16.1
10:37

Η μνήμη είναι η δύναμη μας

Advertisement

Όταν τα συναισθήματα σε κατακλύζουν, τότε είναι πολύ δύσκολο να τα αποτυπώσεις σε δυο αράδες. Η ταινία του Τάσου Μπουλμέτη ξυπνά μνήμες στους παλιούς, διδάσκει τους νέους και αφήνει μια τεράστια περιουσία στον σύλλογο, όσο τεράστια ήταν το έπος του 1968. Γράφει η Πένυ Μακρή στον #psyxiatRo

Μια βραδιά γεμάτη ιστορία – ΑΕΚ, μια βραδιά που η Ελλάδα ενώθηκε σε μια περίοδο που ο πλανήτης βρισκόταν σε αναβρασμό. Όλα αυτά «διαδραματίστηκαν» σε ένα φιλμ διάρκειας 94 λεπτών, στο Παλλάς, την ώρα που λίγα μέτρα μακριά σημειώνονταν επεισόδια, ευτυχώς μειωμένης έκτασης.

Ο Τάσος Μπουλμέτης «έδεσε» αριστουργηματικά τις μικρές ιστορίες του με φόντο τον τελικό ανάμεσα στην ΑΕΚ και τη Σλάβια Πράγας, με τον Βασίλη Γεωργίου να εξιστορεί και τους πρωταγωνιστές εκείνης της βραδιάς να συγκινούν με τις αφηγήσεις τους.

Οι εναλλαγές από τη συγκίνηση στο γέλιο δεν σε αφήνουν να ηρεμήσεις. Για μιάμιση ώρα νιώθεις ότι το δέρμα σου θα φύγει από τη θέση του και τα δάκρυα βγαίνουν αβίαστα από τα μάτια, όταν ο Γιώργος Μόσχος αποκαλύπτει το πρόβλημα υγείας. Όταν όλοι πανηγυρίζουν, εκείνη… αφήστε το, θα το δείτε, 9 μέρες έμειναν μόνο.

Ο Αντώνης Καφετζόπουλους συγκλονίζει με την ερμηνεία του ως Κωνσταντίνος Σπανούδης. «Θα φτιάξουμε ένα κλούμπ. Η μνήμη θα είναι η δύναμη μας», ατάκες που συμβολίζουν την ιδέα ΑΕΚ, σκηνές που αναβιώνουν τον ξεριζωμό από την Πόλη και το γέλιο του Νίκου Μίλα που γαληνεύει την ψυχή. Ο Αντώνης Αντωνίου με το… κλισέ του κάθε φορά που χτυπάει το τηλέφωνο, ο «ευγενικός γίγαντας» Γιώργος Τρόντζος, ο στόχος της κυρίας Πέπης να πάρει τον Γιώργο Αμερικάνο και το ζεϊμπέκικο του «Παγκόσμιου».

Μια ταινία που συνθέτει όλα τα κομμάτια της τότε κατάστασης, αφηγήσεις από τους παίκτες της Σλάβια και της φιλοξενίας τους στον Αστέρα Βουλιαγμένης, μουσική που σε ταξιδεύει στην τότε εποχή και περηφάνια για το μεγαλείο της Βασίλισσας που ενώνει την Ελλάδα, πέρα από χρώματα και αντιπαλότητες.

Δεν ήταν σεισμός, ήταν εκείνοι. Ο Αμερικάνος, ο Μόσχος, ο Πετράκης, ο Χρηστέας παρακολουθούσαν από ψηλά το μεγαλείο τους.

Η ΑΕΚ μιλά με την ιστορία της….

Advertisement