18.2
11:00

Πίσω από Καρέρα, «κρύβεται» ο Ίβιτς!

Βαγγέλης Κατσαΐτης
Advertisement

Η μεταμόρφωση της ΑΕΚ μέσα σε δύο μήνες, από σκορποχώρι σε ΟΜΑΔΑ με αρχή, μέση και τέλος, από αδιάφορους ποδοσφαιριστές που έπαιζαν για το όνομα τους, σε μια οικογένεια που όλοι ανεξάρτητα με το όνομα που κουβαλούν πίσω στην φανέλα, ακολουθούν πιστά το πλάνο του προπονητή και παίζουν για το έμβλημα που βρίσκεται μπροστά σε αυτή, αποτελεί αποτέλεσμα δουλειάς τόσο του προπονητή, αλλά κυρίως του τεχνικού διευθυντή. Γράφει ο PsyxiaτRos Βαγγέλης Κατσαΐτης

Τρομερή η αλλαγή εικόνας της ΑΕΚ σε σχέση με τον Σεπτέμβρη και την έναρξη της σεζόν. Πολλοί δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τι έχει γίνει, αλλά η αλήθεια είναι ότι όσοι ακολουθούν την ΑΕΚ και την παρακολουθούν πραγματικά, τότε ένα είναι σίγουρο, όλοι έχουν γίνει μάρτυρες ενός… θαύματος που έκανε ο Μάσιμο Καρέρα στα Σπάτα.

Ξεκίνησε με το αυτονόητο…

Βέβαια επειδή το ποδόσφαιρο δεν είναι… πυρηνική φυσική, είναι ξεκάθαρο πως ο Ιταλός τεχνικός, που αποτελεί επιλογή Ίλια Ίβιτς, προχώρησε με τα βασικά βήματα που πρέπει να κάνεις όταν βρίσκεσαι σε μια ομάδα που δεν έχει τίποτα το αξιόλογο να διατηρήσεις στο παιχνίδι της. Όταν δηλαδή καλείσαι να φτιάξεις κάτι από το μηδέν με τα ποιοτικά υλικά που έχεις στα χέρια σου.

Πρώτα λοιπόν θα πρέπει να ενώσεις τους παίκτες, να τους κάνεις ομάδα, να θέλουν όλοι να παίξουν για τον συμπαίκτη τους, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες σου. Πως θα το καταφέρεις όμως αυτό; Μα φυσικά με τα νικηφόρα αποτελέσματα, που ταυτόχρονα θα φέρουν ξανά ψυχολογία νικητή και θα επηρεάσουν θετικά τους παίκτες. Πως θα το καταφέρεις όμως αυτό;

Εν αρχή… η άμυνα

Βήμα βήμα λοιπόν, για να πραγματοποιηθούν όλα τα παραπάνω, ξεκινάς την δουλειά πάνω στην άμυνα σου, διότι πιο εύκολο είναι να κρατάς το μηδέν πίσω, παρά να πρέπει σε κάθε ματς να πετυχαίνεις ένα γκολ περισσότερο από όσα δεχτείς. Κάτι που έκανε η ΑΕΚ επί Κωστένογλου και διήρκησε ελάχιστα ματς μέχρι να καταρρεύσει η συγκεκριμένη λογική και μαζί να πέσει ξανά η ψυχολογία των ποδοσφαιριστών.

Έτσι λοιπόν, ο Μάσιμο έκανε το αυτονόητο και έφτιαξε την άμυνα μιας ομάδας που είχε τεράστια προβλήματα, αλλά είχε και ποιότητα στις μονάδες της. Έφερε κοντά της γραμμές, έδωσε κίνητρο ξανά στις προπονήσεις, ανέβασε τον εσωτερικό ανταγωνισμό, εξήγησε τα απλά και πάλι σε ποδοσφαιριστές που μόλις λίγους μήνες πριν, είχαν μπροστά τους έναν προπονητή που νόμιζαν ότι τους ανέλυε την… διάσπαση του ατόμου.

Με όλα αυτά, μέρα μέρα, προπόνηση με την προπόνηση, ήρθαν και τα αποτελέσματα και μαζί με τα αποτελέσματα η ψυχολογία ανέβηκε, η πίστη των ποδοσφαιριστών στις ικανότητες τους επέστρεψε και τα υπόλοιπα τα βλέπουμε κάθε Κυριακή στο γήπεδο. Ομάδα σκληρή, ομάδα απόλυτα συγκεντρωμένη στο πλάνο του προπονητή, ομάδα που δεν θα ήθελες να βρεις αυτή την στιγμή μπροστά σου, ομάδα-οικογένεια.

Οικογένεια το βασικό χαρακτηριστικό της ομάδας που κατέκτησε το τελευταίο πρωτάθλημα και της οποίας μέλη είναι πολλοί από τους ποδοσφαιριστές της φετινής ομάδας. Ποδοσφαιριστές που… ελέω Καρντόσο τους μηδενίσαμε βάζοντας μέσα και τον ίδιο μου τον εαυτό. Μεγαλύτερο παράδειγμα όλων, ο Κριστίτσιτς, τον οποίο προ Καρέρα, πιστεύω πως δεν πρέπει να υπήρχε ούτε ένας ΑΕΚτζής που να ήθελε την παραμονή του. Και τώρα τον βλέπεις και λες “ο Θεός μας φύλαξε” και δεν τον δώσαμε πίσω (όπως ακουγόταν).

Πρωταγωνιστικό ρόλο ο Ίλια

Πάμε όμως και στον βασικό υπεύθυνο. Δεν του αρέσουν αυτά τα κείμενα και δεν θέλει να του εκθειάζεις την δουλειά του. Για αυτό τον λόγο και θα του αφιερώσω μια παράγραφο (για τώρα). Σε όλο το παραπάνω λοιπόν, ο τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ ίσως και να έχει ένα ποσοστό ευθύνης που ξεπερνά το 50%. Είναι ο άνθρωπος που κράτησε τον Κρίστιτσιτς και δεν έφυγε σαν… αποτυχημένος, αυτός που έφερε τον Καρέρα (τον οποίο ήθελε σχεδόν από την πρώτη μέρα που ήρθε ο Ίλια, αλλά δεν ήθελε ο Ιταλός). Αυτός που ήρθε ένα εργαλείο(Σιμάνσκι) για το πλάνο του Καρέρα, αυτός που έκλεισε έναν παίκτη στα 17 του και που έχει όλες τις πιθανότητες να μας κάνει να τρίβουμε τα μάτια μας όπως κάνει ο… Τσινγκρίνσκι. Αυτός που ανέλαβε όλες τις διαπραγματεύσεις και στέφθηκαν όλες με επιτυχίες (όσες είχαν τις προδιαγραφές για να έχουν τέτοιο αποτέλεσμα). Η μεγαλύτερη κίνηση του Δημήτρη Μελισσανίδη, σε θέματα που αφορούν το αγωνιστικό τμήμα, από την μέρα που ανέλαβε ξανά.

Από τα… συμφραζόμενα, εύκολα καταλαβαίνεις πως η ΑΕΚ έχει πλέον στο δυναμικό της δύο ανθρώπους με τους οποίους με κανονική προετοιμασία και με καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, θα φτάσουν την Ένωση στο επίπεδο που θα πρέπει να είναι προκειμένου το καλοκαίρι της Αγιάς Σοφιάς να γίνουν 2-3 κινήσεις για μια θεαματική ομάδα φαβορί για τις εγχώριες διοργανώσεις και έτοιμη να υποδεχθεί την… Ευρώπη στο σπίτι της. Υπομονή λοιπόν, στήριξη και πίστη στο πλάνο, όπως κάνει ο Μάρκο στον Καρέρα.

ΥΓ: Και ο Μάκης το βιολί του! Επένδυση, ενίσχυση, κούπα. Βαρεθήκαμε κύριε Μάκη μας!

Advertisement