17.7
21:08

Το «είμαστε η ΑΕΚ» του Μαρίνου

Βαγγέλης Αρναούτογλου
Advertisement

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει στον Psyxiatro για την αλλαγή τακτικής φιλοσοφίας και αγωνιστικής προσέγγισης που θα επιβάλει στο παιχνίδι της ομάδας ο Ουζουνίδης.

«Είμαστε η ΑΕΚ, άρα η ομάδα που θα πρέπει να έχει τον έλεγχο του αγώνα και να ορίζει το τέμπο του». Μερικές από τις πιο συνήθεις και χαρακτηριστικές ατάκες που ταξιδεύουν από τα χείλη του (εορτάζοντας και χρόνια του καλά!) Μαρίνου Ουζουνίδη με προορισμό τον εγκέφαλο των ποδοσφαιριστών της ομάδας.

Ο νέος τεχνικός της «Ενωσης» θέλει να τους γίνει βίωμα η εντολή να παίξουν κυριαρχικό ποδόσφαιρο. «Τη θέλουμε τη μπάλα, δεν τη δίνουμε στον αντίπαλο, την κρατάμε εμείς για να παίξουμε». Θα το επισημαίνει μέχρι να τους γίνει βίωμα! Η μετάβαση βέβαια δεν είναι μια απλή υπόθεση, άλλωστε η συνήθεια είναι δεύτερη φύση.

Η ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ ήταν μια ομάδα που στα πολλά δύσκολα και κρίσιμα ματς τα οποία έδωσε πέρυσι, άφηνε τη μπάλα στον αντίπαλο, πίεζε ασφυκτικά και προσπαθούσε (σε μεγάλο βαθμό) μέσα από κλεψίματα ή λάθη του αντιπάλου να βγάλει τις δικές της επιθέσεις. Πολλές φορές με αυτοσχεδιασμούς των παικτών. Ο Μανόλο ήταν υπέρ της ελευθερίας δράσης στο μεσοεπιθετικό κομμάτι.

Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις συνήθειες από τη μία ημέρα στην άλλη, ειδικά από τη στιγμή που αυτές απεδείχθησαν απολύτως επιτυχημένες. Απαιτείται προσπάθεια και εξομοίωση στις νέες συνθήκες. Το καλό είναι ότι πλέον, αυτό είναι εμφανές, το διασκεδάζουν περισσότερο.

Εδικότερα οι μέσοι αλλά και η γραμμή κρούσης, φαίνονται σαφώς πιο ενθουσιασμένοι με την ιδέα ότι την επόμενη σεζόν, η ΑΕΚ θα είναι μια ομάδα με σαφές στόχο να κυριαρχήσει στον αγωνιστικό χώρο και να κυνηγήσει περισσότερες ευκαιρίες εν συγκρίσει με πέρυσι. Και ακόμα δεν έχουν μπει τα νέα αποκτήματα.

Λιγότερα σουτ εκτός περιοχής, περισσότερη προσπάθεια να δημιουργηθούν καθαρές ευκαιρίες εντός αυτής. Καλύτεροι και πιο γρήγοροι αυτοματισμοί έξω από το αντίπαλο «κουτί», εναλλαγές θέσεων και κινήσεις στο χώρο από περισσότερους παίκτες, πιο συχνά ανεβάσματα των κεντρικών χαφ.

Σε ένα βαθμό, είναι πιο εύκολη η δουλειά του Ουζουνίδη, όταν η ανασταλτική λειτουργία της ομάδας είναι ήδη εξαιρετικά δουλεμένη από τον προκάτοχό του. Από την άλλη, κάθε τι καινούργιο, απαιτεί υπομονή, επιμονή και προσπάθεια. Χτίζεται μια ΑΕΚ με καινούργια ταυτότητα.

Advertisement