31.5
21:54

Super League 2: Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα

AEK1924.gr team
Advertisement

Ο Μάιος μας αποχαιρετά σε μερικές ώρες και στη δεύτερη επαγγελματική κατηγορία ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της SL, όμως στην SL2 υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Το τοπίο είναι θολό σε ότι αφορά το μέλλον της και το πώς θα ολοκληρώσει τη σεζόν, παρότι σήμερα τελειώνει ο Μάιος, οπότε και έχουν παρέλθει περίπου 2,5 μήνες από τη στιγμή που η πανδημία του κορονοϊού έβαλε stop σε κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Το  gazzetta.gr καταγράφει τα ερωτήματα που υπάρχουν και παραθέτει τις απαντήσεις, όπου βέβαια υπάρχουν. Παράλληλα παραθέτουμε και τα δεδομένα στην FL, όπου εκεί υπάρχει πιο… ξεκάθαρη εικόνα.

Κάνουν προπονήσεις;
Ορισμένες ομάδες της SL2 (π.χ. ΠΑΣ Γιάννινα, Χανιά, Λεβαδειακός) έχουν ξεκινήσει τις ατομικές προπονήσεις, όμως η πλειοψηφία των ομάδων της κατηγορίας όπως και το σύνολο εκείνων της FL, δεν έχουν επιστρέψει, έστω ανά γκρουπ, στο γήπεδο. Αλλωστε στην τελευταία αναφέρουν πως επιθυμούν να ολοκληρωθεί τώρα η σεζόν, χωρίς όμως να υπάρξουν υποβιβασμοί.

Εχουν αποστείλει σχετικά αιτήματα;
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοργανώτριας αρχής έχει αποσταλεί στην πολιτεία τόσο αιτήματα για ατομικές προπονήσεις, όσο και ομαδικές. Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις έπρεπε, από μέρος της λίγκας, να υπάρξουν επεξηγηματικά έγγραφα, όπως π.χ. πλήρη αναγραφή του τι προβλέπουν τα πρωτόκολλα υγιεινής από τον αρμόδιο γιατρό της κάθε ΠΑΕ. Την ίδια στιγμή ορισμένες ομάδες δεν συμμετέχουν στις σχετικές συσκέψεις.  Σε γενικές γραμμές παρατηρείται σχετική καθυστέρηση σε αυτό το κομμάτι.

Γιατί δεν έχουν ξεκινήσει ομαδικές προπονήσεις;
Σε συνέχεια του προηγουμένου είναι πως ο περισσότερες ομάδες της κατηγορίας επιθυμούν να ξεκινήσουν προπονήσεις, όταν και εάν βρουν τους οικονομικούς πόρους να καλύψουν το κόστος των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Εκεί βρίσκεται το κλειδί, καθώς οι ιδιοκτήτες των ομάδων έχουν κατά καιρούς πει σε δημόσιες τοποθετήσεις τους πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Αυτό μπορεί να συμβεί είτε μέσω της πρόωρης εξόφλησης των δύο δόσεων που απομένουν από το τηλεοπτικό συμβόλαιο, είτε με άλλον τρόπο.

Θέλουν να επιστρέψουν στο γήπεδο;
Είναι ένα ερώτημα που για την SL2 δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Αλλες ομάδες ναι, άλλες όχι, για ορισμένες τα πάντα εξαρτώνται από το κόστος των υγειονομικών πρωτοκόλλων και όλα θα ξεκαθαρίσουν στο προγραμματισμένο για την Τετάρτη Δ.Σ. Πάντως οι περισσότερες, αν ενημερωθούν πως θα γίνει αναδιάρθρωση εφόσον σταματήσουν το πρωτάθλημα, θα ταχθούν υπέρ του «λουκέτου». Αντίθετα στην FL έχουν πει ανοικτά πως είναι υπέρ της διακοπής και ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης.

Μπορούν να γίνουν όλα τα ματς;
Αν πάρουμε το «καλό» σενάριο και την Πέμπτη π.χ. αρχίσει η διαδικασία για έναρξη των ομαδικών προπονήσεων. Υπό αυτές τις συνθήκες πριν τις 17 Ιουνίου φαντάζει αδύνατο να υπάρξει σέντρα. Πρόκειται άλλωστε για πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη. Υπερβολικά. Για να ολοκληρωθεί η σεζόν στην SL2 (για την FL μένουμε στην πρόθεση όλων για λουκέτο) απομένουν 12 ματς (2 κανονικής διάρκειας+10 πλέι οφ, πλέι άουτ), plus το 2ο μπαράζ με τον 13ο της SL. Αρα με σερί Τετάρτη-Κυριακή αγώνες το νωρίτερα που θα ολοκληρωθεί η κατηγορία είναι στις 26 Ιουλίου και οι έξτρα αγώνες θα γίνουν στις 29/7 και 2/8. Πάντα με δεδομένο πως θα δίνουν 2 ματς την εβδομάδα. Το πρόγραμμα φαντάζει «βουνό».

Μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα;
Επί του παρόντος ακούγονται πολλά. Είτε να πέσει άμεσα η αυλαία της κανονικής διάρκειας και να γίνουν μόνο τα πλέι οφ, είτε να παίξουν οι ομάδες τα 2 τελευταία παιχνίδια της σεζόν και να μην υπάρξουν πλέι οφ και πλέι άουτ, είτε να καταργηθούν οριστικά τα δεύτερα και να γίνουν τα μισά (5) πλέι οφ. Συγκεκριμένη γραμμή δεν υπάρχει. Την ίδια στιγμή «ψιθυρίζεται» το σενάριο πως αν υπάρξει οριστική διακοπή, τότε θα ανέβει ένας στην SL και θα πέσει ένας από τη μεγαλύτερη κατηγορία, ξέχωρα από εκείνο της αναδιάρθρωσης με αύξηση ομάδων στην SL (π.χ. 16). Σε απλά ελληνικά, η αβεβαιότητα που υπάρχει και το γεγονός πως δεν παρατηρείται κάποια ξεκάθαρη θέση από την SL2 (αντίθετα στην FL έχουν πει πως θέλουν «τέλος»), ευνννοεί την ανάπτυξη κάθε σεναρίου. Τον τελευταίο 1,5 μήνα έχουν ειπωθεί όλα.

Γιατί έχουν καθυστερήσει τόσο;
Πρόκειται για ένα ερώτημα που μπορεί να απαντηθεί μόνο από τους αρμόδιους. Η ουσία είναι πως σήμερα 31/5 δεν ξέρουμε αν και πώς θα τελειώσει η σεζόν, το κόστος για κάθε ομάδα, το ύψος των χρημάτων που θα λάβουν από την ΕΡΤ (εάν γίνει ή δεν γίνει), τη φόρμουλα που θα πρέπει να υπάρξει με τους παίκτες που μένουν ελεύθεροι (ας μην ξεχνάμε πως τα περισσότερα συμβόλαια εκπνέουν στις 30/6) και πολλά βασικά ζητήματα.

Advertisement