03.9
23:54

Γι’ αυτό τον θέλει πίσω

Βαγγέλης Αρναούτογλου
Advertisement

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει στον PsyxiatRo για την απόφαση του Μελισσανίδη να ξαναβάλει στο κάδρο της ΑΕΚ τον Λυμπερόπουλο, η οποία κρατάει πριν από τον Δεκαπενταύγουστο και έχει πολλαπλή εξήγηση.

* Δεν είναι μια απόφαση – επιλογή εν βρασμώ. Άλλωστε η ΑΕΚ προέρχεται από ένα όμορφο και πολυεπίπεδα επιτυχημένο καλοκαίρι (άδεια γηπέδου, πρόκριση σε ομίλους, καλές μεταγραφές) ώστε να άγχεται για τον αντικαταστάτη του Μαϊστόροβιτς. Ούτε είναι και βέβαιο ακόμα ότι ως πρόθεση, θα ευδοκιμήσει. Ωστόσο το να φτάσει εκ νέου ο Δημήτρης Μελισσανίδης στο σημείο να δώσει προτεραιότητα στην επιστροφή του Νίκου Λυμπερόπουλου, δεν συνιστά μια σκέψη της στιγμής. Αντιθέτως…

* Πριν από τον Δεκαπενταύγουστο και την εορτή της Μεγαλόχαρης, το αφεντικό της ΑΕΚ, έχοντας πλέον διαπιστώσει όλες τις παθογένειες που οδηγούσαν σε εσωτερική δυσλειτουργία μέσω της πλήρους ενεργοποίησής του για να αποφευχθεί ο αποκλεισμός από τη Μπριζ, απεφάνθη ότι η συνεργασία με τον Μαϊστόροβιτς δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί. Βέβαια και ο ίδιος ο Σουηδός είχε διαγνώσει από την πλευρά του ότι η ΑΕΚ ήθελε κάτι περισσότερο από έναν Τ.Δ. ο οποίος θα ασχολείτο μόνο με τις μεταγραφές.

* Ευθύνη δεν μπορεί να αποδοθεί σε καμία από τις δύο πλευρές. Κάτι άλλο είχε αρχικά στο μυαλό του Μελισσανίδης για τον Ντάνιελ και άλλα πράγματα ήθελε ή πίστευε ότι θα έπρεπε να κάνει στην Ένωση ο Σουηδός. Όχι για παράδειγμα το να ασχολείται καθημερινά με την οργάνωση και την αρμονική λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος Στο δικό του μυαλό και μοντέλο, ήταν μόνον οι παίκτες που θα έπρεπε να έρθουν, μόνον αυτοί θα έπρεπε να τον απασχολούν.

* Σημασία λοιπόν δεν έχει ο τίτλος που θα φέρει ο Λυμπερόπουλος, εφόσον αποφασίσει να επιστρέψει. Είτε θα αποκαλείται Τεχνικός, είτε Αθλητικός Διευθυντής, οι αρμοδιότητες θα είναι αυτές που θα έχουν βαρύτητα. Στην ΑΕΚ ίσχυε μέχρι πρότινος το εξής αξιοπερίεργο: Ο Μαϊστόροβιτς συνομιλούσε με τον Χιμένεθ στα αγγλικά, με τον Μπάγεβιτς στα σερβικά και με τον Μελισσανίδη… καθόλου!

* Παρά μόνο όταν υπήρχε ανάγκη ή σημαντικός λόγος να συζητήσουν για κάποιο θέμα, οπότε επιστράτευαν το διερμηνέα της ομάδας ή κάποιον άλλον διαμεσολαβητή. Η ΑΕΚ, όπως τουλάχιστον βλέπει το θέμα πλέον ο Μελισσανίδης χρειάζεται έναν άνθρωπο που θα λαμβάνει αποφάσεις, θα οργανώσει το ποδοσφαιρικό τμήμα και θα είναι σε θέση να μιλάει απευθείας μαζί του όταν θα απαιτείται μια άνωθεν απόφαση ή παρέμβαση.

* Ο Λυμπερόπουλος, εφόσον επιστρέψει, θα είναι πολλά περισσότερα από ένας απλός τεχνικός διευθυντής, με τη στενή έννοια του όρου. Επί της ουσίας θα γίνει το αφεντικό του ποδοσφαιρικού τμήματος, παίρνοντας μια «καθαρή» ευκαιρία να δείξει τι μπορεί να παραγάγει σε πολλαπλές απαιτήσεις για τις οποίες όμως πλέον θα έχει την απόλυτη ευθύνη.

* Θα επιστρέψει με τη βεβαιότητα, εντολή και στήριξη ότι θα είναι σε θέση να περάσει πράγματα που έχει στο μυαλό του και να συμβάλει στον εκμοντερνισμό του ποδοσφαιρικού τμήματος, δίχως πλέον να ταλαιπωρείται από βαρίδια ή αναβλητικές καταστάσεις επειδή θα εμπλέκονται άλλοι. Εν ολίγοις δίχως τον υπερσυγκεντρωτισμό του Μπάγεβιτς να τον «πνίγει», να φρενάρει τις εξελίξεις, ή να του επιβάλει καταστάσεις. Διαφορετικά, δεν υπάρχει και λόγος να επιστρέψει.

* Τούτο είναι το μοντέλο που θέλει ο Μελισσανίδης και αυτό δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από κάποιον αλλοδαπό ή έστω και Έλληνα που να μην γνωρίζει την καθημερινότητα της ομάδας. Δηλαδή κάποιον που δεν θα ξέρει αν μπορεί και πρέπει να εμπιστευτεί. Αλλιώς οι δρόμοι είναι δύο:

* Είτε νέα δοκιμή με μοντέλο ξένου Τ.Δ., είτε επιλογή ανθρώπου – μαριονέτας. Με τον Λυμπερόπουλο ο ΑΕΚτζής για ένα πράγμα μπορεί να κοιμάται ήσυχος: Θα επιστρέψει για να είναι κυριαρχικός και χρήσιμος όπως το έχει στο μυαλό του, ειδάλλως απλά δεν θα γυρίσει…

Advertisement