22.2
21:45

Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη λίστα μεταρρυθμίσεων: Δίνουν και παίρνουν τα προσχέδια μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών

AEK1924.gr team
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τη λίστα μεταρρυθμίσεων: Δίνουν και παίρνουν τα προσχέδια μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών
Advertisement

Αθήνα και Βρυξέλλες σε ανοιχτή γραμμή για τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα αποστείλει η Ελλάδα στους εταίρους την Καθαρά Δευτέρα, για να ισχύσει τελικά η συμφωνία του Eurogroup. Το πρωί της Τρίτης το EuroworkingGroup θα κρίνει τις ελληνικές προτάσεις

Συνεχείς είναι η ανταλλαγή κειμένων και απόψεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εμπειρογνωμόνων των θεσμών στις Βρυξέλλες ώστε να επιτευχθεί η κατάρτιση του τελικού κειμένου των ελληνικών προτάσεων, όπως ανέφερε το Μέγκα.

Τη Δευτέρα η ελληνική πλευρά θα καταθέσει ακόμα και αργά το βράδυ το κείμενο των προτάσεών της και το πρωί της Τρίτης το EuroworkingGroup με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάριο Ντράγκι θα κρίνει τις ελληνικές προτάσεις. Εάν η ελληνική λίστα εγκριθεί, τότε το απόγευμα της ίδιας μέρας, το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης θα εγκρίνει και τυπικά το ελληνικό αίτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα που καταρτίζεται δεν θα περιέχονται θέματα που αφορούν το εργασιακό, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, το ασφαλιστικό, τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το πάγωμα των πλειστηριασμών και τις επαναπροσλήψεις των καθαριστριών και άλλων υπαλλήλων του Δημοσίου καθώς αυτά θεωρούνται ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

Στη λίστα ωστόσο θα περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πάταξη της διαφθοράς, μεταρρυθμίσεις στον Δημόσιο Τομέα, αλλαγές από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, μέτρα για περαιτέρω ανεξαρτησία της γγ Εσόδων αλλά και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

Την ίδια στιγμή προκαλεί προβληματισμό η υστέρηση εσόδων καθώς το 2014 έκλεισε με “τρύπα” 1,38 δισ. ευρώ και ο Ιανουάριος του 2015 με “τρύπα” 1 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ κεραυνούς εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και την αλλαγή της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος με άρθρο – παρέμβαση που υπογράφει ο ίδιος από τις Βρυξέλλες όπου και βρίσκεται.

“Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση”, γράφει συγκεκριμένα το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς που εμφανίζεται απογοητευμένος από τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, ενώ ζήτησε συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό που συνήργησε στον συμβιβασμό.

Σημειώνεται ότι υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος μετά τη λήξη του  Κυβερνητικού Συμβουλίου, αργά το βράδυ του Σαββάτου. Όπως ανέφερε “ελπίζουμε και είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το “ναι” από τους θεσμούς. Σημείωσε δε ότι αν οι εκπρόσωποι των θεσμών πουν όχι στις μεταρρυθμίσεις την Δευτέρα, θα συγκληθεί νέο Eurogroup την Τρίτη”.

Τα συγκεκριμένα μέτρα της Ελλάδας αναμένει η γερμανική Βουλή

Εν αναμονή της τελικής απόφασης για την παράταση του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, ο πρόεδρος της Bundestag και στελέχη των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού τοποθετούνται ενόψει της επικύρωσής της από το γερμανικό Κοινοβούλιο.

“Η παράταση της οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα, η οποία αποφασίστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, μπορεί να τεθεί νομικά σε ισχύ μόνο με την συναίνεση του γερμανικού Κοινοβουλίου. Προϋπόθεση για αυτό είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων σταθεροποίησης και μεταρρυθμίσεων, στα οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει γενικώς συμφωνήσει, αλλά δεν έχει ακόμη παρουσιάσει σε συγκεκριμένη μορφή”, δήλωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ και πρόσθεσε ότι, όταν αυτά θα υπάρχουν, θα σταλούν σε όλους τους βουλευτές και “σε αυτή τη βάση η Βουλή θα λάβει την απόφασή της, έπειτα από μία, όπως σε αντίστοιχες περιπτώσεις, γρήγορη αλλά εμπεριστατωμένη μελέτη”.

Σε ανάλογη γραμμή βρίσκεται και ο επικεφαλής της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος σε δήλωσή του στην “Welt am Sonntag”, επισήμανε ότι “οι Έλληνες πρέπει τώρα ακόμη να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Τότε μπορεί η παράταση του προγράμματος βοήθειας να δρομολογηθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο”.

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο επικεφαλής της Κ.Ο. Τόμας Όπερμαν δήλωσε στην “Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung” ότι “επικράτησε η λογική και είναι καλό ότι η Ελλάδα είναι τώρα τελικά πρόθυμη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις”.

Σε διαφορετικό ύφος τοποθετούνται τα στελέχη των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU): Ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ δήλωσε στην “Bild am Sonntag” ότι “είναι ακόμη πολύ νωρίς για εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήθελε τις περασμένες εβδομάδες στην κυριολεξία να εκθέσει τους εταίρους και δανειστές της”, ενώ ο αρμόδιος του κόμματος για την δημοσιονομική πολιτική Χανς Μίχελμπαχ, σε δήλωσή του στην Handelsblatt τόνισε ότι “τα Κοινοβούλια τα οποία πρέπει να δώσουν την συγκατάθεσή τους, όπως το γερμανικό, πρέπει να ελέγξουν σε βάθος την κάθε αλλαγή των μέτρων” και επισήμανε ότι δεν μπορεί να φανταστεί “ότι η Βουλή μπορεί να λάβει οριστική απόφαση πριν από το τέλος Φεβρουαρίου για ένα μεταβατικό πρόγραμμα για την Ελλάδα”.

Ο εκπρόσωπος της CSU στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χανς-Πέτερ Φρίντριχ δήλωσε στην FAS ότι “ο κατάλογος με τις δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων που έχει ζητηθεί από την Ελλάδα θα δείξει αν οι Έλληνες έμαθαν από τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ή αν θα συνεχίσουν να ποντάρουν σε τρικ και θρασεία συμπεριφορά”.

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο X

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

Advertisement

 

-->