21.5
12:30

Μπερτομέου: “Εμείς δεν τιμωρούμε τους παίκτες”

AEK1924.gr team
Advertisement

Με μια σπόντα για τη FIBA ο Τζόρντι Μπερτομέου αποκατέστησε την τάξη για το θέμα των εθνικών ομάδων, ενώ δεν δίστασε να δώσει και μια συμβουλή στον ΕΣΑΚΕ.

“Εμείς δεν τιμωρούμε τους παίκτες, δεν είναι το στυλ μας” τόνισε με νόημα ο Τζόρντι Μπερτομέου αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής των διεθνών παικτών στα παιχνίδια των εθνικών που θα γίνουν στη μέση της σεζόν. Και τόνισε “ο κάθε παίκτης θα κάνει ότι θέλει”, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά εσωτερικά στην Euroleague τον Ιούλιο. Παράλληλα αναφέρθηκε σε άλλα ζητήματα όπως το ενδεχόμενο αύξησης των ομάδων, στο γεγονός ότι το βλέμμα της διοργανώτριας αρχής βρίσκεται στη Γαλλία και στη Γερμανία, ενώ δεν δίστασε να δώσει μια (έμμεση) συμβουλή στον ΕΣΑΚΕ για την βελτίωση του ελληνικού πρωταθλήματος.

Η καθιερωμένη συνάντηση του με τους δημοσιογράφους στα πλαίσια του Final Four ο Ζόρντι Μπερτομέου, περιελάμβανε εκλεκτούς καλεσμένους όπως τα ηγετικά στελέχη της IMG, Γιόρις Φραντσίνι και Άνταμ Κέλι, καθώς και από τον διευθύνων σύμβουλο της Turkish Airlines, Ίλκερ Αγίσι. Συνοδευόμενος από εκλεκτή παρέα, που παίζει τεράστιο ρόλο στην ως τώρα ανάπτυξη της διοργάνωσης, ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα.

Το στοίχημα του νέου συστήματος όχι μόνο βγήκε κερδισμένο, αλλά πλέον θεωρείται η βάση στην οποία θα συνεχίσει την ανάπτυξη της η ευρωπαϊκή λίγκα, που έχει βλέψεις να συνεχίσει να επεκτείνεται και να βελτιώνεται. “Έχει αυξηθεί η προσέλευση του κόσμου, η τηλεθέαση, το ενδιαφέρον, όλα” τόνισε ο Ζόρντι Μπερτομέου, που ξεκαθάρισε ότι η διοργανώτρια αρχή είχε από την αρχή αυτοπεποίθηση στη round-robin λογική. “Αυτό το format είναι mantra” είπε με γλαφυρό τρόπο ο επικεφαλής της IMG, Γιόρις Φρανσίνι.

Ο εκπρόσωπος του μεγάλου χορηγού, της Turkish Airlines, ήταν επίσης φανερά ικανοποιημένος. Όχι μόνο γιατί η επί μια 7ετία συνεργασία αποδίδει καρπούς, αλλά και επειδή τα δύο brand έχουν απογειωθεί από κοινού. “Η Turkish Airlines έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Ευρώπης, ενώ την ίδια στιγμή η Euroleague προσελκύει διαρκώς περισσότερους φιλάθλους, περισσότερη προβολή και περισσότερο ενδιαφέρον” ήταν τα λόγια του Ίλκερ Αγίσι.

Αμφότεροι στάθηκαν στην ανάπτυξη του τουρκικού μπάσκετ, που συνδυάζεται από τις πολύ καλές ευρωπαϊκές πορείες των τουρκικών ομάδων, όπως την πρόκριση της Φενέρ σε τελικό και την παρουσία τριών ομάδων στα προημιτελικά. “Το τουρκικό μπάσκετ βρίσκεται στα καλύτερα του” παραδέχτηκε ο ισχυρός άνδρας της Turkish Airlines.

Το καυτό θέμα συζήτησης ήταν φυσικά τα καλεντάρι της επόμενης χρονιάς και ο ντόρος που προκλήθηκε για τη συμμετοχή των παικτών στα παιχνίδια των εθνικών ομάδων κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Ο Ζόρντι Μπερτομέου θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος λέγοντας ότι: “πριν από 1 1/2 χρόνο οι ομάδες πήραν μια απόφαση να μην αποδεχτούν τα “παράθυρα” της FIBA. Αυτή είναι η θέση τους και δεν έχει αλλάξει ως τώρα, παρότι αναζητήσαμε πολλές εναλλακτικές σε όλο αυτό το διάστημα κατά τη διάρκεια μάλιστα των συζητήσεων με τη FIBA.

Ούτε το ΝΒΑ πάντως τάχτηκε υπέρ. Αλλά δεν βλέπω κάποιον να μιλάει για αυτό. Γιατί να συζητάμε για παράδειγμα την τιμωρία του Μέλι και όχι του Γκαλινάρι; Ο κ. Πετρούτσι δεν αναφέρθηκε στις ομάδες του ΝΒΑ. Εμείς σκοπεύουμε να προστατεύσουμε όλους τους παίκτες μας. Τον Ιούλιο πάντως θα συζητήσουμε το θέμα με τις ομάδες. Έχω την αίσθηση ότι μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι στις  ημερομηνίες με το Eurocup, αλλά θα είναι δύσκολο για την Euroleague.

Πάντως θα πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα: δεν είναι δυνατόν να διοργανώνονται παιχνίδια χωρίς τη συμμετοχή των καλύτερων παικτών. Δεν βγάζει νόημα όλο αυτό”.

Και εν συνεχεία επέστρεψε στο θέμα υπογραμμίζοντας: “Ο κάθε παίκτης θα πρέπει να αποφασίσει μόνος του τι θα κάνει. Δεν υπάρχει κανονισμός που να απαγορεύει τη συμμετοχή στους αγώνες των εθνικών ομάδων. Εμείς δεν τιμωρούμε. Δεν είναι το στυλ μας’.

Το βλέμμα στη Γαλλία και στη Γερμανία

Ένα από τα πρώτα θέματα που θίχτηκαν είναι το ενδεχόμενο επέκτασης της Euroleague προς κατευθύνσεις όπως η Μέση Ανατολή. Την σκυτάλη πήρε ο Ίλκερ Αγίσι, ο οποίος κάνοντας πλάκα είπε “δεν είναι δική μου δουλειά η απόφαση, αλλά θα ήταν μια καλή ιδέα”. Ο Ζόρντι Μπερτομέου εξήγησε ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι πολύ μακρινό, καθώς υπάρχουν προτεραιότητες στην Ευρώπη, υποδεικνύοντας την Γαλλία και τη Γερμανία. “Πρώτα θα έπρεπε να εξετάσουμε αυτές τις επιλογές, όπως για παράδειγμα και μια 2η ομάδα από την Ιταλία, όταν βρεθεί αυτή”.

Αναφέρθηκε στο εγχείρημα για τη δημιουργία μπασκετικής αγοράς στο Λονδίνο, ενώ τόνισε ότι πλέον με το νέο σύστημα διεξαγωγής (30 εγγυημένοι αγώνες) έχει θεσπιστεί ένα ασφαλές πλαίσιο για επένδυση από τις ίδιες της ομάδες. Σε επόμενη ερώτηση εξήγησε ότι το 5ο ισπανικό συμβόλαιο δεν είναι σίγουρο αν καταλήξει μες στην 4άδα τη Μάλαγα, που θα αγωνιστεί την επόμενη χρονιά ως κάτοχος του Eurocup. Μέσα από τις φράσεις του εννοούσε ότι εξετάζεται το κεφάλαιο της Γαλλίας ή της Μπάγερν Μονάχου.

Αναφερόμενος στο γαλλικό μπάσκετ στάθηκε στη “δημοκρατικότητα” του, με την έννοια της διαρκής εναλλαγής των πρωταθλητών. Που ναι μεν δείχνει ένα βαθμό ανταγωνιστικότητας, αλλά από την άλλη επιβεβαιώνει την έλλειψη σταθερότητας από τις ομάδες. Αναφέρθηκε μάλιστα με καλά λόγια στην προσπάθεια που κάνει η Βιλερμπάν, λέγοντας πάντως ότι είναι κρίμα που το Παρίσι δεν είχε τόσα χρόνια μια ανταγωνιστική ομάδα.

Η συμβουλή του Μπερτομέου: “Ποιότητα έναντι ποσότητας”

Μιλώντας για το σενάριο της αύξησης των ομάδων επανέλαβε ότι “το 16 ξέραμε ότι δεν είναι το τελικό νούμερο. Χρειαζόμαστε περισσότερες ποιοτικές ομάδες και θα πρέπει να βρούμε το κατάλληλο πρόγραμμα, χωρίς να πληγώσουμε τα εγχώρια πρωταθλήματα. Δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση”.

Εμμέσως έδωσε και τη συμβουλή του για τις λίγκες σαν την ελληνική. “Εμείς δεν πιέζουμε προς κάποια κατεύθυνση. Είμαι ανοιχτός στο να πω την άποψη μου, αν μου ζητηθεί. Ξέρουμε ότι η ποιότητα και η ποσότητα δεν πάνε χέρι-χέρι. Έχουμε δει τις λίγκες να επηρεάζονται από την οικονομική κρίση, αλλά να μην παίρνουν αποφάσεις. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Και στην Ισπανία πάντως προσανατολίζονται στη μείωση των ομάδων”.

Οπότε κατά τη γνώμη του αυτή πρέπει να είναι και η λύση για την ενίσχυση του ελληνικού πρωταθλήματος: λιγότερες ομάδες.

Ορατό το σενάριο του υποβιβασμού

Αναφερόμενος στο format και στο γεγονός ότι ο μεγάλος αριθμός παιχνιδιών δημιουργεί αρκετές ομάδες χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague τόνισε ότι: “κανένα σύστημα διεξαγωγής δεν είναι τέλειο. Ακόμη και στο ΝΒΑ υπάρχει το tanking. Εμείς φέτος είδαμε για παράδειγμα τη Γαλατά να κάνει καλύτερο 2ο γύρο από ότι πρώτο. Ή την Μπάμπεργκ να παλεύει όλα τα ματς ως το τέλος. Νομίζω είναι τέτοιο το πρεστίζ κι η ποιότητα της διοργάνωσης, που καμία ομάδα δεν μπαίνει στο γήπεδο για κάτι άλλο πέρα από τη νίκη”.

Όσο για το μέλλον; “Γενικότερα το σύστημα με τον υποβιβασμό ομάδων και την άνοδο άλλων για παράδειγμα από το Eurocup είναι κοντά στη δική μας λογική, τουλάχιστον σε σχέση με τους Αμερικάνους. Είναι κάτι βέβαια που μπορεί να συμβεί στο μέλλον, όταν όμως εξασφαλιστεί η σταθερότητα. Είναι σίγουρο ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν ομάδες με συμβόλαια που δεν θα φοβούνται για τη θέση τους. Είναι περισσότερο θέμα κουλτούρας και λιγότερο αγωνιστικό. Είναι η λογική της πυραμίδας του μπάσκετ την οποία ασπαζόμαστε: πάνω είναι η Euroleague, ακολουθεί το Eurocup και στη βάση είναι τα εγχώρια πρωταθλήματα”.

Τώρα στο σενάριο των 20 ομάδων ή των 24 παραδέχεται ότι “υπάρχουν δυσκολίες με το πρόγραμμα. Μπορεί να γίνει μια διαδικασία με περιφέρειες, αλλά είναι σίγουρο ότι θα κρατήσουμε το round-robin σύστημα. Είναι κλειδί. Εξάλλου το πρωτάθλημα των 24 ομάδων δεν ειναι κάτι που θα γίνει άμεσα”.

Για το Eurocup: “Μόνο εμείς μπορούμε να προσφέρουμε προοπτική και όραμα”

Η ανάπτυξη του Eurocup είναι ξεκάθαρα μες στους άμεσους στόχους της Euroleague. “Δεν είναι απλά η 2η καλύτερη διοργάνωση της Ευρώπης. Είναι μια διαδικασία για να δούμε ποιες ομάδες έχουν τις προϋποθέσεις για να πάρουν στη συνέχεια μέρος στην Euroleague” δήλωσε ο Ζόρντι Μπερτομέου και αναφέρθηκε στην περσινή ταραχώδη περίοδο με την ίδρυση του FIBA Champions League: “Δεν είναι ανταγωνισμός με τη FIBA. Δεν μας νοιάζει. Εμείς θέλουμε ομάδες με όραμα και είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να το προσφέρουμε.

Οι ομάδες χρειάζεται να έχουν σωστές δομές, εγκαταστάσεις και οργάνωση. Θα πρέπει να δημιουργήσουν το σωστό περιβάλλον για να αναπτυχθούν και το Eurocup είναι ο δρόμος. Σε αυτή τη διοργάνωση τα χρήματα δεν είναι ο πρώτος στόχος. Στόχος των ομάδων είναι να “μεγαλώσουν” και να προωθηθούν στην Euroleague. Αν κάποιες ομάδες βλέπουν κοντόφθαλμα, τότε είναι δική τους επιλογή”.

Όσο για το αν η FIBA με τη δημιουργία μιας διοργάνωσης πλήγωσε την Euroleague το λόγο πήρε ο Γιόρις Φρανσίνι λέγοντας ότι “είναι μια παρεμβολή στην φυσική εξέλιξη. Δημιουργήθηκε ένας θόρυβος, που θα απομακρυνθεί όπως φαίνεται, ειδικά για όσους θέλουν να αναπτυχθούν”. Για το ίδιο θέμα ο Ζόρντι Μπερτομέου ξεκαθάρισε ότι: “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με το ποια διοργάνωση είναι η Νο1, η Νο2 και η Νο3. Είμαι σίγουρος ότι και αρκετοί εμπορικοί συνεργάτες το είδαν και θα μας ακολουθήσουν”.

Δεν είμαστε λίγκα χωρών, αλλά ομάδων

Ο Ζόρντι Μπερτομέου έθιξε πάλι το ζήτημα με την παρουσία πολλών ομάδων από την ίδια χώρα. “Δεν εκπροσωπούμε χώρες, αλλά ομάδες. Για αυτό δεν συμμετέχουν οι πρωταθλητές κάθε χώρας για παράδειγμα. Στόχος μας είναι η ποιότητα. Είδαμε φέτος τρεις τουρκικές προκρίθηκαν στους “8” και μια βρίσκεται στον τελικό. Δείτε την άνθιση του τουρκικού πρωταθλήματος. Ή αντίστοιχα η Ισπανία: δύο ομάδες έπαιξαν στον τελικό του Eurocup και μια κατέκτησε την άλλη διοργάνωση. Αυτό σημαίνει ότι κάτι καλό γίνεται στην Ισπανία. Δεν έρχεται οπότε σε αντίθεση με το όραμα μας. Από την άλλη όμως προκύπτουν κάποιες τεχνικές δυσκολίες όπως για παράδειγμα οι ώρες των αγώνων λόγω των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και για αυτά ψάχνουμε να βρούμε λύσεις”.

Σε εκείνο το σημείο τόνισε πάλι την φιλοσοφία της Euroleague όχι μόνο να μην επεμβαίνει στα εγχώρια πρωταθλήματα, αλλά να ελπίζει στην ανάπτυξη και τη βελτίωση τους. “Δεν παρεμβαίνουμε, όπως δεν παρεμβαίνει για παράδειγμα το ΝΒΑ στο τι κάνουμε εμείς. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στο καλεντάρι τους. Όταν δυναμώνει πάντως μια ομάδα μέσω της Euroleague αυτό μεταφέρεται και στην τοπική λίγκα. Απλά νομίζω ότι οι ομάδες και οι λίγκες δεν κινούνται πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν άλλα πρωταθλήματα που εξελίσσονται, όπως η Γερμανία, η Τουρκία κι η Αδριατική Λίγκα”.

Πηγή: sport24.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement