20.11
20:31

Μάχη μέχρι τον Γενάρη. Μετά ενίσχυση

Βαγγέλης Αρναούτογλου
Advertisement

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου σας υποδέχεται στον PsyxiatRo, γράφοντας για την ΑΕΚ των προβλημάτων και των λύσεων, της ανάποδης κατάστασης που δεν την έχει λυγίσει και την ανάγκη για προσθήκες ποιότητας το Γενάρη προκειμένου να αντέξει.

* Απαιτούνται θάρρος, τόλμη, άρνηση παράδοσης. Η ΑΕΚ τα έχει όλα. Αν το αντιμετωπίσεις μεμψίμοιρα, λειτουργώντας μοιρολατρικά, διερωτώμενος σε καθημερινή βάση γιατί όλες οι αναποδιές να συμβαίνουν μαζεμένες, τότε είσαι έτοιμος να συμβιβαστείς με κάτι που σε έχει ήδη νικήσει. Γι αυτές τις περιπτώσεις, ο Νίτσε έλεγε ότι «από τότε που κουράστηκα να ψάχνω, έμαθα να βρίσκω. Κι από τότε που ο άνεμος μου εναντιώθηκε, έμαθα να σαλπάρω με όλους τους ανέμους».

* Η κατάσταση η οποία διαμορφώθηκε στην ΑΕΚ μετά από τους σοβαρούς τραυματισμούς του Πέτρου Μάνταλου και του Γιάκομπ Γιόχανσον, απαιτεί εγρήγορση, ταχύτητα σκέψης και ετοιμότητα δράσης. Σε καμία περίπτωση αργοπορία, πεσιμισμό και παράδοση. Επιπροσθέτως, δημιουργεί ελαφρυντικά για τον προπονητή αλλά αυξάνει τις απαιτήσεις για τον τεχνικό διευθυντή.

*Εν προκειμένω, ο Μανόλο Χιμένεθ, καλείται να φέρεις εις πέρας διαδοχικές αγωνιστικές αποστολές δίχως τους δύο εκ των τριών καλύτερων κεντρικών χαφ της ομάδας, άρα σημαντικό βάρος ενδεχόμενης αποτυχίας μεταφέρεται από τους ώμους του σε εκείνους του Νίκου Λυμπερόπουλου ο οποίος οφείλει να μεριμνήσει για εφαρμογή του σχεδίου εξομάλυνσης. Από την άλλη, αυτές είναι και οι αναποδιές που κάθε υπεύθυνος για τον καταρτισμό ενός ρόστερ οφείλει να μετατρέπει (και) σε προσωπικές ευκαιρίες, προκειμένου να αποδείξει ότι ορθά ενεργοποιείται στον συγκεκριμένο ρόλο.

Είναι σκληρό, όμως και αληθές. Μέσα από τις άτυχες στιγμές δύο εξαιρετικών αθλητών και συνάμα ποιοτικών χαρακτήρων, μάλιστα στην κορύφωση της καριέρας του καθενός ξεχωριστά, κάποιος άλλος λαμβάνει την ευθύνη να επιμεληθεί την επαρκή αντικατάστασή τους και μαζί να επιδείξει ικανότητα πλήρους ανταπόκρισης στην αιφνίδια και υψηλών δυσκολιών απαίτηση. Για την ΑΕΚ των 24 χρόνων (τόσα θα συμπληρωθούν τον ερχόμενο Μάιο) χωρίς κατάκτηση ενός πρωταθληματικού τίτλου, κάθε αδύναμη στάση λόγω αναπάντεχων και επίπονων προβλημάτων, κοστίζει πολλαπλά.

* Ο κόσμος της «Ενωσης» έχει διαβεί ένα τούνελ διαφόρων βλαπτικών συμπεριφορών, έχει βιώσει την εξωγενών επιδράσεων αδικία, διέκρινε την εντός των τειχών εμφύλια πολεμική στις πλάτες της ομάδας, ένιωσε στο πετσί του την απαξίωση από ανθρώπους που τη διοικούσαν και την καταχράστηκαν, ήπιε μέχρι τον πάτο το πικρό ποτήρι των χαμηλότερων κατηγοριών. Σε αυτή τη φάση λοιπόν, είναι κάπου λογικό να βιάζεται ακόμα και τώρα που δεν μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό από το να περιμένει. Τα καλά πράγματα στη ζωή, μας έρχονται με ζόρια και μετά από αναζήτηση, ενώ τα κακά και δίχως να τα αναζητήσουμε.

*Ευρωπαϊκός τελικός την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ… Με τον Χιμένεθ σε ακόμα μία δύσκολη αποστολή, κληθέντας να εμφανίσει «λαγούς» από το καπέλο του, όπως το έπραξε και στα δύσκολα ματς που έπονταν τον τραυματισμό του Μάνταλου, εκείνα κόντρα στη Μίλαν και στον ΠΑΟΚ και αυτό που ακολούθησε τον τραυματισμό του Γιόχανσον απέναντι στον ΠΑΟ.

* Η ΑΕΚ πρέπει να αισθάνεται καλά με τον εαυτό τους που σε αυτές τις καταστάσεις πορεύεται υπό την καθοδήγηση ενός τεχνικού ο οποίος μηχανεύεται πολλά και βρίσκει τον τρόπο να εξιτάρει την προπονητική σκέψη του προκειμένου να του εμφανιστούν οι λύσεις. Δεν φαντασιώνεται πράγματα, τουναντίον στύβει το μυαλό του ώστε να οδηγηθεί στις κατάλληλες επιλογές και να αναδείξει νέους ήρωες μέσα από τους υπάρχοντες. Αυτοί του έμειναν, με αυτούς θα πορευτεί ο Χιμένεθ μέχρι τον Ιανουάριο. Ελπίζοντας ότι τότε θα εισακουστούν και τα δικά του θέλω (όπως δεν συνέβη το καλοκαίρι)..

Advertisement