06.8
22:25

Ο σκόρερ δεν είναι πια ανεξάρτητη υπόθεση

Βαγγέλης Αρναούτογλου
Advertisement

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει στον PSYXIATRO για την ανάγκη απόκτησης επιθετικού και μάλιστα άμεσα καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην σε σχέση με ένα μήνα πριν. Και επισημαίνει γιατί δεν είναι πλέον μια υπόθεση ανεξάρτητη.

* Στο ψητό χωρίς κορδελάκια και φιοριτούρες: Μάθαμε να αντιμετωπίζουμε τον Αραούχο ως το κερασάκι στην τούρτα, ως μια ανεξάρτητη υπόθεση. Μόνο που πλέον αυτή του επιθετικού δεν μπορεί να είναι μια ανεξάρτητη υπόθεση, ούτε να κρέμεται από τις ορέξεις της Λας Πάλμας για τον Αραούχο.

* Η ΑΕΚ το μεγάλο συμβόλαιο το έδωσε στον Λιβάια. Επένδυσε στον Γιακουμάκη. Και ήλπιζε ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα απαλλαγεί από το συμβόλαιο του Αλμέιδα περιμένοντας τον Αραούχο. Βασικά ακόμα το ελπίζει για τον Πορτογάλο. Αυτά ίσχυαν last month. Στις αρχές του Ιουλίου. Στις αρχές του Αυγούστου υπάρχουν νέα δεδομένα:

* Ένα: Ο Λιβάια έχει διαφορετικά στοιχεία από αυτά που ο Μανόλο περίμενε να δει σύμφωνα με όσα του έλεγε ο Μαϊστόροβιτς. Του αρέσουν πολύ τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Κροάτη, διαπιστώνει όμως ότι δεν είναι  ο φορ που θα γεμίσει την αντίπαλη περιοχή. Γι αυτό και προπονητής ήταν διατεθειμένος να δεχθεί ακόμα και τον Κερζακόβ που έκοψε τη μπάλα, προκειμένου να έχει κι έναν πεπειραμένο finisher.

* Δύο: Ο Γιακουμάκης τραυματίστηκε. Σύμφωνοι, δεν θα χάσει και μια σεζόν, αλλά όλα δείχνουν ότι στα ματς με τη Μπρυζ δεν θα είναι διαθέσιμος. Κι αν δεν απατώμαι, σύμφωνα με τον περίγυρο της ΑΕΚ αλλά και τους ανθρώπους εντός αυτής, τα παιχνίδια αντιμετωπίζονται ως πρόκληση δίχως αύριο. Πως πας λοιπόν στην πρόκληση δίχως αύριο χωρίς έναν γκολτζή ολκής;

* Τρία: Ο Αλμέιδα μοιράζει αγάπη και επιθυμία παραμονής, αλλά περισσότερο μοιάζει με αναγκαίο κακό για τον προπονητή (και την ομάδα) παρά για λύση στην οποία βλέπει ότι μπορεί να στηριχθεί ουσιαστικά. Κοντολογίς, λείπει ο finisher. Λείπει αυτός που έχει το εύκολο γκολ. Αναγκαστικά, ο προπονητής θα στηριχθεί στους υπάρχοντες.

* Για την αναγκαιότητα απόκτησης ενός φορ με εύκολο γκολ, τα λέγαμε και τα γράφαμε από την Πολωνία. Είχε προκύψει ο Ταβάρες αλλά η ΑΕΚ έκανε πίσω. Διατηρώντας συνεχώς στο προσκήνιο τον Αραούχο. Τότε βέβαια υπήρχε χρόνος μπροστά και ο Λιβάια μόλις είχε αφιχθεί στο Κίελτσε. Σήμερα όμως ο χρόνος δεν περισσεύει. Και η ομάδα έχει ανάγκη από φορ που θα παίζει αλλιώς. Όπως ο Αραούχο,

* Όταν υπάρχει απαίτηση για πρόκριση επί της Μπρυζ, όταν σε αυτά τα δύο ματς παίζεται η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και η ομάδα διαπιστωμένα πλέον χρειάζεται έναν επιθετικό που να έχει το εύκολο γκολ κινούμενος και εντός της αντίπαλης περιοχής, το σκέφτεσαι ξανά. Φυσιολογικά πρέπει να έχεις έτοιμο κάτι πολύ καλό. Αφήνεις τον Αραούχο εκεί που είναι. Στο συρτάρι. Άλλωστε πρόθεση αγοράς δεν υπήρξε ποτέ.

* Η ΑΕΚ όμως είναι σε αυτά τα θέματα η Βασίλισσα της αναβλητικότητας και σπάνια λειτουργεί φυσιολογικά. Να το αφήσουμε να περάσει, να το ξαναδούμε, μήπως το ένα, μήπως το άλλο. Ποιος να πάρει την απόφαση; Ποιος να χτυπήσει και λίγο το χέρι στο τραπέζι και να απαιτήσει το αυτονόητο; Θα έπρεπε ο Ντάνιελ. Όμως δεν το κάνει.

* Σαφώς και δεν είναι καταδικασμένη η ΑΕΚ, ως έχει, σε αποκλεισμό. Το θέμα είναι όμως τι κάνεις για να αυξήσεις τις πιθανότητές σου όταν βλέπεις ότι θέματα υπάρχουν. Και ειδικά όταν τα διαπιστώνεις από πολύ νωρίς, προτού ακόμα φτάσεις στα ματς με την ΤΣΣΚΑ.Με μια ολόκληρη σεζόν μπροστά σου.

* Δεν αρχίζει, ούτε τελειώνει η ζωή κόντρα στους Βέλγους οι οποίοι όπως το βλέπω εγώ, έχουν προβάδισμα 60%-40%. Θες να το φέρεις στο 50-50; Στο 60-40 υπέρ σου; Κάνεις δύο βαρβάτες μεταγραφές. Άμεσα. Παίκτες καλούς και προπονημένους. Σε 10 μέρες άνετα μπαίνουν στο νόημα της ομάδας. Αλλά που ονειροβατώ;

* Είναι εύκολο να απαιτείς και να ζητάς με πηχυαίους τίτλους, από παίκτες και προπονητές, πράγματα που μόνο αυτονόητα δεν είναι. Το θέμα είναι όταν έρχονται οι στραβές, να έχεις την ευθιξία να μοιράσεις τις ευθύνες σε όλους, όπως αναλογούν στον κάθε έναν ξεχωριστά.

* Ασφαλώς ούτε ο Μανόλο είναι στο απυρόβλητο. Οφείλει να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό. Πάνω σε όσα δούλεψε στην προετοιμασία. Δίχως αλχημείες και εκπλήξεις. Με την πεπατημένη. Με όλα τα κομμάτια του παζλ ενεργά. Είναι απαίτηση από εκείνον να χτυπήσει η ΑΕΚ την πρόκριση. Κι αν δεν τα καταφέρει επειδή θα έχει όντως λείψει ο παίκτης μπροστά για να κάνει τη διαφορά, τότε ας γκρινιάξει. Η ΑΕΚ όμως, πρέπει να παρουσιαστεί σε αυτά τα ματς ως ομάδα απαιτήσεων, όχι ηττοπάθειας. Και αυτό το περνάει στο σύνολο μόνο ο προπονητής

Advertisement