08.2
21:59

Υλικό απ’ το μουσείο ιστορίας της ΑΕΚ! (ΦΩΤΟ)

AEK1924.gr team
Advertisement

Το Sport24.gr εξασφάλισε αρχειακό υλικό και εικόνες που δεν έχουν ξαναδεί το φως της δημοσιότητας και σας βάζει εντός του Μουσείου της ΑΕΚ με τη βοήθεια του ιστορικού Ανδρέα Μπαλτά. (Photos)

Το Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ, είναι μια ξεχωριστή αποστολή από εκείνο του Προσφυγικού Ελληνισμού («Κιβωτός της Ρωμιοσύνης»). Αμφότερα θα στεγαστούν στην ποδοσφαιρική έδρα της Ένωσης με την ονομασία “Αγιά Σοφιά”, ωστόσο δεν συνδέονται μεταξύ τους.

“Το Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ θα είναι εφάμιλλο των μουσείων όλων των μεγάλων αθλητικών συλλόγων της Ευρώπης. Σε αυτό, ο επισκέπτης θα μπορεί να έρθει σε επαφή με την ιστορία της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως και να εντρυφήσει στα κεφάλαια της ιστορικής της διαδρομής, η οποία ξεκίνησε το 1924. Η περιήγηση στους χώρους του μουσείου θα πραγματοποιείται βάσει ενός συνδυασμού χρονολογικών σταθμών και θεματικών ενοτήτων, η δε χρονική αφετηρία θα τοποθετείται στα χρόνια πριν το 1924, όταν οι Έλληνες της Πόλης ανέπτυξαν ιδιαίτερη αθλητική δράση, ιδρύοντας αθλητικούς συλλόγους όπως η Πέρα Κλουμπ, ο Ηρακλής στα Ταταύλα κ.α.

Για το Μουσείο της ΑΕΚ, δίνει τα φώτα του, αποκλειστικά στο Sport24.gr, ο ιστορικός και υπεύθυνος συλλογής εκθεμάτων του χώρου, Ανδρέας Μπαλτάς.

Ο Κώστας Νεγρεπόντης σκοράρει ως παίκτης της Πέρα Κλουμπ, σε αγώνα στην Πόλη, το 1922.

Πρόγραμμα των Γ’ Παγκωνσταντινουπόλειων Αγώνων.

Οι ιδρυτές της ΑΕΚ υπήρξαν αθλητές και παράγοντες, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στη δημιουργία αυτού του αθλητικού οικοδομήματος, συνεχιστής του οποίου υπήρξε στην Αθήνα η ΑΕΚ. Όπως και στα σύγχρονα αθλητικά μουσεία της Ευρώπης, στο μουσείο της ΑΕΚ θα παρουσιάζεται η κοινωνική ταυτότητα του συλλόγου, οι ιδρυτές και τα μέλη του, οι διασυνδέσεις τους με την πολιτική και την οικονομική ζωή του τόπου, η σχέση του σωματείου με τη μνήμη της Πόλης και της Μ. Ασίας, τα σύμβολα και οι ύμνοι του, τα χρώματα και γενικά, ότι αποτελεί διαχρονικά τη «γλώσσα» του συλλόγου.

Ο Κώστας Νεγρεπόντης με τον δικέφαλο αετό στο στήθος.

Φωτογραφία της ποδοσφαιρικής ομάδας της ΑΕΚ. Στη μέση ο προπονητή πλέον Νεγρεπόντης, με πολιτικά.

Σε αυτό, θα αναδεικνύονται τα αθλήματα που καλλιέργησε η ΑΕΚ, με κυρίαρχο ασφαλώς το ποδόσφαιρο και θα προβάλλεται η αθλητική παιδεία των ιδρυτών της. Τα τρόπαια της ΑΕΚ θα βρίσκονται σε περίοπτη θέση, ενώ θα προβάλλεται και η διεθνής παρουσία της ομάδας, η συμμετοχή των αθλητών της στις εθνικές ομάδες κλπ. Ιδιαίτερη θέση στο μουσείο θα έχουν εμβληματικές προσωπικότητες, όπως ο Κωνσταντίνος Σπανούδης και η κόρη του Αθηνά, οι αδερφοί Ιωνά, ο Κωνσταντίνος Ζαρίφης, αθλητές που υπήρξαν “λαϊκοί ήρωες”, όπως ο Κώστας Νεγρεπόντης, ο Κώστας Νεστορίδης, ο Μίμης Παπαϊωάννου και ο Θωμάς Μαύρος, καθώς και προπονητές, οι οποίοι συνέδεσαν το όνομά τους με λαμπρές σελίδες της ιστορίας της ΑΕΚ.

Φωτογραφία του Κώστα Νεγρεπόντη στην Πόλη, το 1922

Τραγούδια τα οποία γράφτηκαν για το μεγαλείο της ΑΕΚ

Σελίδες με τους στίχους των τραγουδιών που έχουν γραφτεί λίγο μετά το μεσοπόλεμο για την Ένωση

Ξεχωριστή θέση στο μουσείο θα έχει επίσης η ιστορία των οπαδών της ΑΕΚ, οργανωμένων και μη, όπως συμβαίνει στα μουσεία των μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ. Ιδιαίτερη ενότητα επίσης θα αφορά στη σχέση της ΑΕΚ με τις τέχνες και τα γράμματα. Τέλος, το ίδιο το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και η ιστορία του θα κατέχουν κεντρική θέση στο μουσείο.

Φύλλο της Αθλητικής Φωνής, 8 Ιανουαρίου 1952

Η παρουσίαση των ενοτήτων του μουσείου θα στηρίζεται ιδιαίτερα στις νέες τεχνολογίες, ώστε να είναι προσιτό και ελκυστικό στους επισκέπτες, ιδίως στους νέους και στα παιδιά, ενώ σύντομα, πολύ σημαντικά αρχεία προσωπικοτήτων της ΑΕΚ θα αρχίσουν να λαμβάνουν ψηφιακή μορφή, ώστε να ενταχθούν στο συνολικό αφήγημα του μουσείου. Το υλικό αυτό θα εμπλουτίζεται συνεχώς και θα επεξεργάζεται, ώστε εν όψει και της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την ίδρυση της ΑΕΚ, το 2024, να προγραμματιστούν σημαντικές εκδηλώσεις και επετειακές θεματικές εκθέσεις.

Περιοδικά της δεκαετίας του ’60 με εξώφυλλα παίκτες της ΑΕΚ (Μίλτος Παπαποστόλου και Αλέκος Σοφιανίδης)

Οι μυθικοί Σκευοφύλαξ, Σοφιανίδης και Μίμης Παπαιωάννου σε εξώφυλλα του περιοδικού ΦΟΥΤ-ΜΠΩΛ

Το Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ θέλουμε να απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες φιλάθλους και σε όλους τους ξένους επισκέπτες της Αθήνας, καθώς σε αυτό, θα έχουν την ευκαιρία να δουν, κατά τρόπο βιωματικό και ζωντανό, πώς κάποιοι πρόσφυγες από την Πόλη μετουσίωσαν σε απτή πραγματικότητα τα όνειρα που είχαν σμιλέψει στην παλιά Πατρίδα τους και δημιούργησαν την ΑΕΚ, έναν οργανισμό που συμπληρώνει αισίως 95 χρόνια ζωής.

Η τεσσάρα της ΑΕΚ στη ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΞΕ, στις 14 Σεπτεμβρίου 1951

Λάκης Νικολάου και Τάσος Βασιλείου, σε περιοδικά της εποχής τους

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας του 1949, μετά από ιστορική ευρωπαϊκή νίκη της ΑΕΚ

Πρωτοσέλιδο του 1948, αφιερωμένο σε νίκη της ΑΕΚ επί του ΠΑΟ, με πρωταγωνιστή τον θρυλικό Μαρόπουλο

Αφίσα της πρωταθλήτριας ΑΕΚ, το 1963

Ο σπουδαίος Μίμης Παπαιωάννου ήταν συχνά στα εξώφυλλα των περιοδικών της εποχής

Πηγή: sport24.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement