Το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης είναι η συνηθέστερη διαταραχή του ώμου, που αντιπροσωπεύει το 44% -65% όλων των ενοχλήσεων του πόνου στον ώμο.
Το σύνδρομο περιλαμβάνει ένα φάσμα παθολογιών του υπακρωμιακού χώρου, συμπεριλαμβανομένων του μερικού πάχους ρήξεων του στροφικού πετάλου,της τεντίνωσης του στροφικού πετάλου ,της ασβεστοποιούς τενοντίτιδας και της υπακρωμιακής θυλακίτιδας. Οι κύριες συνέπειες του συνδρόμου είναι η απώλεια της λειτουργικότητας και η ανικανότητα.
Η πρόσκρουση του ώμου είναι το αποτέλεσμα μιας φλεγμονής και εκφυλισμού των ανατομικών δομών στην περιοχή του υπακρωματικού χώρο. Ο υπακρωματικός χώρος ορίζεται κατώτερα από την κεφαλή του βραχιονίου, το πρόσθιο άκρο και την επιφάνεια του πρόσθιου τρίτου του ακρωμίου, τον κορακοακρωμιακό σύνδεσμο και την ακρωμιοκλειδική άρθρωση ανώτερα. Καθώς ο βραχίονας έρχεται σε απαγωγή ή στροφή, το πλάτος του υπακρωματικού χώρου αλλάζει και το βραχιόνιο πλησιάζει στο πρόσθιο-κατώτερο άκρο του ακρωμίου. Αυτό συμβαίνει συνήθως στις 90 ° απαγωγής και 45 ° εσωτερική περιστροφή του ώμου.
Εάν η λεπτή ισορροπία που ρυθμίζει την κινηματική των ώμων διακυβεύεται, η βραχιόνια κεφαλή μετακινείται ανώτερα και ο θύλακας που προστατεύει το στροφικό πέταλο, καθώς και το ίδιο το πέταλο γίνεται ολοένα και πιο συμπιεσμένο.
Ο Neer ήταν επίσης ένας από τους πρώτους που ταξινόμησε τις βλάβες πρόσκρουσης και περιέγραψε τρία στάδια ανάλογα με την έκταση της βλάβης στον υπακρωματικό χώρο και την ηλικία του ασθενούς.
Στάδια σύμφωνα με τον Neer
1. Στάδιο : Οίδημα και αιμορραγία, ηλικία <25 ετών, αναστρέψιμη
2. Στάδιο : Ίνωση και τενοντίτιδα, ηλικία 25-40 ετών, επαναλαμβανόμενος πόνος με την δραστηριότητα
3. Στάδιο : Οστικές άκανθες και ρήξη του τένοντα, ηλικία> 40 ετών, προοδευτική ανικανότητα
Εικόνα : Τύποι Ακρωμίου
Ιστορικό και κλινική εξέταση
Ο πόνος που σχετίζεται με αυτό το σύνδρομο περιγράφεται συχνά ως προσθιοπλάγιος πόνος στο βραχίονα. Ο πόνος κατά την απαγωγή του ώμου μεταξύ 60 ° και 120 ° αναφέρεται ως το επώδυνο τόξο και μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία του συνδρόμου
Εικόνα : Επώδυνο τόξο
Ο συνδυασμός των δοκιμασιών Neer και Hawkins-Kennedy, το σημείο επώδυνου τόξου και η αδυναμία στην εξωτερική στροφή ενδέχεται να επιβεβαιώσουν την παρουσία του συνδρόμου. Είναι σημαντικό να εξαιρούνται άλλες παθολογίες των ώμων στη διαδικασία διάγνωσής του.
Εικόνα : Neer τεστ: Kάμψη ώμου με έσω στροφή του βραχίονα-αν εμφανιστεί πόνος ,αυτό δείχνει πρόσκρουση των τενόντων του στροφικού πετάλου , και / ή φλεγμονή (το τεστ αυτό είναι συχνά θετικό με τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου , ρήξη ,και πρωτογενής ή δευτερογενή υπακρωμιακή πρόσκρουση
Εικόνα : Hawkins τεστ:Κάμψη ώμου 90 μοίρες με οριζόντια προσαγωγή και έσω στροφή- η εμφάνιση του πόνου δείχνει πρόσκρουση του κορακοακρωμιακού τόξου
Βιβλιογραφία
Αναστάσιος Μ. Μαργαρίτης
Occupational Health & Safety Specialist
Φυσικοθεραπευτής – Καθ. Φυσικής Αγωγής
OMT (Orthopaedic Manual Therapist)
Back Mechanic Specialist
activephysiotherapy.com.gr
reprogramminghumanbody.com
margaritis.tasos@gmail.com
Ξενοφώντα 60 & Λεωνίδα 3 Γέρακας
2106049405 -6974942384
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ
Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News
Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook
Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram
Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube
Βρείτε το AEK1924 στο TikTok
Ακολούθησε το AEK1924 στο X
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Advertisement