08.9
22:12

Ο Ίβιτς είναι η ελπίδα

Βαγγέλης Αρναούτογλου
Advertisement

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει στον psyxiatRo για τη διαφορά που ο τεχνικός διεθυντής της ΑΕΚ κάνει με πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που ο προκατοχός του είχε, ένα καλοκαίρι νωρίτερα.

Τα όσα ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ Ιλια Ιβιτς φέρνει εις πέρας αυτό το διάστημα, ως εργαζόμενος σε έναν πολύ δύσκολο διοικητικά οργανισμό όπως αυτός της «Ενωσης», καταδεικνύουν τον πολύ σημαντικό βαθμό ικανότητας του στο να χτίζει ομάδες. Ασφαλώς τα συμπεράσματα θα εξαχθούν προϊόντος του χρόνου, και από τα όσα η ομάδα καταφέρει μέσα στους αγωνιστικούς χώρους.

Αυτό βέβαια είναι σε μεγαλύτερο βαθμό ευθύνη και δουλειά του προπονητή, ειδικά από τη στιγμή που και εκείνος έχει βάλει τις δικές του πινελιές (όπως αυτή του Ενομπακάρε) αλλά και είναι γνωστό ότι έχει μία άψογη συνεργασία με τον τεχνικό διευθυντή, άρα δεν προκύπτουν από αυτήν σκιές δυσλειτουργίας.

Συμπερασματικά λοιπόν, με ένα σημαντικό φτωχότερο μπάτζετ από αυτό που η ΑΕΚ παρείχει στον προκάτοχό του το καλοκαίρι του 2019, ο Ιβιτς θα έχει ολοκληρώσει μία δουλειά στελέχωσης ρόστερ με πολύ πιο στοχευμένο τρόπο, έξυπνες κινήσεις και δίχως να υπερχρεώσει την ΠΑΕ. συντασσόμενος πίστα με την πολύ αυστηρή οικονομική στρατηγική της.

Δίχως να έχει στα χέρια του μπάτζετ για αγορές (αυτή του Χιντ ήταν φθηνή και σε δόσεις), προσπαθώντας να κινηθεί στην ελεύθερη αγορά ή να βρει περιπτώσεις παικτών θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποκτηθούν ως δανεικοί ή με συνδιοκτησία, καταφέρνει πολύ έξυπνα και λειτουργικά deals τα οποία μόνο ένας τεχνικός διευθυντής με ικανότητες, γνωριμίες, ατζέντα και καπατσοσύνη θα μπορούσε να φέρει εις πέρας, βγάζοντας από το μυαλό του ότι η ομάδα έχει ήδη ένα μεγάλο έσοδο από την πώληση του Μπάρκα το οποίο ο ίδιος δεν μπορεί να αγγίξει.

Ο Σέρβος τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ, με πολλή προσωπική δουλειά, προσπάθεια και κόπο να αλλάξει τις τρόπον τινά οπισθοδρομικές αρτηριοσκληρώσεις του κλαμπ, κατάφερε πολύ σημαντικά πράγματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Σε μία περίοδο που η ΑΕΚ είχε περιέλθει σε αγωνιστική ανυποληψία, εκείνος με τις γνωριμίες του και την πειθώ του, πέτυχε να φέρει στην ομάδα έναν εξαιρετικό προπονητή όπως ο Μάσιμο Καρέρα.

Στην πορεία εντόπισε στο πρωτάθλημα της Ρωσίας τον Ντάμιαν Σιμάνσκι και τον έφερε στην Ελλάδα. Επί των ημερών του στην ΑΕΚ, η ομάδα κατάφερε την ακριβότερη πώληση της ιστορίας της με την παραχώρηση του Βασίλη Μπάρκα στη Σέλτικ αντί 6 εκατομμυρίων ευρώ. Η προσθήκη του Ινσούα μπορεί να μην ήταν δικής στου επιλογής, όμως την υπόθεση χειρίστηκε εκείνος και βρήκε τον τρόπο να τη φέρει εις πέρας. Ακόμα και το γεγονός ότι κατάφερε να πουλήσει η ΑΕΚ το Γιώργο Γιακουμάκη στη Φένλο, καταγράφεται στο παλμαρέ του.

Οπως επίσης και το γεγονός ότι βρήκε τον τρόπο να απαλλαγεί από το συμβόλαιο του Ισπανού Ερικ Μοράν. Και πολλά ακόμα… Ολα όσα ο ίδιος έχει καταφέρει στο μικρό διάστημα που βρίσκεται στην ΑΕΚ, συμφωνίες σωστές και έξυπνες για το μέλλον της ομάδας (Λάτσι, Καρακάιτς, Ραντόνια), δίχως την υπέρογκη σπατάλη χρημάτων για προπονητές τύπου Καρντόσο και ποδοσφαιριστές όπως ο Σιμάο, οι οποίοι αποδείχθηκαν εξακολουθούν να είναι ακόμα μεγάλα οικονομικά αγκάθια για την ομάδα, καταδεικνύουν την ικανότητα του να ελίσσεται ως τεχνικός διευθυντής και να κάνει την κατάλληλη διάγνωση των προβλημάτων της ομάδας.

Ίσως κάποιοι πιστεύουν ότι είναι εύκολο αυτό δουλεύοντας σε ένα μεγάλο κλαμπ, η αλήθεια είναι όμως ότι η ΑΕΚ είναι ένας πολύ δύσκολος οργανισμός που διακρίνεται μεν για τη νοικοκυροσύνη του, αλλά συνάμα δεν παύει να παραμένει περιορισμένος σε μη προοδευτικά γρανάζια. Αυτά που ο Iβιτς καταφέρνει με τη δουλειά του και το χαρακτήρα του να τα καταστήσει τουλάχιστον λίγο πιο λειτουργικά και συγχρονισμένα με τα νέα δεδομένα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο Ιβιτς είναι η μεγαλύτερη ελπίδα της ΑΕΚ να βγει η ομάδα πετυχημένη μέσα από αυτή τη χρονιά. Ο Μάσιμο Καρέρα είναι η αμέσως επόμενη.

Advertisement