19.1
12:19

Έξι άγνωστες ιστορίες για τον Μανόλο Χιμένεθ

AEK1924.gr team
Advertisement

Η αντιμετώπιση της συνεργασίας από τον Μελισσανίδη, το ματς – συμβόλαιο, οι διαφορές με τον Μαϊστόροβιτς, η ένταση με τον Αραούχο, ο πανικός για την ΤΣΣΚΑ, η εκ νέου συνεργασία με τον Λυμπερόπουλο.

Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς ένα χρόνο (19/1/2017), ο Μανόλο Χιμένεθ υπέγραφε το συμβόλαιο που “επισφράγισε” την επιστροφή του στην ΑΕΚ. Το Sport24.gr καταγράφει έξι άγνωστες ιστορίες από αυτές τις 365 ημέρες του Ισπανού στη δεύτερη θητεία του στον πάγκο της ΑΕΚ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ – ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από μερίδα του Τύπου αλλά και σημαντική φίλων της ομάδας στα Social Media, ήταν σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένος από χαρακτηρισμούς ηλιθίων που εμπαθώς και μακριά από κάθε ποδοσφαιρική λογική ή αλήθεια του είχαν αποδοθεί, (όπως το «Παπατζής»). Στην επιστροφή του στην ΑΕΚ (και αφού ο ίδιος είχε επιχειρήσει να το πετύχει και νωρίτερα, έχοντας αυτοπροταθεί δύο φορές κατά το παρελθόν στην τωρινή διοικούσα αρχή), τη σαστιμάρα και την αμφιβολία, τις διέκρινε ξεκάθαρα ακόμα και στα πρόσωπα που τον επέλεξαν! Ακόμα και εκείνοι είχαν σχηματίσει μια αμφιλεγόμενη εικόνα, από δημοσιεύσεις αλλά και αποπροσανατολιστικές εντυπώσεις, σχηματισμένες από λάθος συμβούλους.

Την ημέρα που ο Χιμένεθ υπέγραφε το συμβόλαιό του (19/1/2017), αντιλαμβανόταν ότι πρωτίστως θα έπρεπε να κερδίσει την εντός της ομάδας εμπιστοσύνη. Ουδείς τον υποδέχθηκε ως μακρόπνοη προοπτική για την ΑΕΚ, εξ αρχής είχε αντίληψη των συνθηκών και της κατάστασης. Άλλωστε ο ίδιος ο Μελισσανίδης του είπε τα απολύτως τυπικά: «Είναι μια δύσκολη κατάσταση για την ομάδα. Πιστεύουμε ότι είσαι ικανός να τη διαχειριστείς και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Πάμε μέχρι το καλοκαίρι και βλέπουμε, δεν σου υπόσχομαι τίποτα, προέχουν η άμεση μεταστροφή του κλίματος και τα αποτελέσματα». Κοφτά, συγκεκριμένα και ξεκάθαρα… Η αλήθεια είναι ότι με όσα είχαν προηγηθεί, από τη λαίλαπα Κετσπάγια, μέχρι το φιάσκο Μοράις, δεν θα μπορούσε να πει και περισσότερα… Ο Χιμένεθ απάντησε ότι «ξέρω καλά την ομάδα και την ψυχολογία της, ήρθα για να μείνω. Αλλά πρώτα η δουλειά». Και κάπως έτσι ξεκίνησαν τη συνεργασία τους…

ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΡΙΝ ΤΟ «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»

Λίγες ημέρες απέμεναν για τη συμπλήρωση τριών μηνών παραμονής του στον κιτρινόμαυρο πάγκο, με ένα εξαιρετικό ρεκόρ (μόλις μία ήττα, 2-3 από τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ, σε 16 επίσημα ματς) για την ΑΕΚ αλλά και την απαξίωση πάντοτε οπλισμένη, ακόμα και μετά από κάποια ισοπαλία (π.χ. το εκτός έδρας 0-0 με τον Πλατανιά). Στις 13 Μαρτίου 2017, η ΑΕΚ θα αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης», στην επιστροφή του Χιμένεθ στο γήπεδο της πιο ύποπτης στο μυαλό του αλλά και μαύρης για το βιογραφικό του, βραδιάς στην καριέρα του. Ηταν εκείνο το 6-0 της 20ης Μαρτίου 2011. Οι αντίπαλοι τον περίμεναν με κέφι και οι δικοί του με τη δυσπιστία ότι θα τα καταφέρει.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν του αγώνα, ο Ισπανός έδειχνε ήρεμος, μέσα του όμως ήξερε ότι ήταν για εκείνον το απόλυτο τεστ. Το διαχειριζόταν καλά με την ομάδα. Ήταν η δύναμη της σιγουριάς και της μελέτης! Είχε αντιμετωπίσει την ομάδα του λιμανιού στο ΟΑΚΑ (νίκη 1-0 για το πρωτάθλημα) και είχε υποσχεθεί στον εαυτό του ότι θα βρει τον τρόπο της απόδρασης με νίκη. Υπήρξαν διαδοχικά βράδια μελέτης μπροστά στην οθόνη, αποκρυπτογράφησης όλων των αδυναμιών του Ολυμπιακού, σχεδιασμού με κομπίνες (θυμηθείτε το πρώτο γκολ) βασισμένες πάνω στις ατέλειες και αφηρημάδες του αντιπάλου.

Μια προετοιμασία ημερών, ένα σχέδιο συμβολαίου στο μυαλό του Ισπανού. Και πράγματα έτσι ήταν. Εκείνο το 2-1, άλλαξε το τσιπάκι στο μυαλό των διοικούντων. Η ΑΕΚ θα μπορούσε να πληρώσει τη δική της σαστιμάρα στο τελευταίο δεκάλεπτο της ρεβάνς που μέχρι το 81’ ήλεγχε απόλυτα, ωστόσο ακόμα κι ένας τέτοιος αποκλεισμός δεν θα άλλαζε την πραγματικότητα για τον Ισπανό. Είχε πετύχει άλματα εμπιστοσύνης. Ήταν ο αγώνας που άρχισε να τσιγκλάει τη σκέψη του Μελισσανίδη ότι μετά από τέσσερις αποτυχημένες δεσμεύσεις (Δέλλας, Πογέτ, Κετσπάγια, Μορίας), να βρέθηκε εκείνος που θα φέρνει στα μάτια του, αυτό που θέλει να βλέπει. Ήταν και η πρώτη φορά που τον κάλεσε στο τηλέφωνο μετά από ματς, για να του εκφράσει την ικανοποίησή του. Έβλεπε ξανά μια ανταγωνιστική ΑΕΚ…

Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΚΚΑ

Στις 14 Ιουλίου, ο Χιμένεθ έμαθε, κατά τη διάρκεια της θερινής προετοιμασίας στο Κίελτσε της Πολωνίας, τον αντίπαλο στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ήταν μια στιγμή που τον έκανε να χάσει για ένα διάστημα την καλή ψυχολογία που είχε έως εκείνη την ημέρα. Η αλήθεια είναι ότι μόλις του είπαν για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, δεν αντέδρασε ψύχραιμα. Πετάχτηκε από τη θέση του, έβρισε στα ισπανικά, άλλαξε κάμποσα χρώματα… «Ήταν ο μοναδικός αντίπαλος που δεν ήθελα. Ο μοναδικός. Πως θα τους περάσουμε αυτούς; Δεν μπορούμε να τους περάσουμε αυτούς. Είναι σκληροί, δεν μένουν ποτέ εκτός ομίλων. Γιατί τέτοια ατυχία;». Είναι μόνο αυτά που μπορεί να γράψει κανείς…

Αργότερα στις δηλώσεις του, ο Μανόλο προσπαθούσε να φαίνεται ψύχραιμος, όμως και πάλι εξωτερίκευε την αγανάκτησή του, έστω με τρόπο (το κατά δύναμη κομψό), για να μην εκφράσει πανικό ή δείξει ηττοπάθεια. Είχε συνδέσει το ξεκίνημα της σεζόν με εκείνα τα ματς, πίστευε ότι όλοι οι άλλοι υποψήφιοι αντίπαλοι ήταν περισσότερο βατοί αλλά εν τέλει του ήρθε… ο αποκλεισμός. Ενδεχομένως αυτή η δυσκολία του να πιστέψει και ο ίδιος ότι η ΑΕΚ θα μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια την ΤΣΣΚΑ, να επηρέασε την ομάδα στο πρώτο ματς του ΟΑΚΑ. Από την άλλη, ο τρόπος με τον οποίο ακολούθως ανταποκρίθηκε στην πρόκληση της Μπριζ, όπου ενδεχομένως τότε να έπαιζε πρόωρα και τη θέση του στον πάγκο, ήταν υποδειγματικός.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΪΣΤΟΡΟΒΙΤΣ

Ο μεταγραφικός «παραγκωνισμός» του περασμένου καλοκαιριού, ήταν ένα θέμα που ενοχλούσε τον Χιμένεθ. Η σχέση του με τον τότε τεχνικό διευθυντή ουδέποτε ήταν κακή, ωστόσο οι επιλογές τους πατούσαν στα δύο απέναντι άκρα. Αυτό που ο Μανόλο έλεγε σε ανθρώπους που εμπιστεύεται, κατά την περίοδο παραμονής της ομάδας στο Κίελτσε της Πολωνίας, ήταν ότι «οι εισηγήσεις μου δεν εισακούγονται». Και πράγματι έτσι ήταν. Αντί του Ρομέρο ήρθε ο Τρίστασον, αντί του Βαλιέντε, αφίχθη ο Τσόσιτς. Παραμέρισε το «εγώ» του και έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά. Ωστόσο μία ιστορία έχει το ενδιαφέρον της…

Όταν στην Πολωνία έφτασε ο Μάρκο Λιβάγια, ο Χιμένεθ είχε παραμερίσει την προοπτική Αραούχο, διότι όλα έδειχναν ότι θα πήγαινε μακριά η βαλίτσα. Περίμενε λοιπόν τον φορ που θα πλαισίωνε τον Γιακουμάκη και αυτός ήταν (;) ο Κροάτης. Ο Ισπανός ενθουσιάστηκε με τις υποδοχές της μπάλας, τις κάθετες πάσες του, την ικανότητά του να βοηθά ώστε το παιχνίδι της ομάδας να αποκτά πλάτος, αλλά είχε και την απορία του: «Ντάνιελ είσαι βέβαιος ότι είναι φορ περιοχής;» ρώτησε στον Μαϊστόροβιτς. Ο Σουηδός έδειξε απόλυτος! Ωστόσο ο προπονητής ήταν από τότε βέβαιος ότι ο Λιβάγια δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τη θέση του φορ, παίζοντας μόνος του μπροστά. Γι αυτό και επέμεινε, έστω για τον παλαίμαχο σήμερα Κερζακόβ.

Οταν κατά το τελευταίο διήμερο των μεταγραφών, πιστοποιήθηκε η επιστροφή του Αραούχο, ο Χιμένεθ ένιωσε αγαλλίαση. Μπροστά του ξεδιπλώνονταν εικόνες από τη συνύπαρξη δύο επιθετικών με σπουδαίες δυνατότητες. Στη συζήτηση που είχε με τον Μελισσανίδη και αφού πλέον γνώριζε ότι ο Μαϊστόροβιτς θα αποτελούσε σύντομα παρελθόν, ο Ισπανός είπε στον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΚ: «Πρόεδρε σας ευχαριστώ, θα έχουμε ένα φανταστικό δίδυμο, τώρα θα δουν όλοι και τον πραγματικό Λιβάγια». Και αγώνα με τον αγώνα, άρχισε η δικαίωση.

Η ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΣΙΝΟ

Ριέκα, 14 Σεπτέμβρη. Η ομάδα απολαμβάνει στα αποδυτήρια με χαρές και πανηγύρια, το ξεκίνημα με νίκη στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, ωστόσο ένας από τους ποδοσφαιριστές δείχνει εκτός κλίματος. Ο Σέρχιο Αραούχο είχε σηκωθεί για ζέσταμα από το 50’ και εισήλθε στον αγωνιστικό χώρο στο 86’, ενώ στο ενδιάμεσο του «ζεστάματος», ο Χιμένεθ τον είχε καλέσει στον πάγκο, αλλά τον έστειλε πάλι πίσω για να ετοιμάζεται, αλλάζοντας απόφαση. Στα αποδυτήρια, ο Αργεντινός ήταν θυμωμένος. Και με τον τρόπο του το εξέφρασε στον Χιμένεθ, εν μέσω επινικίων για την ομήγυρη. Τα πράγματα δεν ξέφυγαν, αλλά κάπως μετρίασαν τη χαρά.

Ο προπονητής έδειξε ψυχραιμία και αντιμετώπισε την κατάσταση με τον τρόπο που εκείνες οι στιγμές απαιτούσαν. Δίχως να δώσει συνέχεια. Ο Αραούχο ξεθύμανε, αργότερα το μετάνιωσε και την επόμενη ημέρα, οι δυο τους συζήτησαν. Η αλληλοεκτίμηση και το γεγονός ότι ο Αργεντινός διένυε την περίοδο εκείνη ένα δύσκολο διάστημα προσπαθώντας να επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις και στα γκολ, μετά από μία αγχώδη για το μέλλον του περίοδο προετοιμασίας με τη Λας Πάλμας, μέτρησαν πολύ. Ο Χιμένεθ καταλάβαινε ότι ο Αραούχο ένιωθε πίεση, ήταν στιγμή αδυναμίας. Το θέμα λύθηκε γρήγορα, δίχως να πάρει διαστάσεις.

Η ΣΥΝΕΥΡΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟ

Κατά την πρώτη κοινή θητεία τους στην ΑΕΚ, ως προπονητής και ποδοσφαιριστής, είχαν καλές στιγμές αλλά και διαφορές. Σύμφωνα με τον Λυμπερόπουλο, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου το 2011, ο Χιμένεθ έχασε την υπομονή του με όσα συνέβαιναν, λόγω της έναρξης αποδόμησης της ομάδας από τη διοίκηση Αδαμίδη. Και αυτό τον κατέστησε μη λειτουργικό στα αποδυτήρια καθώς έβλεπε παντού συνωμοσίες. Βέβαια ο άνθρωπος είχε το δίκιο του με όσα συνέβαιναν λόγω των αθετημένων δεσμεύσεων και συμφωνιών προς εκείνον και τους ποδοσφαιριστές.

Στον αγώνα – πληγή για την ιστορία της ομάδας στο «Γ. Καραϊσκάκης», είχαν διαφωνήσει στο ημίχρονο του αγώνα, όταν ο Χιμένεθ είπε (με την ΑΕΚ ήδη πίσω στο σκορ με 0-3) στον Λυμπερόπουλο να περάσει στο γήπεδο «για να το παλέψουμε» και εκείνος απάντησε «κόουτς είναι καλύτερα να βάλεις έναν αμυντικό». Γενικότερα, είναι δύο άνθρωποι με διαφορετική φιλοσοφία σε πολλά πράγματα οι οποίοι έχουν μπροστά τους μια συνεργασία που πρέπει να διαχειριστούν.

Κατά την ένταση του αγώνα με τον ΠΑΟΚ, στον οποίο μετά την αποβολή του Αραούχο, την άγουσα για τα αποδυτήρια βλέπει και ο Χιμένεθ, ο οποίος γίνεται έξαλλος από την εις βάρος του υπόδειξη του ρέφερι, ο Λυμπερόπουλος προσπαθεί να τον συγκρατήσει, αλλά ο προπονητής δεν θέλει αυτή την παρέμβαση και αντιδρά και σε εκείνον. Όπως επίσης, έχει κάποιες φορές ενοχληθεί από φωνές του Λύμπε στον πάγκο, την ώρα που οι αγώνες εξελίσσονται, καθώς δεν θέλει κανείς εξ όσων κάθονται σε αυτόν, να παρασύρεται σε τακτικές υποδείξεις, πάνω στην ένταση και στο πάθος του αγώνα. Κάποιες φορές και αντικρουόμενες σε εκείνες του κόουτς. Το θέμα λύθηκε.

Με τον Λυμπερόπουλο σε ρόλο Τ.Δ., ο Χιμένεθ έχει τουλάχιστον περισσότερη παρεμβατικότητα στις επιλογές των παικτών, όπως ξεκάθαρα αποδείχθηκε με τις προσθήκες των Μασούντ και Μοράν, δεν νιώθει την απόσταση που είχε με τον Μαϊστόροβιτς, ο οποίος τον άκουγε αλλά δεν υπολόγιζε τις εισηγήσεις του. Και αυτή μπορεί να θεωρηθεί μια καλή βάση για μια ομαλή συνεργασία, με τις όποιες αποστάσεις που πάντοτε είναι λογικό να υπάρχουν, μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές φιλοσοφίες.

Πηγή: sport24

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement