29.9
10:09

Μια πρόκριση για πολλαπλά οφέλη!

Κώστας Κοσικίδης
Advertisement

Μετά τη νίκη με την Λαμία και το 3 στα 3 της ΑΕΚ σε όλες τις διοργανώσεις, την Πέμπτη (01/10) δίνει την κρισιμότερη αναμέτρηση όλης της χρονιάς -μέχρι την επόμενη- απέναντι στην Βόλφσμπουργκ και θα πρέπει να φανεί αντάξια των προσδοκιών και να διεκδικήσει ότι της αναλογεί, έχοντας με μια πρόκριση πολλαπλά οφέλη. Γράφει ο #psyxiatRos Κώστας Κοσικίδης.

Μετά από ένα χρόνο απουσίας απ’ τα ευρωπαϊκά δρώμενα, η ΑΕΚ έκανε την περασμένη εβδομάδα ένα βήμα αποκλείοντας την Ζανκτ Γκάλεν και την Πέμπτη (01/10) ρίχνεται στη μάχη απέναντι στην Βόλφσμπουργκ, για να διεκδικήσει την επιστροφή της στους ομίλους μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Σε ένα μονό ματς, μια και… έξω, η Ένωση καλείται να τα παίξει όλα για όλα, απέναντι στην υπολογίσιμη δύναμη του γερμανικού πρωταθλήματος, Βόλφσμπουργκ, για να πετύχει την πολυπόθητη πρόκριση, που θα τις αποκομίσει πολλαπλά οφέλη σε διάφορους τομείς.

Οι Κιτρινόμαυροι μπορεί να μην ξεκίνησαν ιδανικά την σεζόν (χάνοντας το Κύπελλο της περυσινής σεζόν), αλλά κατάφεραν να πετύχουν το τρία στα τρία σε όλες τις διοργανώσεις και γύρισαν το κλίμα υπέρ τους, αποκτώντας την ανάλογη ψυχολογία για το ματς της Πέμπτης (01/10).

Όλοι στο στρατόπεδο της ΑΕΚ πρέπει να καταλάβουν την κρισιμότητα της αναμέτρησης και να το αντιμετωπίσουν, ως ματς όλης της χρονιάς, με πρώτο τον Μάσιμο Καρέρα που πρέπει να προετοιμάσει κατάλληλα την ομάδα του, αλλά και να διαβάσει τον αντίπαλο όσο το δυνατόν καλύτερα, παρατάσσοντας την Ένωση όπως πρέπει, χωρίς να έχει περιθώρια για λάθη.

Το νοκ-αουτ ματς έχει τα θετικά του, αλλά και τα αρνητικά του, με ένα απ’ αυτά να είναι ότι τα λάθη δεν συγχωρούνται κόντρα και σε τέτοιες ομάδες, γι’ αυτό και χρειάζεται πλήρη συγκέντρωση απ’ το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό του ματς, για να πετύχει στο τέλος τον στόχο της εισόδου στους ομίλους του Europa League, κατακτώντας αυτόματα και τα οφέλη από μια τέτοια πρόκριση.

1ο όφελος: Το ευρωπαϊκό της πρεστίζ και η… βαθμολογία

Η ΑΕΚ είχε λείψει αρκετά χρόνια μέχρι την επιστροφή της, στα ευρωπαϊκά σαλόνια καταφέρνοντας την πλήρη επιστροφή της, το 2017 με την είσοδο της στους ομίλους του Europa League, ενώ την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε και στα σαλόνια του Champions League. Η Ένωση κάλυψε αρκετό χαμένο έδαφος, τόσο απ’ το… πρεστίζ της, όσο και απ’ την ευρωπαϊκή βαθμολογία με την συγκομιδή βαθμών που μάζεψε.

Φέτος, είναι κρίσιμη η σεζόν, για τα ευρωπαϊκά της δρώμενα, που παρά την περυσινή -σχεδόν- μηδενική χρονιά από βαθμούς λόγω του αποκλεισμού της, θα σβήσει ακόμα μια μηδενική σεζόν της πενταετίας και με την είσοδο στους ομίλους, θα έχει την ευκαιρία να κάνει άλμα προς τα πάνω στην ευρωπαϊκή βαθμολογία.

Απ’ εκεί και έπειτα όπως προείπαμε η Ευρώπη παίζει ιδιαίτερο ρόλο και στο πρεστίζ μιας ομάδας, σαν την ΑΕΚ και γίνεται επιτακτική ανάγκη να βρίσκεται στα ευρωπαϊκά σαλόνια, δίνοντας το “παρών”.

2ο όφελος: Οικονομική ένεση

Απ’ την άλλη μια είσοδος στους ομίλους του Europa League, θα δώσει μια οικονομική ένεση στην ΑΕΚ και ανάλογα το πως θα ανταποκριθεί, τόσο θα έχει μεγαλύτερα έσοδα. Μπορεί τα ποσά να μην αγγίζουν τα νούμερα του Champions League, αλλά σίγουρα και του Europa είναι μια οικονομική ένεση για την ΑΕΚ, απ’ την στιγμή που έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη χρονιά λόγω του κορωνοϊού, με λίγα έσοδα για τις ομάδες, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, για να επωφεληθούν κέρδη από εισιτήρια διαρκείας και απλά εισιτήρια.

3ο όφελος: Το αγωνιστικό κομμάτι

Ένα άλλο κομμάτι που θα δώσει στην ΑΕΚ ακόμα ένα όφελος με την είσοδο της στους ομίλους, είναι το αγωνιστικό κομμάτι. Τα πολλά παιχνίδια που θα φέρει η Ευρώπη, μπορεί να επιφέρει περισσότερη κούραση, αλλά σίγουρα είναι εμπειρίες που κρατάνε σε ετοιμότητα τους παίκτες, ενώ σε ένα μεγάλο ρόστερ θα χρειαστούν όλοι, καθώς είναι διαφορετικό να έχεις ένα ματς την εβδομάδα, σε σχέση με τους δυο αγώνες και με παρουσία σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, που σίγουρα δεν βγαίνει με ένα πυρήνα 11 ποδοσφαιριστών. Επίσης, παίζει ρόλο στο κίνητρο που δίνεται στους παίκτες να αγωνιστούν και να ξεχωρίσουν στην Ευρώπη μέσω του Europa League.

4ο όφελος: Η ψυχολογία

Απ’ εκεί και έπειτα και η ψυχολογία θα παίξει τον ρόλο της, αρχικά με την είσοδο στους ομίλους, θα υπάρξει εφήμερη χαρά και ικανοποίηση, αλλάζοντας πλήρως το σκηνικό του προηγούμενου διαστήματος, τονώντας το ψυχολογικό κομμάτι για την συνέχεια της ομάδας, ενώ ανάλογα με την πορεία που θα κάνει στους ομίλους, θα δίνει και την ανάλογη ψυχολογική ένεση.

Με λίγα λόγια τα οφέλη είναι πολλαμπλά και η ΑΕΚ πρέπει να το δει το ματς με την Βόλφσμπουργκ, ως αγώνα υψίστης σημασίας και “ζήτημα ζωής ή θανάτου”, επιστρέφοντας η κανονικότητα της ομάδας στα Ευρωπαϊκά σαλόνια.

Advertisement