Την επέκταση των δραστηριοτήτων της Hellenic Environmental Center στη Ν. Αφρική, την Αίγυπτο (Σουέζ), τον Παναμά και τη Τζαμάϊκα ανήγγειλε ο πρόεδρος της εταιρείας Δημήτρης Μελισσανίδης στην τελετή εγκαινίων των χερσαίων εγκαταστάσεων της HEC που πραγματοποιήθηκε απόψε στον Πειραιά.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 1993 στη συλλογή και διαχείριση πετρελαιοειδών ναυτιλιακών καταλοίπων, με εγκαταστάσεις εκτός από τον Πειραιά, στο Αμβούργο και το Γιβραλτάρ.
Για μια εγκατάσταση που κατατάσσει την Ελλάδα στις πιο προηγμένες χώρες στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, από μια εταιρεία που εξαπλώνεται στις διεθνείς αγορές σε περίοδο εθνικής και παγκόσμιας κρίσης έκανε λόγο στην ομιλία του ο κ. Μελισσανίδης. Πρόκειται, όπως είπε, για μια καθαρά ελληνική εταιρεία – πρότυπο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο που εισήγαγε με πρωτοποριακό τρόπο την διασύνδεση της ναυτιλίας με την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόσθεσε ότι η εγκατάσταση λειτουργεί σε αστικό περιβάλλον με διεθνώς κατοχυρωμένη πατέντα που την κατατάσσει πρωτοπορία της τεχνογνωσίας ενώ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκε σύμφωνα με το πρότυπο ISO 16304:2013 από το Φεβρουάριο του 2014 για την διευθέτηση των λιμενικών εγκαταστάσεων διαχείρισης καταλοίπων.
Η εγκατάσταση λειτουργεί σε έκταση 35 στρεμμάτων, στη θέση που λειτουργούσαν παλαιότερα εγκαταστάσεις τροφοδοσίας της ΒΡ τις οποίες εξαγόρασε η HEC το 2013. Εκεί καταλήγουν με ειδικά διασκευασμένα πλοία ή με βυτιοφόρα, ναυτιλιακά κατάλοιπα για τα οποία ισχύουν διεθνείς κανονισμοί που επιβάλλουν τη συλλογή και διαχείρισή τους ώστε να μην απορρίπτονται στη θάλασσα με όλες τις δυσμενείς περιβαλλοντικές συνέπειες που θα επέφερε αυτή η πρακτική.
«Η λειτουργία της μονάδας, εφαρμόζοντας το νέο πρωτοποριακό μοντέλο διαχείρισης καταλοίπων, έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται με τον πιο αποδοτικό και οικολογικά ασφαλή τρόπο τα κατάλοιπα που είναι πλέον υποχρεωμένα να παραδίδουν τα πλοία που προσεγγίζουν το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο πλέον με τη λειτουργία της εγκατάστασης αυτής, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι αποτελεί το απόλυτο «Πράσινο» Λιμάνι», τονίζεται σε ανακοίνωση της εταιρείας
Τα κατάλοιπα περνούν από εργαστηριακές δοκιμές και διαχωρίζονται σε δύο ρεύματα, με υδάτινη και ελαιώδη βάση. Τα κατάλοιπα με υδάτινη βάση περνούν από τη μονάδα επεξεργασίας νερού ενώ το ελαιώδες ρεύμα ύστερα από επεξεργασία διαχωρίζεται σε στερεά υπολείμματα (που τροφοδοτούν τσιμεντοβιομηχανίες), ελαιώδη βάση (που γίνεται ενεργειακή πρώτη ύλη) και νερό που επιστρέφει στη μονάδα επεξεργασίας νερού.
Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση της καθηγήτριας του ΕΜΠ, Μαρίας Λουιζίδου ότι το νερό που φεύγει από την εγκατάσταση για την Ψυττάλεια είναι πιο καθαρό από το νερό που διαθέτει η ΕΥΔΑΠ στο Σαρωνικό. «Το νερό, είπε η κα Λουιζίδου, θα μπορούσε να πέσει στη θάλασσα ως έχει αντί να επιβαρύνει τον αγωγό της ΕΥΔΑΠ» ενώ σημείωσε ακόμη ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση κάνει πράξη την κυκλική οικονομία.
Πηγή:economy365
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ
Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News
Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook
Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram
Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube
Βρείτε το AEK1924 στο TikTok
Ακολούθησε το AEK1924 στο X
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Advertisement