17.9
10:28

Ντέμης ετών 42!

Πένυ Μακρή
Advertisement

Στις 17 Σεπτέμβρη πριν από 42 χρόνια γεννήθηκε στον Γκίσεν της Γερμανίας ένας από τους καλύτερους επιθετικούς που αγωνίστηκαν στο ελληνικό πρωτάθλημα, τιμώντας τα χρώματα της ΑΕΚ. Ο λόγος φυσικά για τον Ντέμη Νικολαΐδη που έχει γενέθλια και το Contra.gr κάνει τον απολογισμό της πορείας του μέχρι σήμερα, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Το “όχι” στον Ολυμπιακό, το κεφάλαιο ΑΕΚ, η μεταγραφή στην Ατλέτικο, η Εθνική, η προεδρία, οι κόντρες και οι μεγάλες συνεντεύξεις.

Παίκτες που έκαναν σπουδαία καριέρα και μπήκαν στα βιβλία της ιστορίας των ομάδων που αγωνίστηκαν υπάρχουν αρκετοί. Λίγοι όμως έχουν καταφέρει να συνδέσουν απόλυτα το όνομά τους με κάποιον σύλλογο και τα ιδανικά και τις αξίες που αυτός πρεσβεύει. Ακόμα λιγότεροι έχουν καταφέρει να ταυτιστούν και να γίνουν αντικείμενο λατρείας από τους οπαδούς της ομάδας τους. Ο Ντέμης Νικολαΐδης έχει καταφέρει όλα τα παραπάνω.

Μια ολόκληρη γενιά ΑΕΚτζήδων μεγάλωσε με τα κατορθώματα του Ντέμη στο “χορτάρι”, λατρεύοντάς τον σαν ζωντανό θρύλο. Πάντα αγωνιζόταν σαν οπαδός, δεν αγωνίστηκε ποτέ ως επαγγελματίας. Αυτό άλλωστε το έχει δηλώσει και ο ίδιος σε συνέντευξή του. Αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους επιθετικούς στην ιστορία της Ένωσης έχοντας “γράψει” συνολικά 176 τέρματα με τον Δικέφαλο, ενώ μπορούσε να “σκοτώσει” τον αντίπαλο τερματοφύλακα με οποιοδήποτε τρόπο. Κατέκτησε τρία κύπελλα με την ΑΕΚ, το EURO 2004 με την Εθνική και πολλούς ατομικούς τίτλους.

Το 2004 μάλιστα αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο στα 31 του, προκειμένου να αναλάβει την προεδρία της ΑΕΚ, “λυτρώνοντάς” την από τον Μάκη Ψωμιάδη. Ο ριζοσπαστικός όμως τρόπος με τον οποίο ο Ντέμης Νικολαϊδης προσέγγισε το θέμα βία κατά τη διάρκεια της θητείας του στον προεδρικό θώκο της Ένωσης, είχε σαν αποτέλεσμα την οριστική ρήξη με τους οργανωμένους για τους οποίους παραμένει persona non grata.

Το Contra.gr κάνει τον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας του σπουδαίου Έλληνα άσου, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου.

Τα πρώτα βήματαhttp://www.contra.gr/multimedia/article3427388.ece/BINARY/original/ribbon-bottom.png” >

Ο Θεμιστοκλής Νικολαΐδης, όπως είναι το βαφτιστικό του όνομα, γεννήθηκε στις 17 Σεπτέμβρη του 1973 στο Γκίσεν της Γερμανίας, μια μικρή πόλη ανατολικά του Βερολίνου από γονείς μετανάστες. Ωστόσο μετά τη γέννησή του, η οικογένειά του επέστρεψε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, από όπου και καταγόταν. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στον τοπικό Εθνικό. Αρχικά στις ακαδημίες, ενώ το καλοκαίρι του 1992 σε ηλικία 19 ετών προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή ο Ντέμης έδειξε το πλούσιο ταλέντο του. Στην πρώτη χρονιά του στην ομάδα καθιερώθηκε βασικός και σε 30 αγώνες σημείωσε 7 γκολ στην Γ’ Εθνική, τραβώντας πολλά βλέμματα πάνω του. Την αμέσως επόμενη σεζόν (1993-4) ξεκίνησε δυνατά και πρόλαβε να σκοράρει επτά φορές σε 9 αγώνες πριν ο Απόλλων Σμύρνης τον φέρει για πρώτη φορά στην Αθήνα.

“Θυμάμαι ότι δεν υπήρχαν περιθώρια να επιλέξω, είχα φτάσει 20 χρονών. Θυμάμαι είχα κατέβει στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Αλεξανδρούπολης σ’ ένα ξενοδοχείο στον Λυκαβηττό. Ήταν εκεί ο κ. Αλαμάνος, σοβαρός άνθρωπος, εγώ 20 χρονών λίγο ψαρωμένος. Οπότε συζητά λίγο με τον πρόεδρο του Εθνικού, τα λένε οι δυο τους και μετά φωνάζει εμένα να υπογράψω συμβόλαιο. Αν και δεν μ’ ένοιαζε τίποτε, πήγα να υπογράψω και εκεί που έγραφε το ποσό δεν υπήρχε, ήταν κενό. Τους λέω μισό λεπτό πρέπει να μιλήσω στο τηλέφωνο.

Παίρνω τηλέφωνο τον πατέρα μου και του λέω: “Πήγα να υπογράψω συμβόλαιο στον Απόλλωνα αλλά δεν έχει χρήματα είναι μηδέν”. Και μου λέει ο πατέρας μου στο τηλέφωνο : “Υπέγραψε κι ας είναι μηδενικό το συμβόλαιο. Απλά φύγε από δω”. Και γύρισα κι έβαλα την υπογραφή μου”, δήλωσε λίγα χρόνια αργότερα ο Ντέμης στη συνέντευξη-αυτοβιογραφία του στην εκπομπή “Legend Stories” της NOVA.

Ο ερχομός στην πρωτεύουσα

Στα μισά λοιπόν της σεζόν 1993-94 ο Απόλλων Σμύρνης (τότε Απόλλων Αθηνών) αποκτά τον Ντέμη και του δίνει σχεδόν αμέσως φανέλα βασικού.

“Ό,τι και να είναι, ήθελα να παίξω Α’ Εθνική. Με πίστευα όπως κι ο πατέρας μου. Αυτό εννοούσε. Πήγαινε στην Α’ Εθνική κι ας είναι μηδέν. Θα έρθει. Θα έρθει και η οικονομική καταξίωση. Οπότε έτσι έγινε. Αργότερα θυμάμαι μου έβαλε κι ένα μισθό δήθεν ο κ. Αλαμάνος, μου έκανε κάποιες χάρες, με πρόσεχε γιατί ήμουν καλός παίκτης. Αν του ζητούσα λεφτά μου έδινε. Αλλά επειδή ήταν καλές χρονιές κι εκείνος φαντάζομαι ποτέ δεν έχει πληρώσει στον Απόλλωνα τόσα λεφτά για πριμ, τα χρήματα που πήραμε εκείνες τις δύο χρονιές τουλάχιστον στον Απόλλωνα ήταν πάρα πολλά. Δηλαδή για μένα που ήμουν μόνος μου και κατέβηκα στην Αθήνα ζούσα πάρα πολύ άνετα”.

Μετά από μια μικρή περίοδο προσαρμογής στα νέα δεδομένα, ο Νικολαΐδης αποκτά ηγετικό ρόλο στην ομάδα. Την πρώτη του ολοκληρωμένη χρονιά με τον Απόλλωνα, με τον Γιάννη Παθιακάκη στον πάγκο, καταφέρνει να πετύχει 17 τέρματα στο πρωτάθλημα, αγωνιζόμενος σε 33 από τους 34 αγώνες και να αναδειχθεί τρίτος σκόρερ, πίσω από τον Κριστόφ Βαζέχα (29) και τον Δημήτρη Σαραβάκο (21).

Εκεί δημιούργησε ένα τρομερό επιθετικό δίδυμο με τον Βόσνιο, Μπέρναρντ Μπάρνιακ, ο οποίος εκείνη τη σεζόν σημείωσε 15 γκολ.

Παραβίασε τα αντίπαλα καρέ 10 ομάδων, μεταξύ των οποίων αυτά του Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και Άρη. Στο ματς απέναντι στην ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια όταν και ο Απόλλων ήθελε μόνο νίκη για να πάρει το ευρωπαϊκό εισιτήριο, ο Νικολαΐδης μπορεί να μη σκόραρε, ωστόσο κέρδισε πέναλτι το οποίο τελικά οδήγησε στη νίκη με 2-1.

Ο Απόλλων τελικά τερμάτισε τέταρτος και βγήκε Ευρώπη, μια επίδοση που θεωρήθηκε εξωπραγματική για τα δεδομένα της ομάδας. Την επόμενη χρονιά (1995-96), σημείωσε ένα γκολ λιγότερο (16) στο πρωτάθλημα, η ομάδα του δεν τα πήγε το ίδιο καλά συγκριτικά με την προηγούμενη περίοδο, έφτασε όμως στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ, όπου γνώρισε τη συντριβή με 7-1. O Ντέμης δεν σκόραρε κόντρα στον Δικέφαλο. Η αλήθεια είναι πως ο Ντέμης δεν σκόραρε ποτέ κόντρα στην ομάδα της καρδιάς του:

“Ίσως είναι η μοναδική ομάδα η ΑΕΚ στην οποία δεν έχω βάλει γκολ. Και το θέμα δεν είναι πως δεν ήθελα να βάλω γκολ επειδή ήμουν ΑΕΚ. Ήθελα να βάλω γκολ πιο πολύ απ’ όλες τις ομάδες για να με δουν και να με πάρουν στην ΑΕΚ. Θυμάμαι κάτι χαμένες ευκαιρίες, κάτι αστείες ευκαιρίες που δεν μπορούσα να βάλω γκολ, δοκάρι μέσα στην Ριζούπολη. Εν τω μεταξύ, έχανα ευκαιρίες και ο κόσμος της ΑΕΚ με χειροκροτούσε γιατί ήταν γνωστό πως ήμουν Αεκτζής, οπότε νόμιζε…, δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό του. Είναι από τα περίεργα αυτό. Νομίζω ότι έχω βάλει παντού γκολ, σίγουρα δεν έχω βάλει στην ΑΕΚ”.

Το σίριαλ της μεταγραφής του στην ΑΕΚ και η πίεση του Ολυμπιακού

Ήδη από το καλοκαίρι του 1995 ο Ντέμης Νικολαΐδης είχε μπει στο στόχαστρο της ΑΕΚ. Η Ένωση μάλιστα είχαν κάνει κάποιες συζητήσεις με τον Απόλλωνα, όμως οι οικονομικές απαιτήσεις του συλλόγου της Ριζόπουλης θεωρήθηκαν εξωπραγματικές. Το επόμενο καλοκαίρι οι “κιτρινόμαυροι” επέστρεψαν για τον βραχύσωμο επιθετικό, όμως ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που ήρθε πρώτος σε συμφωνία με τον πρόεδρο της ομάδας, Κώστα Αλαμάνο, ο οποίος είχε δεχθεί και κάποια χρήματα προκαταβολικά από τους “ερυθρόλευκους” προκειμένου να κλείσει το deal.

Ο Νικολαΐδης όμως δεν ήθελε με τίποτα να μετακομίσει στο Φάληρο, έχοντας φανερά αισθήματα για την ΑΕΚ. Αν και δέχθηκε πολλές πιέσεις τελικά έμεινε κάθετος στην απόφασή του να μην πάρει μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Όπως ο ίδιος αργότερα αποκάλυψε:

“Ήταν δύσκολο. Από πού να αρχίσω. Είχα φύγει, είχα κρυφτεί, με έπαιρνε τηλέφωνο κάθε μέρα ο Αλαμάνος για να πάω να υπογράψω, καθώς τα είχε βρει με τον Ολυμπιακό.  Ήμουν σε ένα νησί με έναν φίλο μου και δεν απαντούσα στα τηλεφωνήματα. Ο μάνατζερ μου  δεν με πίεζε για τον Ολυμπιακό, απλά μου έλεγε “κάνε ένα ραντεβού, θέλουν να σε δουν”. Δεν με πίεζε για να πάω στον Ολυμπιακό, του είχα ξεκαθαρίσει ότι θέλω να πάω στην ΑΕΚ.

Το ραντεβού τελικά έγινε, αντιμετώπισα έναν άνθρωπο του Ολυμπιακού γνωστό, ο οποίος μιλούσε απέναντι σε έναν νεαρό, είχε και λίγο ύφος. Κλείνοντας, η κουβέντα ήταν “αν δεν έρθεις στον Ολυμπιακό θα μείνεις στον Απόλλωνα”. Άγνοια κινδύνου από μένα, ως πιτσιρικάς, με το που τελείωσε η συνάντηση δεν υπήρχε. δεν υπήρχε έτσι κι αλλιώς, αλλά και η συμπεριφορά δεν μου άρεσε. Μετά ήθελε να μου μιλήσει στο τηλέφωνο, γιατί εγώ είπα δεν υπάρχει πιθανότητα να πάω στον Ολυμπιακό. Πάλι οι πιέσεις να μιλήσω στο τηλέφωνο με τον Ολυμπιακό, μιλάω και στο τηλέφωνο, με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Του είπα ότι εσείς είπατε ότι αν δεν πάω στον Ολυμπιακό θα μείνω στον Απόλλωνα, οπότε θα μείνω στον Απόλλωνα. Έτσι του έκλεισα το τηλέφωνο”.

Έκανα τα πάντα για να πάρω μεταγραφή στην ΑΕΚ

“Μετά σκεφτόμουν τι να κάνω για να μπορέσω να πετύχω αυτό που θέλω, πως θα πάω στην ΑΕΚ. Ο Αλαμάνος μου έλεγε θα πας στον Ολυμπιακό, αλλιώς θα μείνεις στον Απόλλωνα. Με την ΑΕΚ είχα κάνει μια συνάντηση, όχι επίσημη. Η ΑΕΚ με ήθελε, αλλά είχαν συμφωνήσει στον Απόλλωνα. Ένα βράδυ που ήμουν στο γραφείο του μάνατζέρ μου, του Πασχάλη Παπαδόπουλου, σκέφτηκα κάτι.

Εκείνη την εποχή ο Ολυμπιακός είχε κάνει καλές μεταγραφές, είχε πάρει και τον Μπάγεβιτς, γενικά υπήρχε ένα κλίμα ότι πάει για το πρωτάθλημα, ότι γίνεται μεγάλη ομάδα, γιατί είχε και μια περίοδο που δεν ήταν πολύ καλή, για δέκα χρόνια. Οπότε ρώτησα τον μάνατζέρ μου πως θα κάνω γνωστό σε όλους -μιας και δεν είχα πολλές σχέσεις με δημοσιογράφους-  ότι θέλω να κάνω μία δήλωση.

Μου είπε κάποιον στην Ώρα για Σπορ νομίζω και κάπου αλλού. Θυμάμαι ότι πήρα τηλέφωνο, ότι δεν πίστευαν πως είμαι εγώ στο τηλέφωνο στην εφημερίδα και έκανα μια δήλωση ότι είτε θα πάω στην ΑΕΚ είτε θα μείνω στον Απόλλωνα. Την επόμενη μέρα γράφτηκε παντού, όπως περίμενα αντέδρασε ο Ολυμπιακός και είπε ότι παίκτης που δεν θέλει να έρθει σε μας, ούτε εμείς τον θέλουμε και όλα πήραν τον δρόμο τους”.

Μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης του Ολυμπιακού από την υπόθεση οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν με τον τότε πρόεδρο της ΑΕΚ, Μιχάλη Τροχανά να δίνει τα χέρια με τον Κώστα Αλαμάνο για τη μεταγραφή του Ντέμη έναντι 288.000.000 δραχμών συν δύο παίκτες ως έμψυχα ανταλλάγματα. Ο Νικολαΐδης ενθουσιασμένος βάζει την υπογραφή του σε τριετές συμβόλαιο, με απολαβές που έφταναν συνολικά τις 180.000.000 δραχμές για τρία χρόνια.

Απογείωση με την Ένωση

Πριν καλά καλά κάνει ντεμπούτο στο πρωτάθλημα με τη νέα του ομάδα, ο Ντέμης Νικολαΐδης καταφέρνει να κερδίσει τον πρώτο του τίτλο, το Σούπερ Καπ. Κόντρα στον Ολυμπιακό στο Φάληρο το ματς πήγε στα πέναλτι, με τον Έλληνα άσο να ευστοχεί στην εκτέλεσή του και την Ένωση να κερδίζει το τρόπαιο.

μέσως ενθουσιάζει με τις εμφανίσεις του. Την πέμπτη κιόλας αγωνιστική του πρωταθλήματος κάνει χατ-τρικ στο εκτός έδρας ματς με την Καλαμάτα, ενώ στον επαναληπτικό γύρο με την ίδια ομάδα στη Ν. Φιλαδέλφεια πετυχαίνει πέντε γκολ στη νίκη με 6-1. Ένα επίτευγμα που τον έκανε τον 10ο παίκτη στην στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που καταφέρνει κάτι αντίστοιχο. Το τέλος της πρώτης του σεζόν με τα “κιτρινόμαυρα” είναι εντυπωσιακό. Καταφέρνει να πετύχει 19 τέρματα σε 31 συμμετοχές, ενώ κατακτά και το Κύπελλο Ελλάδας.

Να σημειωθεί μάλιστα πως στην πορεία μέχρι τον τελικό, η ΑΕΚ νίκησε δύο φορές τον Ολυμπιακό, με τον Ντέμη να πετυχαίνει το γκολ που έκρινε την δεύτερη αναμέτρηση. “Τα πρώτα χρόνια μου στην ΑΕΚ αντίπαλος ήταν ο Ολυμπιακός για πολύ συγκεκριμένο λόγο, λόγω Μπάγεβιτς, λόγω του ότι μπήκε πολύ δυναμικά και ήταν ο αντίπαλος στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος και επειδή υπήρχε αυτή η σχέση των οπαδών της ΑΕΚ με τον Μπάγεβιτς σε μεγάλη ένταση. Αυτό που με ενδιέφερε παραπάνω εμένα ήταν να δίνω χαρά σε αυτόν τον κόσμο, πάντα τα 3-4 πρώτα χρόνια η νίκη με τον Ολυμπιακό είχε μεγαλύτερη σημασία, από τη νίκη με τον Παναθηναϊκό”.

Ήδη ο Ντέμης έχει καταφέρει να γίνει το παιδί της “κιτρινόμαυρης” εξέδρας λόγω του πάθους του και της αποτελεσματικότητάς του στο γήπεδο. Στην αρχή της δεύτερη του σεζόν αποχώρησε με τραυματισμό στη μέση στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος κόντρα στον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.  Αν και οι γιατροί υπολόγιζαν το χρονικό διάστημα αποχής του στον 1μιση μήνα, εκείνος τους αψήφισε και την τρίτη αγωνιστική (21 μέρες μετά) στο ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό ήταν παρών. Μάλιστα στο συγκεκριμένο παιχνίδι σκόραρε και χάρισε τη νίκη στην Ένωση!

Ονειρικός ο πρώτος γύρος της σεζόν 1997-98 για τον Ντέμη. Σε 15 αναμετρήσεις κατάφερε να σημειώσει 14 γκολ και να ισοφαρίσει το ρεκόρ σκοραρίσματος σε 8 συνεχόμενα παιχνίδια που είχαν οι Γιώργος Σιδέρης και Κώστας Νικολαΐδης. Τελικά ολοκληρώνει τη χρονιά με 19 τέρματα σε 26 αγώνες πρωταθλήματος.

Το θέμα αποχώρησης και η “σφήνα” των Βέλγων

Μετά τον αποκλεισμό από την Λοκομοτίβ στους “8” του Κυπέλλου πρωταθλητριών τη χρονιά εκείνη, τα πρώτα μαύρα σύννεφα για τον Ντέμη στην ΑΕΚ κάνουν την εμφάνισή τους.: “Υπήρχε ένα κλίμα μετά το ματς, κυρίως επειδή έχασα μια ευκαιρία καλή για να κερδίσουμε, έτσι την έχω στο μυαλό μου. Οι ΑΕΚτζήδες την έχουν ως μια ευκαιρία που δεν χάνεται, αλλά έχω χάσει πολύ πιο εύκολες. Αλλά υπήρχε πολύ αρνητικό κλίμα, το ένιωθα. Νομίζω ότι όλοι ήθελαν να φύγω, ότι ήμουν ο μοναδικός υπεύθυνος για τον αποκλεισμό και ότι δεν με ήθελαν.

Αυτό ένιωθα. Ίσως ήταν άδικο, ίσως ήταν για λίγο. Για 2-3 βδομάδες, αλλά δεν το σκεφτόμουν αλλιώς. Δεν το σκέφτηκα ως αχαριστία. Κατ’ αρχήν, στις εφημερίδες είχε γραφτεί ότι δεν με ένοιαζε, ότι στην επιστροφή έκανα πλάκα, γελοιότητες.  Όλος ο κόσμος ήθελε να πάμε στους “4” και εγώ δεν ήθελα. Ή φταίω εγώ που έχασα την ευκαιρία και όχι όλη η ομάδα που καθόμασταν απέναντι σε μια μέτρια ομάδα, τα τελευταία 10 λεπτά δεν βγήκαμε από το τέρμα μας. Το θεώρησα άδικο όλο αυτό. Δεν μπορεί να φταίει ένας ποδοσφαιριστής που έχασε μια ευκαιρία σε ένα ματς και να δέχεται τρομερή κριτική απ’ όλο τον Τύπο”.

Κάπου εκεί η βελγική Άντερλεχτ, πήγε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να “κλέψει” τον Ντέμη. Ο Τύπος τότε του Βελγίου θεωρούσε δεδομένη τη μεταγραφή του παίκτη της ΑΕΚ, αναφέροντας ακόμη και λεπτομέρειες του συμβολαίου που θα είχε στην ομάδα. Ο Ντέμη ταξίδεψε στο Βέλγιο, μίλησε με τους ανθρώπους της ομάδας, όμως γύρισε και πάλι στην Αθήνα χωρίς να βάλει την υπογραφή στο πενταετές συμβόλαιο με συνολικές αποδοχές 1.000.000.000 δραχμές που του προσέφεραν.

Σαν οπαδός, όχι σαν επαγγελματίας

“Θυμάμαι ότι πήγα εκεί και η Άντερλεχτ είχε ετοιμάσει τα συμβόλαια. Δηλαδή περίμεναν να υπογράψω. Μου είχαν δώσει φανέλα. Για έναν λόγο δεν το έκανα. Δεν ξέρω γιατί. Τους είπα όχι, θα γυρίσω πίσω πρώτα και μετά θα υπογράψω. Γύρισα πίσω, με περίμεναν κάποιοι φίλοι της ORIGINAL έξω από τα γραφεία του μάνατζερ που είχα. Κάναμε μια μεγάλη κουβέντα μαζί, εισέπραξα αγάπη. Είπαν «δεν είναι όπως νομίζεις, σ’ αγαπάμε». Μετά έφυγα, πήγα σε ένα ξενοδοχείο στα νότια προάστια για τρεις μέρες, μόνος μου. Θυμάμαι ότι ήμουν ολομόναχος και τσακωνόμουν στο τηλέφωνο με οικογένεια, φίλους, με όποιον μ’ αγαπούσε, γιατί όλοι έλεγαν «φύγε» και θυμάμαι αυτό που μου είχε πει και ο πατέρας μου, όταν ήμουν στον Εθνικό στην Αλεξανδρούπολη, «φύγε για να πας Α’ Εθνική», το ίδιο και πάλι, “φύγε”. Εγώ έλεγα όχι, θα μείνω. Δεν έχω τσακωθεί ξανά με τους γονείς μου. Ένα κλίμα απ’ όλους τους φίλους μου, την οικογένειά μου ήταν να φύγω, και εγώ να τους λέω όχι, τελικά θα μείνω. Τόσο απλά.

Δεν μπορώ να θυμηθώ τι έκανα αυτό το τριήμερο. Ήμουν εκεί και σκεφτόμουν. Δεν είχα επαφή με κανέναν άλλο, μόνο με φίλους στο τηλέφωνο. Είναι πολύ δύσκολο να πω τι θα έκανα αν γυρνούσα το χρόνο πίσω. Νιώθω πολύ καλά. Όσο έπαιζα, νόμιζα ότι απλά ήμουν ένας καλός παίκτης, ο οποίος είναι παθιασμένος με αυτό που κάνει. Αφού τελείωσα, κατάλαβα ότι ήμουν καλός παίκτης, αλλά παρόλο που είχα αυτοπεποίθηση όταν έπαιζα, ποτέ δεν πίστευα ότι ήμουν πολύ καλός παίκτης, το κατάλαβα αφού τελείωσα την καριέρα. Αν το δω εντελώς ποδοσφαιρικά, αν έφευγα τότε, θα έκανα μια άλλη καριέρα. Αλλά επειδή, το είχα δηλώσει και παλιότερα,  ποτέ δεν ήμουν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής -δεν μπορώ να πω ότι λειτούργησε υπέρ μου αυτό, αλλά έτσι ένιωθα και έτσι νιώθω –  όχι δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο, είναι και το πώς νιώθεις, είναι πολλά πράγματα μαζί. Οπότε τα ίδια θα έκανα”.

Ανανέωση και υψηλές πτήσεις

Τελικά ο Ντέμης αρνήθηκε την Άντερλεχτ και παρέμεινε στην ΑΕΚ. Λειτούργησε σαν οπαδός όπως δήλωσε κι όχι σαν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Ανανέωσε το συμβόλαιό του με την Ένωση, η οποία τον τίμησε κάνοντάς τον, τον πιο ακριβοπληρωμένο Έλληνα ποδοσφαιριστή. Η ανανέωση του Ντέμη, τον “απελευθέρωσε” και στο γήπεδο. Η σεζόν 1998-99 ήταν η καλύτερή του από άποψη παραγωγικότητας.

Πέτυχε 22 τέρματα σε 29 αγώνες πρωταθλήματος και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Α’ Εθνική. Κάθε γκολ το πανηγύριζε με το δικό του μοναδικό τρόπο. Αξέχαστοι είναι οι πανηγυρισμοί του στη Ν. Φιλαδέφεια με τον Ντέμη να σκαρφαλώνει στα κάγκελα της “σκεπαστής”:

“Γενικά όλα μου τα γκολ τα πανηγύριζα μπροστά στους οπαδούς μας, δεν νομίζω ότι έχω πανηγυρίσει μπροστά σε οπαδούς αντιπάλων ποτέ, όπου κι αν ήταν. Και την προηγούμενη χρονιά ήταν στο άλλο τέρμα και έπρεπε να πάω εκεί, δεν μου άρεσε ποτέ να πικραίνω οπαδούς, έχω ένα σεβασμό στον οπαδό, απλά ήθελα να κάνω χαρούμενους τους δικούς μας. Θυμάμαι ανέβαινα στα κάγκελα και ήθελα να ανέβω και ξαπλώσω, είχε ένα δίχτυ πάνω από τη σκεπαστή εντάξει δεν θα έφευγα ποτέ από εκεί, ευτυχώς που δεν το έκανα…”.

Το αξέχαστο Fair Play

Η ΑΕΚ με τον Νικολαΐδη πρώτο βιολί, κατακτά το Κύπελλο το 2000. Ο τελικός ήταν στις 10 Μαΐου κόντρα στον Ιωνικό και έχει μείνει στην ιστορία ως ο τελικός του Fair Play του Ντέμη. Στο 32ο λεπτό του ματς, μετά από φάουλ του Πετκόφ, η μπάλα κόντραρε, ο Νικολαΐδης πετάχτηκε και ενστικτωδώς έβαλε το χέρι και την έσπρωξε στα δίχτυα του Στρακόσια.

Αμέσως όμως σήκωσε το χέρι και ζήτησε από τον Δούρο να μη μετρήσει το γκολ, που μόλις είχε κατοχυρώσει, με το σκορ να είναι στο 0-0! Η φωτογραφία του Ντέμη με το χέρι υψωμένο τηρώντας το fair play έκανε το γύρο του κόσμου. Λίγα λεπτά αργότερα, η μοίρα χαμογέλασε στον Νικολαΐδη, αφού έκανε το 1-0 για την ΑΕΚ. Δύο χρόνια αργότερα, η Διεθνής Επιτροπή για το Fair Play στη Φρανκφούρτη, του έδωσε βραβείο για τη συγκεκριμένη κίνηση. Μια κίνηση που τον “ανέβασε” ακόμα περισσότερο σαν άνθρωπο στο μυαλό όλων.

Διαβάστε όλο το αφιέρωμα στο contra.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement