Συμπληρώνοντας 16 χρόνια από το τελευταίο παιχνίδι της ΑΕΚ στο δικό της γήπεδο το ΑΕΚ1924 σας θυμίζει την ιστορία του Νίκος Γκούμας μνημονεύοντας πως 16 χρόνια ήταν… πολλά.
Στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας, και συγκεκριμένα στις οδούς Φωκών, Πατριάρχου Κωνσταντίνου, Καππαδοκίας και Αττάλειας, κατασκευάστηκε το Στάδιον της ΑΕΚ, γνωστό και ως “Στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας”. Τα “θεμέλια” του γηπέδου μπήκαν μέσα σε μια νύκτα κυριολεκτικά από 100 περίπου πρόσφυγες.
Η αρχική όψη που θύμιζε γήπεδο, ήταν το 1930, όταν και διεξήχθη ο πρώτος αγώνας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό με τελικό σκορ 2-2 και σκόρερ τους Ηλιάσκο στο 3′ και το 49′ και Ανδριανόπουλο στο 22′ και το 60′.
Τα επίσημα εγκαίνια ωστόσο έγιναν το 1962. Η μεγάλη Μπαρτσελόνα είχε έρθει στην Ελλάδα με το Χουάν Κάρλος και τη σύζυγό του Σοφία να βρίσκονται στις εξέδρες. Ωστόσο, η Μπάρτσα ως παγκόσμια δύναμη επιβλήθηκε της ΑΕΚ με 6-0.
Το 1971 το γήπεδο “Νίκος Γκούμας” μπορούσε πλέον να φιλοξενεί βραδινούς αγώνες χάρη στους προβολείς, ενώ στα τέλη της δεκαετία τους ’70 έγινε το πρώτο γήπεδο στην Ελλάδα με διπλό διάζωμα. Η σκεπαστή, η “οικεία” των οργανωμένων της ΑΕΚ, η πρώτη διόροφη εξέδρα στην Ελλάδα δημιουργήθηκε με χρήματα που έδωσε ο έτερος των μεγάλων προέδρων της ΑΕΚ, ο Λουκάς Μπάρλος, και έφερε εις πέρας ο μηχανικός και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γεράσιμος Ερτσος.
Το γήπεδο της ΑΕΚ, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πήρε το όνομα του ιστορικού προέδρου του δικεφάλου, Νίκο Γκούμα. Συνολικά η χωρητικότητα έφτανε τους 35000 φιλάθλους, ενώ με την τοποθέτηση καθισμάτων το 1998 ο αριθμός μειώθηκε στους 24.729.
Η αρχή του Τέλους
Το 1999, ο καταστροφικός σεισμός της 7ης Σεπτεμβρίου, άφησε τα σημάδια του και στο γήπεδο της ΑΕΚ, προκαλώντας σοβαρές ζημιές, καθώς η πλευρά της θύρας 3 έμεινε κλειστή για λόγους ασφαλείας μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες.
Αρχικά εμφανίστηκε ως ιδέα η αναστήλωση του, αλλά ο τότε πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Γιάννης Γρανίτσας, το 2002 είχε άλλα σχέδια, βάζοντας στο γήπεδο… μπουλντόζες.
Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ο πρόεδρος κατάφερε να εντάξει την κατασκευή του καινούργιου γηπέδου στο Φάκελο των Αγώνων του 2004.
Ο αγώνας με τον Άρη, στις 3 Μαΐου 2003 αποτέλεσε τη “μαύρη σελίδα” για το σπίτι της ΑΕΚ, οπού η Ένωση είχε σημειώσει μεγάλες επιτυχίες. Η απόφαση γκρεμίσματος του Σταδίου ήταν γνωστή, με αποτέλεσμα στην λήξη του συγκεκριμένου αγώνα, ο κόσμος να μπει μέσα στον αγωνιστικό χώρο και να πάρει κάποιο ιστορικό κειμήλιο από το Νίκος Γκούμας.
Στις 5 Μαΐου του 2003 οι μπουλντόζες μπήκαν στο γήπεδο και η κατεδάφιση… ξεκίνησε. Οι θύρες 21 και 24 ήταν οι πρώτες που κατεδαφίστηκαν, ενώ λίγους μήνες αργότερα ακολούθησε το ολοκληρωτικό γκρέμισμα.
Δεκαέξι χρόνια αργότερα με τον Δημήτρη Μελισσανίδη στο τιμόνι της ομάδας η ΑΕΚ χτίζει την «Αγιά Σοφιά», η οποία έχει πάρει για τα καλά μορφή και ο χρόνος κυλά για τον…επαναπατρισμό της ΑΕΚ. Η “προσφυγιά” της Ένωσης φαίνεται πλέον να φτάνει στο τέλος με το όνειρο των ΑΕΚτζήδων να πλησιάζει…
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ
Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News
Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook
Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram
Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube
Βρείτε το AEK1924 στο TikTok
Ακολούθησε το AEK1924 στο X
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Advertisement