27.10
12:32

Σημαντική νίκη με… σημαντικά κενά

Βαγγέλης Κατσαΐτης
Advertisement

Το “διπλό” στην έδρα που ο βασικός αντίπαλος έχασε βαθμούς, είναι πάντα σημαντική νίκη ψυχολογίας στην κούρσα της διεκδίκησης του πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ έβγαλε αντίδραση, αλλά και σημαντικά κενά στον τρόπο άμυνας, κυρίως στα αριστερά, εκεί που το τεχνικό επιτελείο θα πρέπει να σταθεί και να βρει λύση. Γράφει ο PsyxiatRos Βαγγέλης Κατσαΐτης

Μετά από τρία αρνητικά αποτελέσματα, η ΑΕΚ σε ένα επικίνδυνο για γκέλα γήπεδο, σε ένα γήπεδο που ο Ολυμπιακός έχασε τους πρώτους του βαθμούς, έπρεπε να πάρει αποτέλεσμα, έπρεπε να βγάλει αντίδραση απέναντι σε μια ομάδα που για το επίπεδο της έχει αξιοσημείωτο αγωνιστικό πλάνο.

Στα θετικά, οι παίκτες του Μάσιμο έδειξαν χαρακτήρα, έβγαλαν ομαδικότητα και πήραν το σημαντικό και δύσκολο διπλό. Βέβαια θα μπορούσαν να είχαν κάνει εύκολη την ζωή τους καθώς χάθηκαν σημαντικές και μεγάλες ευκαιρίες για να καθαρίσει από νωρίς το θέμα νίκη, αλλά…

Πρέπει όμως να σταθεί στα αρνητικά

Και αν οι χαμένες ευκαιρίες δηλώνουν πρόβλημα στα τελειώματα, που όμως θα διορθωθεί μέσα από τα ματς (διότι αυτοί που τις χάνουν ξέρεις για το τι είναι ικανοί), τα κενά στο αριστερό άκρο της άμυνας και γενικά το θέμα της άμυνας με τα γεμίσματα είναι κάτι που θέλει δουλειά και εύρεση λύσης στο πρόβλημα.

Είναι χαρακτηριστικό πως το συγκεκριμένο πρόβλημα στα αριστερά η ΑΕΚ το έχει πληρώσει συχνά πυκνά στα παιχνίδια της, δεχόμενη γκολ και επικίνδυνες φάσεις με αποτέλεσμα πλέον να έχει διαβαστεί από τους αντιπάλους και να ρίχνουν σχεδόν όλοι το βάρος τους στην συγκεκριμένη πλευρά.

Δεν είναι τυχαίο πως ο ΠΑΣ το 51% των επιθέσεων του το έκανε από την αριστερή πλευρά, από την πλευρά του Λόπεζ! Ο πορτογάλος δεν είχε ποτέ σε υψηλό βαθμό τις αμυντικές του ικανότητες ως αριστερό μπακ, αλλά σίγουρα μετά την επιστροφή του από τον τραυματισμό, έχει παρουσιάσει τρομερή καθίζηση σε αυτό τον τομέα, σε σημείο που ίσως στην ΑΕΚ θα πρέπει να σκεφτούν τον Γενάρη να έρθει ένα αριστερό μπακ μαζί με τον Ινσούα και ο Λόπεζ να
“αναβαθμιστεί” σε αριστερό εξτρέμ.

Χαρακτηριστικό το πρώτο ακυρωθέν γκολ

Με τον ΠΑΟΚ έχασε βαθμούς στο 90′ σε μια τέλεια αμυντική λειτουργία μέχρι εκείνο το σημείο και δυστυχώς την συγκεκριμένη φάση την δέχτηκε η ΑΕΚ σε αρκετά ματς κατά την διάρκεια της περσινής σεζόν. Ακόμα και στο τελευταίο της χρονιάς, τον τελικό Κυπέλλου δέχτηκες το μοναδικό γκολ από εκείνο το σημείο.

Η ΑΕΚ είχε στην κατοχή της την μπάλα, ο Σβάρνας προσπάθησε να βγάλει την μπάλα από την άμυνα για μια νέα επίθεση, ο Λόπεζ αρχίζει και ανεβαίνει προς την σέντρα και ο Λιβάγια χάνει την μπάλα και ο Λόπεζ σταματάει να τρέχει και γυρίζει σιγά σιγά προς τα πίσω, μέχρι το σημείο που ο Ραντζέλοβιτς αρχίζει να σπριντάρει σε ένα… οικόπεδο γήπεδο με τον Λόπεζ να μην τον αντιλαμβάνεται και να τρέξει καλύψει, έστω να προσπαθήσει, με αποτέλεσμα την παρακάτω εικόνα

Πάμε όμως να δούμε πάλι με εικόνες το πρώτο οφσάιντ γκολ του ΠΑΣ για να καταλάβουν όλοι πως δυστυχώς ο Λόπεζ, έχει σημαντικό πρόβλημα στην άμυνα και δείχνει πως υπάρχουν στιγμές που χάνει το μυαλό του.

Ο ΠΑΣ κερδίζει το κόρνες και το εκτελεί και γρήγορα, προκειμένου να πιάσει την άμυνα της ΑΕΚ ανοργάνωτη. Σε εκείνο το σημείο ο Λόπεζ δεν κοιτάει την μπάλα, προκειμένου να τρέξει να καλύψει το κενό μιας και ο ΠΑΣ εκτελεί γρήγορα το κόρνερ με πάσα, κάτι που τρέχει να το κάνει ο Μάνταλος

Το κόρνερ εκτελείται με πάσα, ο Μάνταλος έχει τρέξει και καλύπτει το κενό στα αριστερά της περιοχής και σε εκείνο το σημείο οι παίκτες του ΠΑΣ αρχίζουν και πατάνε περιοχή. Σε εκείνο το σημείο ο Λόπεζ ακόμα δεν έχει κοιτάξει μπάλα, να δει τι γίνεται; Που είναι; παρά κοιτάει τους αντιπάλους παίκτες θεωρώντας κάποιος πως κοιτάει να φυλάξει κάποιον παίκτη

Η σέντρα βγαίνει και εκεί ο Λόπεζ γυρνάει και κοιτάει την μπάλα, η οποία είναι στον αέρα και με πλάτη στους παίκτες τους ΠΑΣ, κάνει κίνηση προς τον χώρο που πάει μπάλα, χωρίς να έχει δει τον αντίπαλο που τον ξεπερνάει και που έχει πλεονέκτημα σε περίπτωση που προσγειωθεί η μπάλα στο δεύτερο δοκάρι.

Ο Χνιντ πηδάει και διώχνει με το κεφάλι προς τα πίσω με τον Λόπεζ να κοιτάει την μπάλα σε ένα σημείο που βρίσκεται ο Παουλίνιο και τρέχει να κάνει άμυνα πάνω στην μπάλα. Ο Λόπεζ δεν φυλάει κανένα παίκτη και δεν κάνει κίνηση να επιστρέψει στην θέση του. Σε εκείνο το σημείο όλη η άμυνα, έχει αρχίσει να κοιτάει την μπάλα και κανείς δεν έχει στο νου του να κοιτάξει και να καλύψει τους δύο παίκτες του ΠΑΣ στο δεύτερο δοκάρι, την αριστερή πλευρά της ΑΕΚ

Η μπάλα έχει βγει έξω από την περιοχή και έχει φτάσει στο σημείο όπου ο παίκτη τους ΠΑΣ από τα αριστερά, βγάζει σέντρα για το πίσω δοκάρι. Η θέση που έχει το αριστερό μπακ της ΑΕΚ, ο Λόπεζ, είναι πραγματικά ανεξήγητη. Σε εκείνο το σημείο, από την αριστερή πλευρά της ΑΕΚ, ο ΠΑΣ έχει 3 παίκτες αφύλακτους,3!!!

Με την μπάλα να βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια της άμυνας και να κατεβαίνει στο δεύτερο δοκάρι, 3 παίκτες του ΠΑΣ είναι αφύλακτοι, ένας παίκτης του ΠΑΣ κάνει κίνηση από την άλλη πλευρά της μπάλας, για να μπορεί να πάρει το ριμπάουντ σε περίπτωση πάσας και ο Λόπεζ είναι… εκτός περιοχής!

Την τελευταία φωτό την βάζω δεύτερα από την επίτευξη του ακυρωμένου γκολ, για να δείτε ξεκάθαρα την κίνηση που κάνει ο Νεντελτσεάρου με το χέρι προς τους συμπαίκτες του, λέγοντας ουσιαστικά “Ποιος τους φύλαγε εδώ; Που είναι το αριστερό μπακ; Και το Λόπεζ κρατάει τα μαλλιά του. Θα μπορούσε να πει κανείς πως ο Λόπεζ καθόλη τη διάρκεια της φάσης είναι απλώς ένας παρατηρητής.

Δουλειά από Καρέρα και μείωση λαθών

Φυσικά δεν είναι μόνο ο Λόπεζ, για να μην παρεξηγηθώ, καθώς αρκετοί παίκτες δεν έχουν 100% την θέση τους, αλλά αυτό είναι θέμα επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στους παίκτες που παίζουν για πρώτη φορά μαζί τους. Μέσα από τα παιχνίδι δηλαδή, θα έρθει και το δέσιμο και παιχνίδι με παιχνίδι η ΑΕΚ θα είναι καλύτερη. Απλά ο Λόπεζ, όποτε παίζει, εξελίσσεται σε αχίλλειο πτέρνα για την Ένωση στο αριστερό άκρο της άμυνας.

Εν αντιθέση με το επιθετικό κομμάτι που ο πορτογάλος παίρνει υψηλό βαθμό και πάντα βοηθάει αρκετά στο επιθετικό παιχνίδι. Δυστυχώς όμως δείχνει πως οι κούρσες στην επίθεση, του ρίχνουν τις δυνάμεις για τις επιστροφές και την συγκέντρωση του.

Αυτό είναι ένα κομμάτι πουα θα διορθωθεί σε μεγάλο βαθμό με τον ερχομό του Ινσούα, αλλά ο Καρέρα θα πρέπει να δει το θέμα Λόπεζ και να βρει λύση, όπως επίσης να βρει λύσεις και για τα αρκετά λάθη που κάνει η ΑΕΚ, τα οποία είναι σίγουρα και θέμα δεσίματος και έλλειψεις δυνάμεων λόγω των αρκετών απουσιών.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο 64ο λεπτό του αγώνα, τα λάθη έγραφαν 30 για τον ΠΑΣ και 38 για την ΑΕΚ. Όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς, τόσα λάθη με μια ισάξια ομάδα με την ΑΕΚ, μπορεί να της δημιουργήσουν τεράστιο πρόβλημα. Γι αυτό το λόγο, μπορεί η νίκη να είναι πολύ σημαντική, αλλά για να έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία, ο Μάσιμο θα πρέπει να βρει τα λάθη και να τα διορθώσει ενόψει της πολύ δύσκολης συνέχειας.

ΥΓ: Γούσταρα πολύ τον Μαχαίρα για τον τσαμπουκά και το θράσος που έδειξε καθ’ όλη τη διάρκει που αγωνίστηκε. ‘Εχασε ένα εύκολο γκολ, κόπηκε σχεδόν σε όλες τις ενέργειες που προσπαθούσε να κάνει, παρόλα αυτά, δεν του κόπηκε καμία διάθεση, καμία… μαγκιά συνεχίζοντας να προσπαθεί, να κάνει ένα τρομερό σουτ από πολύ πλάγια θέση, να δίνει δύο εξαιρετικές φάσεις και να μην τον βλέπεις πχ να έχει εξαφανιστεί από το ματς. Αν στα 17 του, χωρίς εμπειρίες έχει τέτοια συμπεριφορά, είναι δεδομένο πως η ΑΕΚ μεγαλώνει ένα διαμάντι στα χέρια της.

Advertisement