03.1
10:16

Αν η ΑΕΚ πάρει εξτρέμ τότε θα είναι καλός

Βαγγέλης Αρναούτογλου
Advertisement

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει στους psyxiatRous για την επόμενη χειμερινή μεταγραφική κίνηση της ΑΕΚ, ενός ποδοσφαιριστή που εφόσον αποκτηθεί, θα έρθει με σκοπό να κάνει τη διαφορά στα άκρα της επίθεσης.

Με τις προσθήκες των Μασούντ και Μοράν, η ΑΕΚ βγήκε από μια θέση δύσκολη για κάθε διοικητική ομάδα μεταγραφικών αποφάσεων, όπως αυτή που «τρέχει» τα συγκεκριμένα ζητήματα υπό την εποπτεία του Νίκου Λυμπερόπουλου. Είναι δεδομένο ότι όλοι μαζί χάρηκαν που η προσπάθεια δύο μηνών (μετά τους τραυματισμούς των Μάνταλου και Γιόχανσον άλλαξαν και οι προτεραιότητες) πήρε αίσιο τέλος και ο προπονητής είχε τους δύο που ζήτησε, από την 1η του Γενάρη. Υποδέχθηκαν το γεγονός με ένα «ουφ» ανακούφισης και είπαν «πάμε παρακάτω».

Αυτό το παρακάτω βέβαια, πρέπει να είναι επίσης «φρέσκο» και όχι μακροπρόθεσμο. Απόκτημα του Ιανουαρίου και όχι αναζήτηση για το καλοκαίρι (ασχέτως με το ότι θα πρέπει να δουλεύονται και τέτοιες περιπτώσεις από ένα κλαμπ που σέβεται τον εαυτό του και τους σύγχρονους κανόνες του σκάουτινγκ). Υπάρχει πλέον χρόνος, δεν προκύπτει πίεση. Και το διαπιστωμένο έλλειμμα αφορά στις θέσεις των εξτρέμ, σε αυτές δηλαδή που μόνο ο Χριστοδουλόπουλος στέκεται επαρκώς (και κάνει διαφορά) για το επίπεδο και τις απαιτήσεις που πρέπει να υπάρχουν στην ΑΕΚ.

Οι λύσεις στις πτέρυγες όχι απλώς δεν επαρκούν. Πλέον δεν υφίστανται. Μοιραία θα ήταν ανώφελο να επιχειρήσει ο προπονητής οποιαδήποτε διαφορετική τακτική προσέγγιση, από τη στιγμή κατά την οποία δεν προκύπτουν ικανές επιλογές ακραίων μέσων. Ο Χιμένεθ προσπάθησε όλο το καλοκαίρι να πείσει, προπάντων τον εαυτό του, ότι μπορεί να αποδειχθεί λειτουργικό το «4-4-1-1». Έβαλε τα δυνατά του για να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του Κλωναρίδη στα άκρα της επίθεσης, να επαναφέρει τον Πατίτο στα συγκαλά του και να μάθει στον Τρίστασον τις ξεκάθαρες ελλείψεις που ο ίδιος διαπίστωνε στις προπονήσεις. Τίποτα από αυτά δεν λειτούργησε.

Στο σήμερα, η ΑΕΚ δεν έχει άμεση ανάγκη από έναν εξτρέμ, αν θα είναι πάλι κάποιος της σειράς, ένας που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τη θέση σύμφωνα με τα θέλω του προπονητή, κάποιος με μυαλό που θα ταξιδεύει μονίμως αλλού. Έχει απόλυτη ανάγκη όμως από έναν ακραίο ικανό να κάνει τη διαφορά, να αλλάξει τις ισορροπίες σε δύσκολα ματς, να πάρει ηγετικές αποφάσεις, να ξεκλειδώσει άμυνες, να παραγάγει γκολ και ασίστ. Αν πρόκειται για «δευτεράντζα», δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος να τo δοκιμάσει. Βγαίνει η δουλειά, κουτσά-στραβά και με τον Λόπες.

Η εικόνα που έχω είναι ότι η προσπάθεια που θα γίνει, θα αφορά τέτοιας πάστας ποδοσφαιριστή. Ένας, αλλά πραγματικά ικανός. Για τον Λυμπερόπουλο, ο Ερνάνι ήταν η ιδανική περίπτωση, αλλά μέχρι να φτάσουμε στα τέλη του μήνα μήπως και η Πόρτο κάνει πίσω στην προοπτική του δανεισμού, το θέμα θεωρείται λήξαν. Και έως τότε μπορεί να βρεθεί άλλο. Ο Καμαρά ήταν η επιλογή νο.2, αλλά στο ταξίδι του Μπαρμπαλιά, προκειμένου να προχωρήσει το θέμα, ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ υπέστη ρήξη χιαστών. Οπότε, φτου και από την αρχή!

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που ο Χιμένεθ έχει ζητήσει για τη συγκεκριμένη θέση; Ταχύτητα, εκρηκτικότητα, ικανότητα να παίζει στη γραμμή, αποτελεσματικότητα στο ένας εναντίον ενός, δημιουργία και γκολ. Κοινώς, ένα πλήρες πακέτο ποδοσφαιριστή για τα άκρα της επίθεσης, όχι τέλειο σε όλα τα προαναφερθέντα (διότι τέτοιος δεν θα ερχόταν ποτέ στην Ελλάδα), αλλά σίγουρα με διαπιστωμένες ικανότητες στα συγκεκριμένα κομμάτια. Ενας τέτοιος, θα προσέδιδε στην ΑΕΚ τη δυνατότητα να προσεγγίσει και με άλλους τρόπους το παιχνίδι και τον εκάστοτε αντίπαλο. Θα αποτελούσε μια πολύ ισχυρή, έξτρα δύναμη πυρός στη μάχη για τον τίτλο.

Advertisement