08.9
15:50

Μύθοι & Αλήθειες γύρω από τον πόνο στην μέση

Αναστάσιος Μαργαρίτης
Advertisement

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σχεδόν όλοι έχουμε αισθανθεί πόνο στην μέση σε κάποια στιγμή της ζωής μας. Αυτός ο πόνος μπορεί να ποικίλει από ήπιος έως σοβαρός. Μπορεί να είναι σύντομος ή μακροχρόνιος. Ωστόσο, ο πόνος στην μέση μπορεί να κάνει πολλές καθημερινές δραστηριότητες δύσκολες.

Στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος , οι διάφοροι ‘ειδικοί ΄ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο  επινόησαν διάφορους μύθους σχετικά με τον πόνο στην μέση , οι οποίοι δυστυχώς συνεχίζουν να διαιωνίζονται ,  δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα στους ασθενείς, αφού δεν βασίζονται σε καμία ερευνητική απόδειξη.
Μήπως λοιπόν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα ,που θα πρέπει να διαλύσουμε αυτούς τους μύθους και να αποκαλύψουμε τις αλήθειες γύρω από τον πόνο στην μέση , συμβάλλοντας στην δημιουργία ενός ασφαλούς πλαισίου πρόληψης αλλά και θεραπείας του χαμηλού οσφυϊκού πόνου;

Μύθος 1ος
Όταν είμαστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι μειώνεται ο πόνος στην σπονδυλική στήλη

Αλήθεια

Στην πραγματικότητα, όταν κάποιος είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα ,αυξάνεται ο πόνος στην μέση. Είναι γνωστό είναι ότι όλοι είμαστε πιο ψηλοί το πρωί από ό, τι είμαστε πριν πάμε για ύπνο το βράδυ. Αυτό οφείλεται στους δίσκους της σπονδυλικής μας στήλης . Οι δίσκοι μεταξύ κάθε σπονδύλου είναι γεμάτοι με πολύ συμπυκνωμένες πρωτεϊνικές αλυσίδες που αγαπούν το νερό. Όταν βρισκόμαστε οριζόντια ξαπλωμένοι , οι δίσκοι γεμίζουν με υγρό και σπρώχνουν απαλά τον ένα σπόνδυλο σε σχέση με τον άλλο, επιμηκύνοντας τη σπονδυλική στήλη.  Αυτός είναι και ο λόγος που η σπονδυλική μας στήλη είναι συχνά δύσκαμπτη το πρωί εξαιτίας του ότι οι δίσκοι είναι τόσο γεμάτοι με νερό , όπως τα μπαλόνια που είναι έτοιμα να σκάσουν. Όταν σηκωθούμε το πρωί και η σπονδυλική μας στήλη είναι και πάλι κάθετη λόγω της βαρύτητας, η περίσσεια υγρού σε κάθε δίσκο αρχίζει να διαρρέει , και σε μία έως και δύο ώρες μετά την άνοδο από το κρεβάτι έχουμε επιστρέψει στα κανονικά ύψη.
Αυτή η φυσική κλίση και ροή εξασφαλίζει ιδανική διατροφή και υγεία στους δίσκους. Ωστόσο , τα προβλήματα προκύπτουν, όταν η σπονδυλική στήλη παραμένει σε οριζόντια θέση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μύθος 2ος
Ο πόνος στην μέση συνδέεται με κοντούς οπίσθιους μηριαίους

Αλήθεια
Στην πραγματικότητα, oι σφιχτοί οπίσθιοι μηριαίοι είναι ένα σχετικό σύμπτωμα πίσω από κάποια αιτία .
Η ασυμμετρία τους είχε ήπιες επιρροές στον πόνο στην μέση, ιδιαίτερα στους αθλητές . Από απόψεως απόδοσης, πολλοί αθλητές εκρηκτικού τύπου, όπως οι άλτες, χρειάζονται σφιχτούς οπίσθιους μηριαίους για να αποθηκεύουν και να ανακτούν ελαστική ενέργεια.

Μύθος 3ος
Ο πόνος στην μέση αποκαθίσταται σε 6-12 βδομάδες

Αλήθεια
Στην πραγματικότητα, εξαρτάται από το είδος του τραυματισμού και από τον ιστό που έχει τραυματιστεί.
Οι σύνδεσμοι για παράδειγμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο επούλωσης και πλήρους αποκατάστασης .

Μύθος 4ος
Ο πόνος στην μέση είναι πάντα κληρονομικός

Αλήθεια
Στην πραγματικότητα, κάποια άτομα από κατασκευής έχουν πιο ευπαθείς ιστούς .

Μύθος 5ος
Η καθημερινή εξάσκηση στο γυμναστήριο θα σε απαλλάξει από τον πόνο στην μέση

Αλήθεια
Στην πραγματικότητα, τις περισσότερες φορές ο πόνος είναι πιθανό να αυξηθεί ,αφού συνήθως επιβαρύνουμε την σπονδυλική στήλη με λανθασμένες ασκήσεις.
Ο τραυματισμός γίνεται μεγαλύτερος σε συνδυασμό με το καθημερινό παρατεταμένο κάθισμα.

Μύθος 6ος
Η γιόγκα και το pilates είναι εξαιρετικοί τρόποι για να ανακουφίσουμε τον πόνο στην μέση

Αλήθεια
Στην πραγματικότητα, όλα εξαρτώνται από τον κατάλληλο δάσκαλο.
Μία από τις βασικές αρχές του pilates είναι ο ευθειασμός της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η στάση διαταράσσει την φυσιολογική ουδέτερη θέση και μπορεί να ερεθίσει την ευαισθητοποημένη σπονδυλική στήλη. Από την άλλη η υπερβολική ελαστικότητα στην γιόγκα, ξεχειλώνει το κολλαγόνο και μειώνει την ικανότητα της σπονδυλικής στήλης να αντέχει φορτία.

Μύθος 7ος
Οι διατάσεις είναι ευεργετικές για την ανακούφιση του πόνου στην μέση

Αλήθεια
Στην πραγματικότητα, τα ευεργετικά αποτελέσματα είναι προσωρινά και κρατάνε μόνο για  15-20 λεπτά.  Αν και οι διατάσεις θεωρούνται παγκοσμίως επωφελείς για τους πάσχοντες από τον πόνο στην μέση, αυτή είναι μια παλιομοδίτικη ιδέα. Κάθε περίπτωση πόνου στην μέση είναι διαφορετική και ως εκ τούτου κάθε διάταση πρέπει να επιλέγεται  πολύ προσεκτικά και να προσαρμόζεται στο κάθε άτομο ξεχωριστά. Αντί να σπαταλάς ενέργεια  με τις διατάσεις στην μέση ,είναι προτιμότερο να εντάξεις στο πρόγραμμά σου ασκήσεις σταθεροποίησης .Τέλος να μην ξεχνάς να αποφεύγεις τις διατάσεις σε ακραίες θέσεις.

Μύθος 8ος
Τα αποτελέσματα από την μαγνητική ή αξονική τομογραφία θα αποκαλύψουν την αιτία και την εστία του προβήματος και του πόνου

Αλήθεια
Στην πραγματικόπτητα, αυτές οι εικόνες είναι πολύ περιορισμένες σε σχέση με αυτό που μπορούν να μας αποκαλύψουν σχετικά με τις αιτίες του πόνου στην μέση.
Οι απεικονίσεις αυτές θα δείξουν αλλαγές και χαρακτηριστικά που μπορεί να είναι ή να μην είναι η πηγή του πόνου σας . Η πραγματική πηγή του πόνου συνήθως προέρχεται από ένα λειτουργικό ζήτημα. Η συνεχής επανάληψη των δυσλειτουργικών προτύπων κίνησης , ευαισθητοποιεί τους ιστούς της οσφυϊκής σπονδυλικής στήλης και τους κάνει επώδυνους ακόμη και κάτω από την εφαρμογή χαμηλού φορτίου.

Μύθος 9ος
Ρουφώντας την κοιλιά προς τα μέσα, σταθεροποιείται καλύτερα ΄ο πυρήνας ‘ και κατ ‘ επέκταση η μέση

Αλήθεια

Στην πραγματικότητα, όταν το στομάχι είναι ρουφηγμένο προς τα μέσα, η εσωτερική κοιλιακή πίεση δεν κατανέμεται ομοιόμορφα για να σταθεροποιηθεί η σπονδυλική στήλη.
Ως αποτέλεσμα, καταλήγουμε να ασκούμε μεγαλύτερη πίεση σ ’ αυτή και γίνεται πιο επιρρεπής σε τραυματισμό .Αντίθετα , η τρισδιάστατη σταθερότητα στην σπονδυλική στήλη , την διατηρεί όρθια , ισορροπημένη και ανεκτική στα επιβαλλόμενα φορτία .

Μήπως τελικά χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να καταρρίψουμε τους μύθους και να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα ;
Η πραγματική αλήθεια γύρω από τον πόνο στην μέση βρίσκεται πίσω από την λέξη  Αξιολόγηση.

Αυτή θα είναι ο οδηγός μας, που θα μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε τις αιτίες που προκαλούν τον πόνο στην μέση , και μέσα απ’ αυτήν θα θέσουμε τις στρατηγικές κατευθύνσεις πρόληψης και διαχείρισης του ζητήματος που λέγεται  χαμηλός οσφυϊκός πόνος.

Βιβλιογραφία

  •  Low Back Disorders .Stuart Mcgill (2016).
  •  Back Mechanic . Stuart Mcgill (2017).
  •  Ultimate Back Fitness And Performance. Stuart Mcgill (2017).
  •  Clinical Biomechanics Of The Spine.White & Panjabi(1990).
  •  Clinical Anatomy Of The Lumbar Spine And Sacrum.Bogduck(2009).

Αναστάσιος Μ. Μαργαρίτης
Occupational Health & Safety Specialist
Φυσικοθεραπευτής – Καθ. Φυσικής Αγωγής
OMT  (Orthopaedic Manual Therapist)
Back Mechanic Specialist
activephysiotherapy.com.gr
reprogramminghumanbody.com
margaritis.tasos@gmail.com
Ξενοφώντα 60 &  Λεωνίδα 3 Γέρακας
2106049405 -6974942384

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement