08.7
12:09

Δευτερολογία Τσίπρα: “Δεν έχω κρυφό σχέδιο. Καταθέτουμε αύριο νέα πρόταση”

AEK1924.gr team
Advertisement

Η λαϊκή ετυμηγορία της ιστορικής κάλπης της 5ης Ιουλίου, η μη ρήξη με την Ευρώπη, το μνημόνιο που θα περιλαμβάνει αναδιανομή των βαρών, αλλά και οι ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, στο επίκεντρο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο, στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων

“Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν αυτούς τους πέντε μήνες, οφείλουμε όμως όλοι με ειλικρίνεια να συνειδητοποιήσουμε ότι η βασική ευθύνη για τα αδιέξοδα, αφορά στα πέντε χρόνια προγραμμάτων που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί της Τετάρτης, στον απόηχο των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και των τελεσιγράφων της Τρίτης σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής.

“Ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα χωρίς την αέναη και αδιέξοδη λιτότητα που εγκλωβίζει την κοινωνία σε μια διαρκεί και βαθιά κατάθλιψη”, τόνισε.

Αναλυτικά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο:

“Είναι τιμή για εμένα να μιλώ στον ναό της Ευρώπης και στους αιρετούς εκπροσώπους της Ευρώπης σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Βρίσκομαι ανάμεσά σας, λίγες ώρες μετά το δημοψήφισμα και την λαϊκή ετυμηγορία που μάς έδωσε εντολή να εντατικοποιήσουμε την προσπάθειά μας χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, προκειμένου να καταλήξουμε σε έντιμη και βιώσιμη συμφωνία για τον ελληνικό λαό”.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προπαγάνδα των ΜΜΕ που ασκούσαν όλο αυτό το διάστημα, εν μέσω τραπεζικής αργίας, προκειμένου να λάβει το θερμό χειροκρότημα των ευρωβουλευτών. “Ο κόσμος ψήφισε όχι ρήξη με την Ευρώπη, αντίθετα ψήφισε την επιστροφή στις ιδρυτικές αρχές της και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες για να επιβιώσει. Η προς ολοκλήρωση διαπραγμάτευση επιβεβαιώνει το διπλό σεβασμό, τόσο στους κανόνες λειτουργίες της, όσο και στις δημοκρατικές επιλογές του λαού μας”.

Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί για τη διάλυση της οικονομίας τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν παρέλειψε να κάνει μνεία και στις ευθύνες των περασμένων κυβερνήσεων:

“Ανέλαβα πριν πέντε μήνες, αλλά τα προγράμματα διάσωσης στην Ελλάδα διαρκούν ήδη πέντε χρόνια. Αναλαμβάνω την ευθύνη για όσα πραγματοποιήθηκαν τους πέντε τελευταίους μήνες, αλλά όχι την βαθύτερη κρίση που ισχύει στη χώρα μου τόσα χρόνια. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ένα είναι το γεγονός: ότι ο ελληνικός λαός έκανε πρωτοφανή προσπάθεια να επιβιώσει, με σκληρά μέτρα λιτότητας. Πουθενά αυτά τα προγράμματα δεν είναι όπως είναι στην Ελλάδα που μετατράπηκε σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας. Δυστυχώς όμως, το πείραμα δεν πέτυχε. Η ανεργία εκτινάχτηκε στα ύψη, η φτώχεια το ίδιο, όπως και το χρέος, όπως και η κοινωνική περιθωριοποίηση. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού αισθάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να απαλλαγεί από αυτά τα προγράμματα”.

Και πρόσθεσε: “Σήμερα θέλουμε συμφωνία με βάρη στους έχοντες, με ανάπτυξη και πολιτικές αναδιανομής. Η πρόταση που καταθέτουμε περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις με δίκαιη κατανομή των βαρών, επαρκή κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας (με στόχο την πάταξη της ανεργίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας) και άμεση δέσμευση για την αντιμετώπιση του βιώσιμου χρέους. Η πρόταση κατατέθηκε στο Eurogroup,την Σύνοδο Κορυφής, αλλά και τον ΕSM και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, όχι μόνο για το οικονομικό, αλλά και για το γεωπολιτικό συμφέρον της χώρας.

Επιπλέον, τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα, δεν κατέληξαν στον ελληνικό λαό, αλλά για να σωθούν οι τράπεζες. Αυτά δηλαδή, που έδωσαν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Τέλος, τον Αύγουστο 2014 δεν δόθηκαν χρήματα που δικαιούται η Ελλάδα από δόσεις, γιατί το πρόγραμμα δεν υλοποιούνταν. Ένα πρόγραμμα δεν αρκεί να είναι ορθό, αλλά πρέπει να μπορεί να εφαρμοστεί να έχει κοινωνική συνοχή.

Παρ’ όλα όσα σάς ανέφερα, δεν ισχυρίζομαι ότι για όλα τα δεινά μας ευθύνονται μόνο οι κακοί ξένοι. Αλλά φταίει το πελατειακό κράτος, αυτοί που ενίσχυσαν τη διαπλοκή της πολιτικής με την οικονομική εξουσία και άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή του μεγάλου πλούτου. Μόνο το 90% των Ελλήνων σηκώνει τα βάρη. Τα μνημόνια δεν προσπάθησαν να αποκαταστήσουν αυτές τις αδικίες, δεν βελτιώθηκε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, καμία μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το τρίγωνο της διαπλοκής, δεν βελτιώθηκε η λειτουργία της κρατικής μηχανής και είναι η πρώτη φορά που αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι προηγούμενοι δεν ήθελαν αυτά να συμβούν στην Ελλάδα, όπως δεν μπήκε ποτέ στο τραπέζι η διευθέτηση της άναρχης και ασύδοτης τηλεοπτικής αγοράς.

Σήμερα ερχόμαστε με την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού, όχι για να συγκρουστούμε με την Ευρώπη, αλλά με τα κατεστημένα που βύθισαν την Ελλάδα στον βούρκο. Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι μόνο εθνικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτείται ευρωπαϊκή λύση. Η ιστορία μάς διδάσκει ότι είναι ιστορία συγκρούσεων, αλλά και συμβιβασμών, ενότητας και όχι διαίρεσης. Ας μην αφήσουμε την Ε.Ε. να γίνει διαιρεμένη Ευρώπη.

Καλούμαστε να βρούμε συμβιβασμό για να αποφύγουμε την ρήξη και θα ανταποκριθούμε, θα αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη που μάς αναλογεί”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δευτερολογία Αλέξη Τσίπρα:

“Πολύ γόνιμη σήμερα η συζήτηση σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο. Ακραίο και αντιδημοκρατικό να υιοθετήσουμε την αντίληψη ότι σε χώρες με πρόγραμμα δεν πρέπει να γίνονται εκλογές. Έχουμε καταθέσει προτάσεις. Η εικόνα που έχει δημιουργηθεί είναι ότι δεν καταθέσαμε προτάσεις. Επανήλθαμε και την προηγούμενη Δευτέρα με κείμενο που έγινε δεκτό ως βάση συζήτησης και από τους τρεις θεσμούς. Σε αυτές έχουμε δέσμευση για δημοσιονομικούς στόχους. Αναγνωρίζουμε τους κανόνες της Ευρωζώνης αλλά επιλέγουμε εμείς πού θα προσθέσουμε τα φορολογικά βάρη.

Με απόλυτη ειλικρίνεια θα πω: αν σε αυτή την υπόθεση η συζήτηση γινόταν ανάμεσα σε Ελλάδα και Κομισιόν θα είχε βρεθεί λύση εδώ και καιρό. Σέβομαι όλες τις απόψεις που ακούστηκαν. Σέβομαι ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να παίξει πιο ενεργό ρόλο. Πώς έχουμε εξουσιοδοτήσει τρεις θεσμούς και να μην είναι μέσα το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;”, διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Την ίδια στιγμή, παραδέχτηκε ότι δεν έχει κρυφό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και ότι μιλάει με ανοιχτά χαρτιά. Παραδέχτηκε επίσης, ότι η ιστορικότερη στιγμή αλληλεγγύης ήταν όταν το 1953 με τη Συνθήκη του Λονδίνου, διαγράφτηκε το 60% του χρέους της γερμανικής κυβέρνησης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι: “Πράγματι, αυτούς τους πέντε μήνες περισσότερο διαπραγματευόμαστε, παρά κυβερνάμε. Παρ’ όλα αυτά κάναμε πράγματα, ανοίξαμε τη λίστα Λαγκάρντ, που υπουργοί προηγούμενων κυβερνήσεων έβαλαν στο συρτάρι τους και φέραμε στο σκαμνί άτομα που φοροδιέφευγαν, προχωρήσαμε σε νόμο για να περιορίσουμε τις τριγωνικές συναλλαγές, ζητήσαμε ΜΜΕ να πληρώσουν τους φόρους τους. Έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε περισσότερα. Δεν προλάβαμε να κάνουμε πολλά”.

Ο ίδιος, κλείνοντας, υπογράμμισε: “Η συζήτηση δεν αφορά αποκλειστικά μία χώρα, αλλά το μέλλον του κοινού μας οικοδομήματος. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές, έχουμε τη δυνατότητα να ενώνουμε δυνάμεις. Και αύριο θα καταθέσουμε εκ νέου συγκεκριμένες προτάσεις για βιώσιμη συμφωνία (με άλλους πολιτικούς αρχηγούς)”.

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement