19.11
19:00

Τάνκοβιτς ο αληθινός πολυθεσίτη

Βαγγέλης Αρναούτογλου
Advertisement

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει στον psyxiatRo για τον Σουηδό εξτρέμ Μουαμέρ Τάνκοβιτς, έναν αυθεντικό ποδοσφαιριστή πολλών θέσεων όταν οι περισσότεροι είναι τέτοιοι στα λόγια.

Εύκολο και ανέξοδο είναι για κάθε ποδοσφαιριστή να ισχυρίζεται ότι μπορεί να παίξει σε αρκετές θέσεις, το δύσκολο της υπόθεσης είναι να το εξυπηρετεί κιόλας. Δεν είναι μια απλή διαδικασία και πολλές φορές σχετίζεται και με τον ψυχισμό του εκάστοτε αθλητή, ο οποίος από τη μία θέλει να παίζει οπότε πρέπει να υποστηρίζει πως είναι επαγγελματίας και θα κάνει ότι του πει ο προπονητής, από την άλλη ωστόσο πιέζεται για να αποδειχθεί λειτουργικός σε ρόλους που μέσα του ξέρει ότι δεν είναι και το καλύτερό του.

Σπάνια συναντάς περιπτώσεις όπως για παράδειγμα ήταν κατά το παρελθόν ο εξ ορισμού πολυθεσίτης Χρήστος Μαλαδένης, ένας ποδοσφαιριστής με ξεκάθαρη ικανότητα να παίζει το ίδιο καλά και να αισθάνεται εξίσου άνετα σε τουλάχιστον τέσσερις θέσεις. Μία μοντέρνα έκδοση πολυλειτουργικότητας, συναντά κάποιος στο προφίλ του Σουηδού επιθετικού Μουαμέρ Τάνκοβιτς.

Ο ποδοσφαιριστής που πολύ γρήγορα με τις αρετές και την απλότητά του, συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η ΑΕΚ να γίνει περισσότερο παραγωγική και αποτελεσματική μεσοεπιθετικά, είναι όντως ικανός, εξοικειωμένος και ευχαριστημένος με το να παίζει σε όλες τις θέσεις της γραμμής κρούσης και αυτό είναι ένα μεγάλο αυτού για τα στρατηγικά πλάνα του Μάσιμο Καρέρα, ο οποίος έως σήμερα τον έχει χρησιμοποιήσει στις δύο πτέρυγες και σε ρόλο ελεύθερου πίσω από τον φορ.

Η αβάσταχτη απλότητα με την οποία χαϊδεύει τη μπάλα ο Μουαμέρ Τάνκοβιτς κάθε φορά που πρέπει να πασάρει ή να πλασάρει, είναι αυτή που ομορφαίνει τόσο πολύ και ασφαλώς καθιστά πιο αποτελεσματικό το παιχνίδι της ΑΕΚ μεσοεπιθετικά. Ο ποδοσφαιριστής για τον οποίο ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας Ίλια Ιβιτς, προσπάθησε ξανά και ξανά μέχρι να καταφέρει με την τρίτη προσπάθεια -κι έχοντας μαζί του την τύχη να επιλέξει άλλη ομάδα ο Βούλγαρος Ντεσπόντοφ που είχε περισσότερες συμπάθειες εντός της Ένωσης- την έλευσή του στην Ελλάδα, κάνει πολύ γρήγορα διαφορά. Επίσης, κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους και πιο χαρούμενους, αφού η σκέψη του είναι πρωτίστως στο πως θα τους αξιοποιήσει και δευτερευόντως στο να σκοράρει. Αν και όταν το αποφασίζει, δείχνει να έχει πολύ ανεπτυγμένο το killer instinct.

Ξεκάθαρα με την εξυπνάδα που χαρακτηρίζει το παιχνίδι του και με το πως κινείται μέσα στο γήπεδο, ο Σουηδός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμα και στην κορυφή της επίθεσης, αν και στην περίπτωση αυτή θα έχανε σημαντικό μέρος από τη δυνατότητα να δρα πιο ελεύθερα και να είναι συμμέτοχος στη δημιουργία. Το γεγονός ότι η ΑΕΚ διάβασε το λάθος με τον Ενομπακάρε και το διόρθωσε τόσο άμεσα και εύστοχα με τον Τάνκοβιτς, ίσως και να κάνει τη διαφορά μέσα στη σεζόν.

Advertisement