08.12
18:54

Ο τρόπος του Ίλια, ο Καρέρα και ο «κόουτς Κ»

Βαγγέλης Αρναούτογλου
Advertisement

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει στον PsyxiatRo για τη μέθοδο του Ίβιτς, τη βοήθεια που πρέπει να έχει ο Καρέρα και το πικρό αντίο του Κωστένογλου.

Έπειτα από καιρό, συγκεκριμένα δύο χρόνια και τέσσερις μήνες μετά την αποχώρηση του ανθρώπου που δημιούργησε το πρωταθληματικό ρόστερ της σεζόν 2017-18, Ντάνιελ Μαιστόροβιτς, η ΑΕΚ αναπνέει ξανά αέρα κανονικότητας. Ο Ίλια Ιβιτς είναι άριστος γνώστης της θέσης, του αντικειμένου, των αγορών και διαθέτει σοβαρές άκρες στην Ευρώπη, τις οποίες διαπιστώσαμε όλοι από τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε στο θέμα του επόμενο προπονητή.

Από τα ραντεβού που πραγματοποίησε, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι έψαξε στοχευμένα για προπονητή, αγνοώντας τα περί πίεσης, τα οποία τεχνηέντως κάποια ΜΜΕ επιχείρησαν να του φορτώσουν. Το ίδιο θα πράξει και με τους ποδοσφαιριστές που θα φέρει, οι οποίοι θα διαθέτουν τα στοιχεία που απουσιάζουν από την ομάδα. Δεν πρόκειται να φορτώσει το ρόστερ σε θέσεις που ήδη υπάρχει πληρότητα,  φτάνοντας στο σημείο να αποδομούνται ποδοσφαιριστές όπως ο Τάσος Μπακασέτας, επειδή (τάχα μου) δεν χωρούσαν στο βασικό σχήμα και στη φυσική θέση τους, άρα θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται με λανθασμένο τρόπο.

Ο Ίβιτς λειτουργεί υπό άκρα μυστικότητα κι έχει ήδη δρομολογήσει πράγματα και καταστάσεις ενόψει Ιανουαρίου. Ο Ίλια δεν είναι ένας τεχνικός διευθυντής που κάνει παιχνίδια με τον Τύπο, αντιθέτως, πολλά πράγματα τα κρατά μυστικά ακόμα και από ανθρώπους της ίδιας της ομάδας, ακόμα και από εκείνους που είχαν μέχρι πρότινος σημαίνοντα ρόλο στα μεταγραφικά. Κάνει ταξίδια και δεν αναφέρει που πηγαίνει και ποιους θα δει. Ορθά πράττει και όταν είναι έτοιμος, θα ανακοινώσει! Μπαίνουμε λοιπόν σε μια άλλη φάση, πάντοτε με τη δική του ξεχωριστή μεθοδολογία.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΕΡΑ. ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ…

Καλώς όρισε ο Ιταλός στην ΑΕΚ! Σιδεροκέφαλος, τυχερός κι εύστοχος στις επιλογές του να είναι. Θα πρέπει βέβαια εξ αρχής να γνωρίζει και που ήλθε. Είναι δεδομένο ότι δεν θα απολαύσει της οικονομικής εύνοιας που είχε ζήσει στη Σπαρτάκ Μόσχας. Εκεί το μοντέλο ήταν διαφορετικό, το μπάτζετ πολύ υψηλό και η ευκολία μεταγραφών σύμφωνα με τα θέλω του προπονητή, πολύ μεγάλη.

Εδώ θα εργαστεί σε μια κατάσταση πολύ διαφορετική, σε έναν σύλλογο που είναι φειδωλός στα οικονομικά του και ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι, όταν έσπασε τον κουμπαρά για να προχωρήσει σε αλλαγή ποδοσφαιρικής λογικής και στάτους, πήρε όλες τις λάθος αποφάσεις μαζί.

Για να γίνει η ΑΕΚ μια «Πόρσε Καρέρα», θα χρειαστούν και χρήματα, δεν μπορεί να αρκεστεί η ομάδα στο αν ο προπονητής έχει τις γνώσεις και την επάρκεια που απαιτείται για να σηκώσει το βάρος. Θα πρέπει η διοίκηση να τον βοηθήσει περισσότερο από όσο το έχει κάνει έως σήμερα, καθώς η ψαλίδα από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ έχει ανοίξει και μάλιστα σημαντικά. Ας το παραδεχθούμε…

ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΕΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Τι συνέβη και φτάσαμε στο σήμερα; Στην ημέρα που αποφασίστηκε οριστικά και αμετάκλητα η άρση της μονιμότητας του Νίκου Κωστένογλου στον πάγκο της ΑΕΚ; Ενα σωρό από γεγονότα τα οποία ένα έμπειρο μάτι θα μπορούσε να διακρίνει από μακριά ότι έρχονται, όμως πριν συμβούν, απαγορεύεται να προτρέξεις και να προδικάσεις καταστάσεις.

Ο πρώην κόουτς της «Ενωσης», πήγε όλους με το μαλακό, με το καλό, ενίσχυσε την ψυχολογία τους και «χάιδεψε» τους πιο προβληματικούς χαρακτήρες. Είχε καλό σκοπό και μοναδικό στόχο, το να συσπειρώσει, τίποτε άλλο. Το κατάφερε εξαιρετικά στην αρχή, βοήθησαν και τα αποτελέσματα. Ωστόσο στην πορεία, το πράγμα ξέφυγαν. Κάποιοι θεώρησαν ότι τα αποδυτήρια έγιναν αίφνης τσιφλίκι τους, δυστυχώς για τον Κωστένογλου δεν ανταπέδωσαν την εμπιστοσύνη που τους παρείχε, τουναντίον πήραν αέρα, θάρρος, έβγαλαν θράσος και ξεπέρασαν όχι μόνο τον προπονητή τους, αλλά και τον ίδιο τον οργανισμό.

Χάθηκε ο σεβασμός και μαζί με κάποιες μη εύστοχες επιλογές του κόουτς κατά τη διάρκεια αγώνων, σε συνδυασμό με τις αναποδιές σε θέματα ασθενειών και τραυματισμών, έπλεξαν μια κατάσταση μακρινή από την ομαλότητα που υπήρξε για περίπου ένα μήνα. Στα κιτρινόμαυρα αποδυτήρια φώλιασε η καχυποψία και οι κλίκες συνασπίστηκαν εις βάρος του κοινού οφέλους. Χάθηκε ο προσανατολισμός, πέθανε η εμπιστοσύνη.

Και κάπως έτσι, ανήμπορος πλέον να επιβληθεί και να αλλάξει την εικόνα αυτή, ο Κωστένογλου πλήρωσε το μάρμαρο. Δίχως να είναι ο απόλυτος υπεύθυνος, για την ακρίβεια, το δικό του μερτικό στην κατρακύλα, είναι απειροελάχιστο σε σχέση με αυτό της ίδιας της διοίκησης. Αυτής που αποδόμησε την πρωταθλήτρια ομάδα του 2017-18 για να οδηγήσει την ΑΕΚ στα σημερινά μαύρα χάλια της, κρύβοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Μέχρι που εκεί, σχηματίστηκε ένας λόφος…

Advertisement