31.10
12:29

Κυρατσούς και Βασιλόπουλος μιλούν για την «Αγιά Σοφιά»

AEK1924.gr team
Advertisement

Ο Δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας και ο αρχιτέκτονας του γηπέδου της ΑΕΚ απάντησαν σε κοινές ερωτήσεις για την «Αγιά Σοφιά» και τις επιδράσεις του έργου στην περιοχή.

Οι Άρης Βασιλόπουλος και Θανάσης Κυρατσούς παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη στην τοπική εφημερίδα της Νέας Φιλαδέλφειας «Αναζήτηση» και μίλησαν για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Μεγάλος ντόρος γίνεται για το πώς θα επηρεάσει το γήπεδο τον οικιστικό ιστό της πόλης μας. Θα θέλαμε το σχόλιό σας;

Βασιλόπουλος: «Το οικόπεδο της ΑΕΚ γειτνιάζει με τον προσφυγικό οικισμό, που αποτελεί μία μοναδική για τα δεδομένα της Αθήνας ζώνη ήπιας δόμησης και αμιγούς κατοικίας (ΦΕΚ 467/Δ/18.6.2001) και κάνει την πόλη μας να ξεχωρίζει στον κατά τα άλλα πυκνό πολεοδικό ιστό. Όπως γνωρίζετε τα σπίτια έχουν ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος τα 11,50 μ. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως η γειτνίαση του προσφυγικού οικισμού με ένα γήπεδο ύψους 27,50 μ. όταν το παλιό δεν ξεπερνούσε σε ύψος τα 15 μ., καθιστά αυτή τη συνύπαρξη δύσκολη με τους περιοίκους, ενώ την ίδια στιγμή επηρεάζει συνολικά την ίδια τη φυσιογνωμία του οικιστικού ιστού».

Κυρατσούς: «Η αλήθεια είναι «ναι» γίνεται μεγάλος ντόρος, αλλά πολύ φοβάμαι ότι γίνεται στη λογική του καραγκιόζη, δηλαδή, τζερτζελές να γίνεται σφαλιάρα να πέφτει και ασάφειες, άγνοιες, σκοπιμότητες, μικρομιζέριες ή μικροσκέψεις οποιουδήποτε ανενημέρωτου επί του θέματος.

Η πραγματικότητα είναι πως το γήπεδο μόνο θετικά θα επηρεάσει τον οικιστικό ιστό της πόλης, αν θέλουμε να μιλάμε για συνολικό ιστό και όχι για προσωπικά συμφέροντα, ελαχίστων μεμονομένων πολυκατοικιών που ίσως χάσουν την θέα προς το εγκαταλειμμένο χωράφι, που ήδη έχουν εγκατασταθεί στην άκρη του τα απορριμματοφόρα του δήμου και που σιγά σιγά θα έχει την ίδια μοίρα με το όμορο άλσος (ίσως το ωραιότερο και μεγαλύτερο του λεκανοπεδίου) που τείνει να γίνει από πνεύμονας οξυγόνου, μέρος άτυπων συναντήσεων εξαθλιωμένης υπόστασης.

Ο οικιστικός ιστός γενικώς, είναι μόνο ένα πλέγμα πάνω στο οποίο αναπτύσσονται οικιστικές μονάδες με τις αντίστοιχες λειτουργίες και υπηρεσίες τους.

Πως μπορεί να αισθανθεί ένας σύγχρονος που ζει σε μια οικιστική ομάδα χωρίς αυτές;

Μπορεί να ζει χωρίς μόρφωση, θρησκεία, υγεία, πολιστιμό, ψυχαγωγία;

Σαφώς όχι. Μπορεί επαναλαμβάνω, ένας σύγχρονος και πολιτισμένος πολίτης να προβάλει αντίρρηση στη φύση και στο σύνολο των ιδιομορφιών ή διαστάσεων που απαιτούνται για τη δημιουργία αυτών των υποδομών, σκεπτόμενος μόνος τις μικροεπιθυμίες ή τα μικροσυμφέροντα του, τα προσωπικά, τα πολιτικά, τα διευκολυντικά ή οτιδήποτε;

Αν αντιδράμε στις υποδομές, τροφή για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, τι θα απαντούσαμε στον «σύγχρονο Οδυσσέα που σε όλες του τις περιηγήσεις το πρώτο πράγμα που ρωτούσε» ήταν ψωμί τρώνε αυτοί οι άνθρωποι»;

Με το σχέδιο που παρουσίασε η ΑΕΚ επηρεάζεται περιββαλοντικά η πόλη; Και πως θα αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό που θα προκύψει;

Βασιλόπουλος: «Η πόλη επηρεάζεται περιβαλλοντικά από τον αποχαρακτηρισμό 6.048 τ.μ. δασικής έκτασης, από το άλσος, από την παράδοση διαχείρισης του άλσους σε νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και από τη δυνατότητα ανέγερσης αθλητικών εγκαταστάσεων μέχρι και στο 5% της συνολικής έκτασης του (23 στρέμματα), όπως περιγράφεται από το νέο νόμο (ΡΣΑ). Από κει και πέρα, είναι δεδομένο ότι η επαφή του άλσους με ένα γήπεδο θα έχει επιπτώσεις που θα διαταράξουν τη φυσική λειτουργία αυτού ως οικοσυστήματος (θόρυβος, σκόνη κατά τη φάση της κατασκευής, θόρυβος, εντατική διέλευση, φωτορύπανση κατά τη φάση λειτουργίας), οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά. Μία από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις, και η οποία δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, κατά την άποψή μας, στην υπάρχουσα ΜΠΕ, είναι το κυκλοφοριακό. Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι δεδομένο ότι η πόλη θα μπλοκάρει κατά τη διάρκεια των αγώνων, δεδομένου ότι το υφιστάμενο οδικό δίκτυο και οι χώροι στάθμευσης αδυνατούν να καλύψουν τις ήδη υφιστάμενες ανάγκες».

Κυρατσούς: «Καθόλου. Το γήπεδο γίνεται στο ίδιο σημείο που ήταν και το παλιό, το οποίο και δεν επηρέαζε στο τίποτα περιβαλλοντικά την πόλη, εποχές μάλιστα που ούτε η τεχνολογία, ούτε οι σύγχρονες δυνατότητες υπήρχαν.

Στο σημερινό πρότζεκτ, έχου τεθεί σε εφαρμογή όλες οι δυνατές λύσεις αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού, όσο και των περιβαλλοντικών θεμάτων που όχι μόνο δεν πλήττουν ή δυσκολεύουν, αλλά απεναντίας βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών.

Αρκεί μόνο να τονίσουμε ότι σε μια «αγχώδη» πολεοδομικά περιοχή, όπου πολλά πράγματα είναι αφημένα σε μελλοντικές πρωτοβουλίες ή λύσεις (όπως για παράδειγμα το ρέμα του πδοονίφτη και η πολεοδόμηση αυτού, η προστασία και διατήρηση του άλσους) έρχεται η κατασκευή του γηπέδου να τα οργανώσει, να τα αναβαθμίσει και να δώσει άμεσες λύσεις στα περιβαλλοντικά όσο και τα κυκλοφοριακά θέματα της περιοχής.

Αναφορικά μόνο θα σημειώσω, ότι με την δημιουργία του γηπέδου η περιοχή θα προκιστεί με ένα αξιοσέβαστων διαστάσεων, parking του οποίου η ΑΕΚ θα κάνει χρήση μόνο 20 μέρες το χρόνο, ενώ τις υπόλοιπες θα το χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της περιοχής. Η υπογειοποίηση επίσης θα προσφέρει ένα μεγάλο ποσοστό υπαίθριου ελεύθερου δημοτικού χώρου, αντίστοιχου με τον σημερινό δρόμο, προς χρήση και στη διάθση του κάθε δημότη».

Θα συμβάλλει το γήπεδο στην ανάπτυξη της πόλης ή θα υποβαθμίσει την τοπική εμπορική δραστηριότητα;

Βασιλόπουλος: «Η επιστροφή της ΑΕΚ στα πάτρια εδάφη είναι ένα γεγονός από μόνο του θετικό, καθώς όπως έχω ξαναπεί, η Νέα Φιλαδέλφεια και η ΑΕΚ έχουν αλληλένδετες τροχιές στο χρόνο. Είναι όμως λάθος να ταυτίζεται η ανάπτυξη μονοδιάστατα με την ανάπτυξη της εμπορικές δραστηριότητας.

Ανάπτυξη κατά την άποψή μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, του περιβάλλοντος των κοινωνικών υποδομών του μαζικού λαϊκού αθλητισμού και του πολιτισμού. Υπό αυτή την έννοια μπορεί το γήπεδο της ΑΕΚ να συμβάλει στην ανάπτυξη της τοπικής εμπορικής δραστηριότητας και να μη δυσχεράνει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Έτσι οι προτάσεις μας ξεκινούν από αυτή την αφετηρία».

Κυρατσούς: «Καμία εμπορική δραστηριότητα δεν θα αναπτυχθεί περαιτέρω στα πλαίσια του γηπέδου, απεναντίας θα δημιουργηθεί καινούριο πελατειακό δυναμικό, καινούρια ζήτηση και νέος διερχόμενος κόσμος, που όχι μόνο δεν θα βλάψει αλλά θα προσφέρει στην τοπική κοινωνία.

Το γήπεδο έχει μελετηθεί σαν ένα κέντρο πολιτισμού και αθλητισμού ταυτόχρονα.

Δεν είναι ένα νεκρό στοιχείο που θα χρησιμοποιείται κάποιες μέρες το χρόνο μόνο.

Θα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, εφοδιασμένος με δύο μουσεία, πολιτιστικούς και πολυτισμιακούς χώρους για εκδηλώσεις και συναθροίσεις κοινού. Στη συνεχή επισκεψιμότητα και στο σύνολο των δραστηριοτήτων, οι υπάρχοντες και οι μελλοντικοί τοπικοί επιχειρηματίες, θα έπρεπε να δουν την τύχη και το μέλλον τους, αφοπλισμένοι από κάθε ανταγωνιστική διάθεση όπως και από το «σύμπλεγμα των κηροποιών όταν ανακαλύφθηκε ο ηλεκτρισμός».

Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε τώρα και πως έχει οριστεί το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου;

Βασιλόπουλος: «Μετά το τέλος της διαβούλευσης, στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή το έργο, η σκυτάλη περνάει στο ΥΠΑΠΕΝ, το οποίο και αναμένεται να εκδόσει την άδεια μέσα στους επόμενους μήνες. Σε αυτή τη διαδικασία η δημοτική αρχή προσπαθεί να διασφαλίσει ότι θα αντιμετωπιστούν επαρκώς τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με την κυκλοφορία, τη στάθμευση, την προστασία του προσφυγικού οικισμού, την ασφάλεια των θεατών και των περιοίκων, καθώς και την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ώστε το νέο γήπεδο να ενταχθεί αρμονικά στη ζωή της πόλης και των κατοίκων της».

Κυρατσούς: «Το στάδιο που βρισκόμαστε τώρα είναι η ολοκλήρωσης των τυπικών διαδικασιών (ανάρτηση περιβαλλοντικής κτλ) και στη συνέχεια ο προσδιορισμός της ημερομηνίας έναρξης των εργασιών.

Το χρονοδιάγραμμα κατασκευής παραμένει το ίδιο σε χρόνους εκτέλεσης και περάτωσης, με αυτό που έχει ήδη ανακοινωθεί, προσαρμοσμένο στην ημερομηνία που θα δοθεί το πράσινο φως.

Ελπίζουμε και ευελπιστούμε να μην υπάρξουν περαιτέρω αντιδράσεις και ενστάσεις.

Το σύννομο του εγχειρήματος έχει αποδειχτεί με δικαστικές αρχές και η διάθεση της ΑΕΚ να δώσει και να μην πάρει έχει επίσης επιβεβαιωθεί κατ’ επανάληψη.

Φτάνει τώρα η μετρίαση της ανώφελης άρνησης, για να προσφερθεί στο κοινό, τοπικό και ελλαδικό, ένα ακόμα έργο που του αξίζει και το δικαιούται».

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement