08.1
12:35

Η τέλεια ρυθμισμένη μηχανή…

Βαγγέλης Κατσαΐτης
Advertisement

Το 2018 ξεκίνησε και η ΑΕΚ πέρασε… τρένο από το Αγρίνιο με ονειρική εμφάνιση που παρότι ο αντίπαλος δεν προσφέρεται για σοβαρά συμπεράσματα, το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ήταν ηχηρό. Η κιτρινόμαυρη «μηχανή» του Μανόλο είναι εδώ και κυνηγάει τον τίτλο, ανεξάρτητα με τα… εξαρτήματα της! Γράφει ο psyxiatRos Βαγγέλης Κατσαΐτης

Είναι εντυπωσιακό το πόσο εύκολο έκανε η ΑΕΚ να φανεί το ματς στο Αγρίνιο, μετά από το ματς Κυπέλλου όπου και πάλι είχαν πέσει… ντόρτια. Μπορεί ο Παναιτωλικός να μην διανύει καλή περίοδο και η απόδοση του να μην φοβίζει, αλλά όσο κακός και να είσαι όταν αντιμετωπίζεις τον ίδιο αντίπαλο που πριν λίγες μέρες είχες ξαναχάσει με 4-0 και έχεις διαβάσει τα λάθη σου στο συγκεκριμένο ματς, θεωρητικά κατεβαίνεις διαβασμένος και «ψυλλιασμένο»ς για αυτό που θα αντιμετωπίσεις.

Υπό αυτή την οπτική, η ΑΕΚ αντιμετώπιζε ένα πολύ δύσκολο ματς, με ποδοσφαιριστές που είχαν «χτυπηθεί» στον εγωισμό τους και που σίγουρα στο μυαλό τους υπήρχε η απάντηση στους «κακομαθημένους» κιτρινόμαυρους. Το αποτέλεσμα ήταν και πάλι… ντόρτια και μάλιστα με εμφάνιση ακόμα καλύτερη και από αυτή για το Κύπελλο.

Ο Μανόλο έχει φτιάξει την τέλεια μηχανή

Για να μην αναλύουμε πράγματα ξεκάθαρα και χιλιοειπωμένα, το συμπέρασμα – δεδομένο μετά και τη νίκη της ΑΕΚ στο πρώτο ματς για το 2018, είναι πως ο Μανόλο Χιμένεθ έχει φτιάξει ένα πάρα πολύ καλό σύνολο, ένα καλοκουρδισμένο «ρολόι», μια άριστα ρυθμισμένη «μηχανή» που πλέον δεν βασίζεται σε έναν παίκτη ή σε δύο, αλλά στο σύνολο προκειμένου να παράγει την συγκεκριμένη εικόνα.

Ο τεχνικός του δικεφάλου έχει δημιουργήσει ένα σύστημα που όποια και να είναι η απουσία, αυτομάτως εμφανίζεται η λύση, αυτομάτως γίνεται αντικατάσταση του «εξαρτήματος» που λείπει και η «μηχανή» συνεχίζει να δουλεύει στον ίδιο ρυθμό. Χωρίς καμία, μα καμία αλλαγή στην απόδοση της.

Στην γλώσσα των προπονητών, αυτό το επίτευγμα είναι το ονειρικό για κάθε… μαέστρο του πάγκου. Δηλαδή, να έχει φτάσει τους ποδοσφαιριστές του σε τέτοιο επίπεδο φυσικής κατάστασης και αφομοίωσης των τεχνικών του σχεδίων που όποιος και να λείπει να μην δημιουργεί πρόβλημα στο υπόλοιπο σύνολο.

Το φοβερό είναι στο σύστημα

Μάλιστα, αυτό που το παραπάνω επίτευγμα το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι πως συνήθως κάτι τέτοιο το πετυχαίνεις με ένα σύστημα. Δηλαδή δουλεύεις και παίζεις μόνο πχ το 4-4-2 οπότε όποιος και να λείπει οι ποδοσφαιριστές ξέρουν να ανταποκρίνονται στο συγκεκριμένο σύστημα. Ε λοιπόν ο Μανόλο το έχει πετύχει με 3 συστήματα, είτε με την έναρξη του αγώνα, είτε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Με 4-4-2, με 3-5-2 με 4-3-3 και φυσικά όλα αυτά είναι απλά νούμερα.

Κατά την διάρκεια του αγώνα το μυαλό του Ισπανού γεννάει επιπλέον τρικ πάνω στην ανάπτυξη και στο στήσιμο, που ο βαθμός δυσκολίας, όσον αφορά την αφομοίωση των ποδοσφαιριστών στα θέλω του, να ανεβαίνει. Παρόλα αυτά, η ανταπόκριση των κιτρινόμαυρων είναι εντυπωσιακή!

Έτσι λοιπόν, είναι πλέον ξεκάθαρο πως η μηχανή λειτουργεί άψογα ότι και να γίνει, με όποιο «εξάρτημα» και αν λείψει. Η παραγωγή είναι ίδια. Το μοναδικό ερώτημα που απομένει, είναι το «καύσιμο» που θα την κάνει να λειτουργεί σε αυτό τον ρυθμό και στις τρεις διοργανώσεις που συμμετέχει ο δικέφαλος. Όσο υπάρχει καύσιμο, μην φοβάστε την μηχανή…

ΥΓ: Είναι κρίμα να μην αναφερθώ ξεχωριστά στον MVP Μπακασέτα που έκανε τα πάντα για ακόμα ένα ματς και δείχνει πλέον πως μπορεί να βοηθήσει την ΑΕΚ σε τεράστιο βαθμό, παρόλα αυτά, επειδή όλοι έχουν ασχοληθεί μαζί του και έχει πάρει την αναγνώριση που αξίζει, θα προτιμήσω να αναφερθώ στο νέο απόκτημα τον Ιρανό, που ξεχώρισε με την παρουσία του έχοντας μια βδομάδα στα Σπάτα. Η ποιότητα του Μασούντ είναι τεράστια και πραγματικά η συνεργασία του με τον Αραούχο ή τον Λιβάγια, φάνηκε δια γυμνού οφθαλμού. Μιλάνε την ίδια «γλώσσα» στην μπάλα. Πραγματικά, θεωρώ την συγκεκριμένη μεταγραφή, την πιο έξυπνη απ’ όσες έχει κάνει η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια και θεωρώ πως θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην δεύτερο μισό της σεζόν.

 

Advertisement