04.8
23:33

Λίβανος: Τεράστιας ισχύος εκρήξεις στην Βηρυττό – Δεκάδες νεκροί

AEK1924.gr team
Advertisement

Δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και τεράστιες καταστροφές έχουν προκαλέσει σε μεγάλο μέρος της Βηρυττού δύο εκρήξεις το απόγευμα της Τρίτης.

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών που άφησαν πίσω τους οι δύο τεράστιες εκρήξεις που το απόγευμα της Τρίτης συγκλόνισαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό. Ο αριθμός των νεκρών φτάνει επίσημα τους 50, στις 11 παρά τέταρτο τη νύχτα, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 2.750. Τεράστιες καταστροφές προκλήθηκαν σε κτίρια της πόλης, ενώ το λιμάνι της πόλης, όπου και έλαβε χώρα η έκρηξη, φαίνεται να έχει ισοπεδωθεί.

Τα βίντεο κατέγραψαν στιγμές μετά την πρώτη έκρηξη και ενώ μία στήλη καπνού φαίνεται να υψώνεται πάνω από το λιμάνι της πόλης, μία δεύτερη έκρηξη, τεράστια σε ισχύ προκαλεί μία απίστευτη καταστροφή.

Η δεύτερη αυτή έκρηξη φαίνεται στα βίντεο να “ισοπεδώνει” το λιμάνι και μέρος της πόλης, ενώ δημιουργείται ένα μανιτάρι καπνού.Υπάρχουν μαρτυρίες για καταστροφές κτιρίων και σπασμένα τζάμια μίλια μακριά από το σημείο της έκρηξης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως ο κρότος του ωστικού κύματος ακούστηκε μέχρι την Κύπρο, προκαλώντας ανησυχία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Μαρουάν Αμπούντ, χαρακτήρισε την έκρηξη «εθνική καταστροφή, παρόμοια με τη Χιροσίμα», ενώ έχει επηραστεί σχεδόν η μισή πόλη.

Ο Αμπούντ είπε ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με μια ομάδα πυροσβεστών που είχε σπεύσει στο σημείο της καταστροφής. «Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό», πρόσθεσε.

Περισσότερες από 30 ομάδες διασωστών βοηθούν τους τραυματίες, μετέδωσε το πρακτορείο NNA, επικαλούμενο πηγές του Ερυθρού Σταυρού.

Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 17.11, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.

«Αισθάνθηκα σαν να γινόταν σεισμός και μετά, ακολούθησε η τεράστια ανάφλεξη και τα τζάμια έσπασαν. Ήταν πιο ισχυρή έκρηξη από εκείνη που σκότωσε τον (πρώην πρωθυπουργό) Ραφίκ Χαρίρι το 2005», είπε μια Λιβανέζα κάτοικος στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου, οι εκρήξεις οφείλονται στα υλικά που βρίσκονταν σε αποθήκες στο λιμάνι, τα οποία ήταν “εξαιρετικά εκρηκτικά” και κατασχεμένα πριν από χρόνια.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το κτίριο της πρεσβείας της στη λιβανική πρωτεύουσα υπέστη ζημιές, χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς από το προσωπικό.

Advertisement