Χωρίς τις απαραίτητες προετοιμασίες, φαίνεται πως θα ξεκινήσει την Παρασκευή η πολύκροτη δίκη για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens, σχετικά με τη σύμβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παράγοντες της δίκης συνεχώς πολλαπλασιάζονται, με τους κατηγορούμενους να φτάνουν τους 64 και τους συνηγόρους τους να αγγίζουν το διπλάσιο αριθμό.
Η υπεράσπιση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού -σύμφωνα με πληροφορίες- ακόμη δεν έχουν μεταφραστεί τα βασικά έγγραφα της δικογραφίας στα γερμανικά, προκειμένου -όπως απαιτείεται- να ενημερωθούν και οι 14 κατηγορούμενοι Γερμανοί υπήκοοι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το κόστος αγγίζει τα 90.000 ευρώ για το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά μέχρι σήμερα το ποσό αυτό δεν έχει διατεθεί.
Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί και ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, εφόσον η δίκη ξεκινήσει κανονικά την Παρασκευή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη αντίστοιχο αίτημα έχει υποβληθεί στην Εισαγγελία Εφετών, η οποία απέρριψε το αίτημα, επικαλούμενη νομολογία του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα πάντως, με τους υπερασπιστές, με οδηγία της ΕΕ το κράτος υποχρεούται να μεταφράζει τα βασικά έγγραφα στη γλώσσα του κατηγορουμένου, ενώ ήδη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει αποφανθεί πως η μη μετάφραση εγγράφων στη μητρική γλώσσα ενδέχεται να αποτελέσει λόγο αναίρεσης.
Ακατάλληλη αίθουσα
Εξίσου σημαντικό ζήτημα, που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι υποθέσεις με μεγάλο αριθμό εμπλεκομένων, είναι η έλλειψη αίθουσας, η οποία να είναι ικανή να χωρέσει όλους τους παράγοντες.
Το Εφετείο της Αθήνας, παρά τις όλο και περισσότερες δικογραφίες που έχουν μεγάλο αριθμό διαδίκων, δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην κατασκευή αιθουσών. Έτσι στη διάθεση των δικαστηρίων υπάρχει μόνο η αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, στην οποία όμως έχει ήδη ξεκινήσει η εκδίκαση άλλων υποθέσεων.
Έτσι δεν είναι παράλογη η θέση συνηγόρων ότι κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης του δικαστηρίου, την Παρασκευή, η διαδικασία δεν πρόκειται να προχωρήσει πολύ. Κι αυτό γιατί -όπως συμβαίνει συνήθως σε αντίστοιχες υποθέσεις- το δικαστήριο δεν αποκλείεται θα αναλώσει τη συνεδρίαση για τον εντοπισμό κατάλληλης αίθουσας, χωρίς να συζητηθούν καίρια ζητήματα επί της υπόθεσης, τα οποία επιθυμούν να θίξουν οι υπερασπιστές, μέσα από τις ενστάσεις και τα αιτήματά τους.
Πηγή: news247.gr