06.5
13:05

“Φέρτε πρώτα τα λεφτά…”

AEK1924.gr team
Advertisement

Στην ΑΕΚ δεν περίμεναν τον αγώνα του Σαββάτου στη Βέροια για να συνειδητοποιήσουν ότι η ομάδα επιστρέφει στην Α1. Το ήξεραν εδώ και καιρό, φαινόταν το πράγμα. Και έστω και δειλά δειλά έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τις πρώτες προετοιμασίες για τη νέα σεζόν εστιάζοντας σε αυτή τη φάση σε δύο βασικές προτεραιότητες: στην εξεύρεση οικονομικών πόρων και στο γηπεδικό.

Το τελευταίο είναι σοβαρό ζήτημα και η διευθέτησή του δεν είναι καθόλου εύκολη. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που το κλειστό της Ζωφριάς, που χρησιμοποιεί τώρα ως έδρα της η Ένωση, είναι ακατάλληλο προς χρήση, αφού δεν έχει άδεια λειτουργίας (λειτουργεί μόνο με προσωρινή, η οποία δεν φαίνεται ότι μπορεί να ανανεωθεί περαιτέρω). Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται πως επί της ουσίας είναι αυθαίρετο και κινδυνεύει ακόμα και με κατεδάφιση!

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η ΑΕΚ δεν μπορεί να υπολογίζει σε αυτό. Πέραν τούτου, ωστόσο, χρειάζεται ένα γήπεδο αρκετά μεγάλο ώστε να χωρέσει όχι μόνο τον κόσμο της, αλλά και τις φιλοδοξίες της. Διότι ούτε ο Κωνσταντίνος Κοτσάτος ούτε ο Αλέξης Αλεξίου έχουν κρύψει ότι ο επόμενος στόχος μετά την επιστροφή στην Α1 είναι και η επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Και Ευρώπη σε μικρό γήπεδο… δεν γίνεται.

Με ένα τέτοιο σκεπτικό, σε γενικές γραμμές, και δεδομένου ότι η περίπτωση του κλειστού στο Γαλάτσι, που αποτελεί τον διακαή πόθο του Κοτσάτου, είναι και περίπλοκη και εξαιρετικά χρονοβόρα (ακόμα κι αν βρεθεί άκρη με την εκχώρηση, θα χρειαστούν αρκετός χρόνος και χρήμα για να ανακαινιστεί), οι άνθρωποι της ΑΕΚ σκέφτηκαν τη λύση του κλειστού στα Άνω Λιόσια. Του γυμναστηρίου που χτίστηκε για να φιλοξενήσει τα αγωνίσματα της πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 (εξ ου και η ονομασία «Σπίτι της Πάλης») και φέτος το χρησιμοποίησε ως έδρα για αρκετούς αγώνες η ομάδα χάντμπολ της ΑΕΚ.

Η σκέψη δεν ήταν κακή. Το «Σπίτι της Πάλης» είναι χωρητικότητας 9.500 θέσεων, σχεδόν του… κουτιού, αφού μετά τους Αγώνες έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστα, σε αρκετά καλή κατάσταση, όπερ σημαίνει ότι μόνο ο εξοπλισμός για αγώνες μπάσκετ θα έπρεπε να αποκτηθεί, και γενικά είναι ένα γήπεδο που αρμόζει σε μια ομάδα με το μέγεθος της ΑΕΚ. Η απάντηση που έλαβαν οι άνθρωποί της από τους παράγοντες της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), όπου ανήκει το γήπεδο, ήταν αφοπλιστική και συγχρόνως εξόχως αποθαρρυντική: «Φέρτε μας πρώτα τα 196.000 Ευρώ που μας χρωστάει η ΑΕΚ από την εκμίσθωση του κλειστού του Γαλατσίου πριν από 8 χρόνια και μετά συζητάμε»!

Πού κολλάει το Γαλάτσι; Αυτό το κλειστό, όπως και το «Σπίτι της Πάλης», ως ολυμπιακά έργα ανήκαν κατά κυριότητα στην εταιρεία που συστάθηκε για την διαχείρισή τους, τα «Ολυμπιακά Ακίνητα» δηλαδή. Όταν τα «Ολυμπιακά Ακίνητα» συγχωνεύθηκαν με την ΕΤΑΔ, η τελευταία απέκτησε την κυριότητα όλων των ολυμπιακών έργων (εκτός από το ΣΕΦ και το ΟΑΚΑ), άρα και των δύο που μας απασχολούν. Είχε λοιπόν κάθε δικαίωμα η ΕΤΑΔ, από τη στιγμή που υφίστατο οφειλή προς τα «Ολυμπιακά Ακίνητα», να ζητήσει ως διάδοχός τους σε δικαιώματα και υποχρεώσεις, την τακτοποίησή της. Ήταν όμως έξυπνο αυτό που έκανε; Μάλλον όχι.

Ειδικά αυτό τον καιρό που, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Realnews στην τελευταία έκδοσή της, επίκειται η άσκηση ποινικών διώξεων κατά των υπευθύνων για τη μεταολυμπιακή διαχείριση των ολυμπιακών ακινήτων. Των υπευθύνων, δηλαδή, της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα»! Διότι η εισαγγελική έρευνα έχει δείξει πως η εταιρεία δεν έχει πράξει στην ουσία τίποτα όλα αυτά τα χρόνια για να αξιοποιήσει τα ακίνητα που είχε στην κυριότητά της, παρά το γεγονός ότι χρηματοδοτείτο από το κράτος κανονικά και με το νόμο γι’ αυτό το σκοπό.

Δεν θα ήταν, λοιπόν, πιο έξυπνο η ΕΤΑΔ να βάλει στην άκρη την παλιά οφειλή και να κοιτάξει να πετύχει μια καλή συμφωνία με την ΑΕΚ, ώστε αυτό το τεράστιο γήπεδο, που χτίστηκε μόνο και μόνο για να γίνουν αγώνες πάλης (λες και η πάλη είναι το πιο δημοφιλές άθλημα του κόσμου και έχει ανάγκη από κοτζάμ σάλες για να φιλοξενηθεί…) και παραμένει ουσιαστικά σε αχρησία την τελευταία δεκαετία, να αξιοποιηθεί με κάποιον τρόπο; Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν πρόκειται να πληρώσει αυτά τα 196 χιλιάρικα και τα λεφτά αυτά είναι χαμένα. Έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει κανείς που να ενδιαφέρεται να νοικιάσει το γήπεδο. Αν όμως μπει η ΑΕΚ μέσα και η συνεργασία μαζί της αποδειχθεί καλή, τότε θα μπορούσε κάποια στιγμή η ΕΤΑΔ να διεκδικήσει και την παλιά οφειλή με κάποιον τρόπο που να βολεύει και τους δύο. Θα μπορούσε, τέλος πάντων, να το συζητήσει. Αλλά αν δεν είναι κανείς μέσα, με ποιον να συζητήσει;

Θα πει κανείς ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους καρεκλοκένταυρους των δημοσίων υπηρεσιών. Μπορεί να είναι έτσι. Μπορεί επίσης ο απώτερος στόχος, από τη στιγμή που όλα αυτά τα ολυμπιακά ακίνητα δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ, να είναι η εκποίησή τους για ένα κομμάτι ψωμί. Ίσα ίσα για να φύγουν από πάνω από το κράτος και να τηρηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας περί εκποίησης (αξιοποίηση τη λένε) της δημόσιας περιουσίας. Όπως έγινε με το κλειστό του Γαλατσίου και το κωπηλατήριο του Σχινιά, που μεταβιβάστηκαν από την ΕΤΑΔ στο ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθούν. Και να γίνουν πιθανότατα mall, σούπερ μάρκετ ή κάτι τέτοιο, σίγουρα πάντως άσχετο με τον αθλητισμό, τον οποίον υποτίθεται ότι χτίστηκαν για να εξυπηρετούν…

Πηγή: www.basketnews.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement