31.8
08:48

Αποδόμηση διάρκειας 90λεπτών

Νίκος Κλεισαρχάκης
Advertisement

Κανένα θαύμα δεν προσπάθησε να κυνηγήσει η ΑΕΚ στην Τραπεζούντα. Έπαιξε για να κερδίσει μία ομάδα που θα μπορούσε εύκολα να είχε περάσει, όμως ο εμμονικός Πορτογάλος είχε κάνει ήδη την «μεγάλη» ζημιά.

Απελευθερωμένοι, ορεξάτοι και… παθιασμένοι για τον στόχο ήταν οι κιτρινόμαυροι που αγωνίστηκαν κόντρα στην Τραμπζονσπόρ, απαλλαγμένοι από κάθε είδους θεωρίες και πλάνα που «θόλωναν» το μυαλό.

Το σημείο-κλειδί όμως  που στέρησε από την ΑΕΚ την παρουσία της στην Ευρώπη μέχρι τον Δεκέμβριο ήταν η έλλειψη φυσικής κατάστασης. Μοναδικός υπεύθυνος και πλήρες… υπόλογος για αυτό ο τέως τεχνικός της ομάδας, Μιγκέλ Καρντόσο.

Όσο λάθος και να έκανε ο Λυμπερόπουλος με την επιλογή του Πορτογάλου, όσο και να… ξεγελάστηκε ο Μελισσανίδης δείχνοντας εμπιστοσύνη στον Καρντόσο, οι ευθύνες στο κομμάτι αυτό, βαραίνουν έναν.

Κάθε προπονητής που γνωρίζει την μαραθώνια σεζόν που έχει μπροστά η ομάδα, με τρεις διοργανώσεις στις οποίες αναζητεί ρόλο πρωταγωνιστικό, το πρώτο πράγμα που «διασφαλίζει» είναι η άριστη φυσική κατάσταση των αθλητών του.

Ο Πορτογάλος, εμμένοντας σε ένα πλάνο που ουδέποτε κατάφερε να περάσει στους παίκτες, άφησε την ομάδα χωρίς… ανάσες. Φάνηκε και στα τέσσερα παιχνίδια που πρόλαβε να κάτσει στον κιτρινόμαυρο πάγκο, φάνηκε και στο ματς με τους Τούρκους, με το «κακό» να έχει γίνει.

Από εκεί και έπειτα, ο Νίκος Κωστένογλου δεν έκανε τίποτε άλλο, πέρα από το λογικό. Χρησιμοποίησε ένα σύστημα που… πάει την ΑΕΚ – ιδίως στην Ευρώπη και με βάση το διαθέσιμο ροστερ – και ποδοσφαιριστές που το μάτι τους «γυάλιζε». Η Ένωση έδειξε πως θα μπορούσε εύκολα να βρίσκεται στους ομίλους της Ευρωπαϊκής διοργάνωσης για ακόμα μία χρονιά.

Η πρόκριση δεν ήρθε, όμως κατέρριψε τους μύθους για μια ομάδα κυρίαρχη βασισμένη σε ένα αναποτελεσματικό πλάνο με υψηλά ποσοστά κατοχής, ψηλά τις γραμμές και το περίφημο build up.

Παρουσίασε ένα σύνολο παικτών που γνώριζε τι ήθελε και πως έπρεπε να το κερδίσει μέσα στο γήπεδο. Η απόλυτη αποδόμηση ενός πλάνου που δουλεύεται ένα ολόκληρο καλοκαίρι, μέσα σε 90 λεπτά.

Advertisement