι μετέφερε λοιπόν ο Μάσιμο; Πως θα πρέπει η ΑΕΚ να μην υποτιμήσει τον αντίπαλο και πως αν θεωρούμε ότι έχουμε κερδίσει λόγω του πρώτου αποτελέσματος θα είμαστε γελασμένοι…

Τι έκανε τελικά; Όχι μόνο αρχικά την υποτίμησε την Ζόρια, διότι το να θεωρείς πως με τον τρόπο που έπαιξες και κέρδισες εκτός έδρας, με τον ίδιο θα κέρδιζες και εντός, σε ένα ματς που αν μη τι άλλο οι ουκρανοί θα θέλανε να πάρουν εκδίκηση και αυτό είναι ξεκάθαρη υποτίμηση του αντιπάλου, αλλά την υπερεκτίμησε παράλληλα κατεβάζοντας μια ΑΕΚ για εντός έδρας ματς που θέλει να το πάρει με 8 αμυντικογενείς παίκτες και κυρίως με αμυντικό προσανατολισμό.

Δηλαδή στο τέλος της ημέρας, τα είχε κάνει αχταρμά στο κεφάλι του από την αρχή, χωρίς να υπολογίζει τίποτα από όσα είπε και χωρίς να μπορεί να περάσει πως η ΑΕΚ αυτό το ματς ήθελε να το πάρει πάση θυσία.

Η ΑΕΚ χωρίς επιθετικό ρε Μάσιμο;

Πάμε στα του αγώνα λοιπόν, ξεκινάς με 5-3-2 διότι όπως λες, έτσι κατέβηκες και στο πρώτο ματς και έτσι θα… αιφνιδίαζες τον αντίπαλο. Αρχικά να πούμε πως το συγκεκριμένο σύστημα χωρίς να έχεις 2 σούπερ μπακ που να μπορούν να γίνουν ο 3ος και ο 4ος παίκτης στην επίθεση, είναι ένα φουλ αμυντικογενές σχήμα.

Πάμε παρακάτω, ξεκινάς λοιπόν έτσι και από τα πρώτα λεπτά φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν υπάρχει αντί-Μάνταλος στο νέο σου πλάνο. Δηλαδή δεν υπάρχει ο ρόλος στην θέση κλειδί που μπορεί να κάνει αυτό το σύστημα επιθετικό κατά έναν τρόπο.

O Κρίστισιτς δεν το έχει προφανώς και ο μόνος που μπορεί να παίξει τον συγκεκριμένο ρόλο, είναι ο Τάνκοβιτς, τον οποίο όμως τον έχεις βάλει επιθετικό. Το πρόβλημα κυκλοφορίας είναι πραγματικά εξόφθαλμο και σε ένα ματς που θες πάση θυσία τη νίκη, πετάς ένα 45’ που έμοιαζε με φιλικό καλοκαιριού.

Και έρχεται η αποβολή και η κατάρρευση

Μπαίνοντας στο δεύτερο μέρος, ο Σάκχοβ κάνει ότι κάνει και σκοτώνει όποιο σχέδιο είχες ή δεν είχες είτε στο κεφάλι σου, είτε μεταφέρει στους παίκτες σου. Και εδώ ρε Μάσιμο, ποια ήταν η αντίδραση; Καμία μα καμία! Τρως γκολ από λάθος του τερματοφύλακα που έχει να παίξει 1,5 χρόνο και διάλεξες εσύ να παίξει σε αυτό το ματς, κάνεις κάτι τρέλες με τον Σβάρνα ως δεξί μπακ και αν κάτι σε σώζει σε εκείνο το σημείο είναι να το γυρίσεις σε 4-3-2(λόγω αποβολής) με τον Τάνκοβιτς σε ρόλο «Μάνταλου» και μπροστά του τον Μάρκο με έναν επιθετικό για να πιέσεις, αλλά… βγάζεις τον Τάνκοβιτς αλλαγή!

Από εκεί και πέρα ήρθε η κατάρρευση και η Ζόρια φόρεσε τα άσπρα της… Ρεάλ και σε συνέτριψε με ένα ντροπιαστικότατο αποτέλεσμα, για το οποίο έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ο Καρέρα. Μοναδικό θετικό σε όλο αυτό; Πως παίζεις ματς κάθε 3 μέρες και η ΑΕΚ πάει στην Τρίπολη.

Αν δεν αλλάξει λογική, θα βγει… 2η κίτρινη

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο Μάσιμο από την έναρξη και μετά έχει το «βαρύ φορτίο» να πρέπει να διαχειριστεί το πιο πλήρες ρόστερ που είχε η ΑΕΚ επί εποχής Μελισσανίδη και σίγουρα η όποια κρίση του γίνει θα κρύβει μέσα της ελάχιστο ποσοστό λάθους.

Για να μπορέσει λοιπόν ο Ιταλός να… μπει στην Αγιά Σοφιά(αν το θέλει), θα πρέπει να αλλάξει λογική και να κατανοήσει πως πλέον η ΑΕΚ θα πρέπει να κατεβαίνει με επιθετικούς προσανατολισμούς σχεδόν σε όλα της τα ματς και μόνο αν έχεις σοβαρά προβλήματα απουσιών ή ο αντίπαλος λέγεται Ρεάλ, Μπάρτσα, Λίβερπουλ και οποιαδήποτε άλλη ομάδα από αυτό το επίπεδο, να εξετάζεται αν θα βγαίνει λίγο πιο συγκρατημένη, διότι μην ξεχνάμε πως με φουλ επίθεση έπαιξες με τους Γκαλάκτικος της Ρεάλ.

Αυτό είναι το DNA αυτής της ομάδας και είναι ξεκάθαρο πως όποιος επιχειρεί να το αλλάξει για μεγάλο χρονικό διάστημα, σίγουρα αποτυγχάνει. Αυτό είναι το μυστικό και όσο πιο γρήγορα το καταλάβει ο Ιταλός, τόσο καλύτερο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Υγ: Κάτι τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό! Αυτές οι αλλαγές σε σύστημα και σε πρόσωπα από αγώνα σε αγώνα δεν έχουν λογική και σίγουρα δεν πρόκειται να βγάλουν την πραγματική ποιότητα και τις πραγματικές δυνατότητες. Όσον δεν υπάρχει βασικός κορμός στην ομάδα, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να βρει τον δρόμο της η ΑΕΚ.

Advertisement