21.3
10:15

Νικολάου: «Διαφορετικό πρόσωπο στην αντιμετώπιση των αθλητών»

AEK1924.gr team
Advertisement

Ο επικεφαλής του ιατρικού τιμ της Ένωσης, Λάκης Νικολάου, είχε την εναρκτήρια ομιλία στο ιατρικό συνέδριο της ΑΕΚ και αναφέρθηκε στο κυρίως θέμα του συνεδρίου που είναι ο τραυματισμός στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο

Αναλυτικά όσα είπε:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας. Η ΑΕΚ, πιστή στα πιστεύω της, διοργάνωσε και φέτος αυτή τη διημερίδα, γιατί ξέχωρα από την κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως το αντιμετωπίζουμε, θέλουμε να δείξουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των αθλητών μας, αλλά και του αθλήματος συνολικά. Η επιτυχία που είχε το περσινό συνέδριο μας έδωσε την ώθηση να συνεχίσουμε. Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές και τους ομιλητές.

Πέρσι είχαμε ασχοληθεί με τις θλάσεις μυών, φέτος σκεφθήκαμε να ασχοληθούμε με κάτι πιο σοβαρό, όπως είναι ο τραυματισμός στον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο. Είναι ένας σύνδεσμος που λειτουργεί ως βεντάλια και είναι ο κυριότερος σταθεροποιητής του γόνατος. Θα προσπαθήσουμε να τον αναλύσουμε σε όλα τα μήκη και πλάτη. Το 45% των τραυματισμών στο γόνατο αφορά είτε τους μηνίσκους, είτε τον χιαστό. Στις ΗΠΑ κάθε χρόνο 250.000 άτομα χειρουργούνται στον χιαστό. Και στον κόσμο συνολικά υπολογίζονται περίπου σε 1,5 εκατομμύριο.

Το 1975 που πήρα το πτυχίο που, ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ μου ζήτησε να αναλάβω την φροντίδα της ομάδας. Ο κύριος Πανταζής άρχισε να καταγράφει σε ένα τεφτέρι καθημερινά ό,τι συνέβαινε στην ομάδα. Και αποφασίσαμε λίγα χρόνια αργότερα, βλέποντας ότι τότε δεν υπήρχαν στατιστικά, να τα δημοσιεύσουμε. Το ¼ των τραυματισμών στο γόνατο αφορούσε τον χιαστό. Οι τελευταίες χρονιές δεν ήταν τόσο ευτυχείς για την ομάδα μας. Βλέπουμε στην φωτογραφία τους δικούς μας ποδοσφαιριστές που υπέστησαν ρήξη χιαστού.

Βέβαια, αυτό συνέβαινε και τα παλιά χρόνια. Ο Ρονάλντο σταμάτησε την καριέρα του από υποτροπή στο χειρουργημένο του γόνατο. Θα σας αφήσω με την πικρή γεύση αυτής της φωτογραφίας (σ.σ. του τραυματισμού του Ρονάλντο), γιατί ο σκοπός της διημερίδας είναι να προσφέρουμε όσο περισσότερα μπορούσε στο κομμάτι της αποκατάστασης».

Advertisement