16.3
10:11

Τα τείχη υψώθηκαν…. το όνειρο πλησιάζει

Ζωή Κοντούλη
Advertisement

Έπειτα από 16 χρόνια η Αγιά Σοφιά βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην ολοκλήρωσή της.

Η Αγιά Σοφιά έλαβε την άδεια του γηπέδου στις 27 Ιουλίου 2017 με τις πρώτες μπουλντόζες να κάνουν την εμφάνιση τους στις 28 Ιουλίου 2017.

Το γήπεδο ξεκίνησε σαφώς με χωματουργικές εργασίες. Ήδη από την 1η μέρα οι εκσκαφείς φρόντισαν να μεταφέρουν εκτός του οικοπέδου τα μπάζα και τα σκουπίδια που έχουν σωρευθεί με το χρόνο, προκειμένου να καθαριστεί το οικόπεδο. Έπειτα ξερίζωσαν τα δέντρα και έκαναν επίπεδο όλο το οικόπεδο.

 Η Α΄Φάση ολοκληρώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2017.

Πλέον βρισκόμαστε στη Β΄Φάση της 595ης ημέρας με τον 4ο πυλώνα καθημερινά να αποκτά όλο και μεγαλύτερο ύψος, ενώ συνεχίζονται και οι εργασίες στις παλιές θύρες 5,6 και 7. Όσο αφορά την θύρα 21 έχουν τοποθετηθεί κερκίδες αλλά όχι ολοκληρωτικά στο κάτω μέρος και παράλληλα γίνονται εργασίες στην δοκό στέψης όπως επίσης και στην παλιά 18. Να σημειωθεί πως στην 18 έχουμε την βάση του σκεπάστρου, οπού στη συνέχεια θα “πατήσει” το σκέπαστρο και συνάμα βρίσκεται εν αναμονή για την τοποθέτηση κερκίδων.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται το κομμάτι αριστερά από την 21, ενώ στην κεντρική εξέδρα έχουν τοποθετηθεί τα καλούπια στο πάνω μέρος της και αριστερά έχουν πέσει μπετά.

Όσο αφορά το κεντρικό μέρος του γηπέδου έχει ξεκινήσει να σκάβεται με τις εργασίες να συνεχίζονται σε όλες τις πλευρές του Ναού. Επίσης, στο νότιο πέταλο έχει γίνει το καλούπι και ετοιμάζεται να πέσει μπετόν όπως και στη συνέχεια στην κεντρική θύρα.

Στο βορειοανατολικό πυλώνα υπάρχουν επίσης καλούπια για την ανέγερση του δοκού στέψης, ενώ κάτω από τον πυλώνα κοντά στο κεντρικό πέταλο και πίσω από το βορειοδυτικό πυλώνα, όπου ο χώρος έχει σκαφτεί, ετοιμάζεται μια νέα είσοδος και έξοδος βαρέων οχημάτων.

Η ολοκλήρωση της φάσης αυτής υπολογίζεται σε 14 μήνες (ξεκίνησε 12 Φεβρουαρίου 2018) και όπως γίνεται αντιληπτό βρίσκεται στην τελική ευθεία αφού στη Β΄Φάση περιλαμβάνεται η κατασκευή πυλώνων, οι χωματουργικές εργασίες όπως και η κατασκευή και η τοποθέτηση προκατασκευασμένων κερκίδων, εργασίες που σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί.

Για την ολοκλήρωση του γηπέδου απομένει ακόμη μια φάση, η οποία αφορά τους μεταλλικούς φορείς υποδοχής του στεγάστρου, μιας και όλες οι κερκίδες θα είναι σκεπαστές με μόνιμο στέγαστρο, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο αφού δεν υπάρχει πολύς χώρος περιμετρικά και θα είναι με τόξα, κάνοντας έτσι την εικόνα λίγο διαφορετική με το συνηθισμένο.

Παράλληλα, με την Γ΄Φάση έχει δρομολογηθεί και η έναρξη του έργου της υπογειοποίησης, που θα πραγματοποιηθεί από την πλευρά της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου– στο νοτιοανατολικό τμήμα του γηπέδου. Η υπογειοποίηση αν και ανεξάρτητο έργο από την ανέγερση του Ναού είναι απαραίτητη για την έκδοση της άδειας λειτουργίας της Αγιά Σοφιάς. Γι αυτό το λόγο οι άνθρωποι της Δικέφαλος ΑΕ παρακολουθούν στενά και με αρκετό ενδιαφέρον τις συγκεκριμένες εξελίξεις.

Πηγή φωτογραφίας: ΠΑΕ ΑΕΚ

Advertisement