Ο Βασίλης Τεμπέλης ανοίγει τα τεφτέρια του και σας ταξιδεύει στην τεράστια παράδοση που δημιουργήσει η ΑΕΚ με ποδοσφαιριστές της άλλοτε ενιαίας Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας.
Παλαιόθεν ενωμένη. Ενιαία. Έσπασε και έγινε επτά (συν ένα) κομμάτια. Σέρβοι, Κροάτες, Σκοπιανοί, Βόσνιοι, Μαυροβούνιοι, Κοσοβάροι και Σλοβένοι συνέθεταν το παζλ της πάλαι ποτέ κραταιάς αλλά και ταυτόχρονα εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσούσης Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Η μεγάλη των “πλάβι” σχολή έχει αφήσει το αποτύπωμα της (ενίοτε ανεξίτηλο) στην Ένωση. Τελευταία “πινελιά” ο Μπρέσεβιτς. Και αν δεχθούμε ότι σε αυτή την ιδιόμορφη περιοχή των Βαλκανίων η κληρονομικότητα στο χάρισμα καταργεί τους νόμους του DNA….είπαμε τελευταία… Μέχρι την επόμενη…..
1986-1987
Ράικο Γιάνγιανιν
Η ΑΕΚ χάνει τον Εστερχάζι που μετακινείται στον Παναθηναϊκό και βρίσκει τον αντικαταστάτη στο πρόσωπο ενός συμπατριώτη του Ιβάν Μπρέσεβιτς. Είναι Δεκέμβρης του 1986 και ο Ράικο Γιάνγιανιν από την σημερινή Κροατία παίρνει το αεροπλάνο από Ηράκλειο και ντύνεται στα κιτρινόμαυρα. Με πλούσια καριέρα στην Ντιναμό του Ζάγκρεμπ αλλά και στην ποδοσφαιρομάνα της εποχής ομάδα του Ερυθρού Αστέρα (με παραστάσεις από το τότε Κύπελλο Πρωταθλητριών) ήρθε στην χώρα μας για λογαριασμό του ΟΦΗ. Φοράει τον δικέφαλο στο στήθος για περίπου 2 χρόνια….
1987-1988
Τόζα Βεσελίνοβιτς
Η ηλεκτρική καρέκλα του προπονητή βρίσκει τον Τόζα Βεσελίνοβιτς από το Νόβι Σαντ να κάθεται αναπαυτικά. Ο Σέρβος που λατρεύεται σαν ήρωας στην Βοϊβοντίνα έκανε στον κιτρινόμαυρο πάγκο το δεύτερο πέρασμά του από την Ελλάδα (είχε προηγηθεί μια τριετία στον Ολυμπιακό). Ουσιαστικά η ΑΕΚ, ήταν ένα διάλειμμα (όχι και ιδανικό με την απώλεια του τίτλου στο νήμα από την Λάρισα) στην παρουσία του στην γειτονική Τουρκία και την Φενέρμπαχτσέ. Εθνική Γιουγκοσλαβίας, Κολομβίας και Σάντα Φε οι προηγούμενες στάσεις του.
1988-1989
Tόνι Σαβέβσκι
Από την πόλη στην οποία γεννήθηκε μπορούσε να περάσει τα ελληνοσκοπιανικά σύνορα ,χωρίς υπερβολή με τα πόδια. Η πορεία που έκανε με την Ένωση από το 1988 μέχρι 2001 οπότε και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια λίγο πολύ γνωστή. Και για πολλούς πρόκληση για τους επόμενους. Σαβέβσκι. Δεν χρειάζεται να γράψουμε κάτι άλλο. Δεν θα το θέλει ούτε ο ίδιος…
1989-1990
Ντούσαν Μπάγεβιτς
Ο πιο πολυσυζητημένος άνθρωπος στην ιστορία της ΑΕΚ. Του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αντικειμενικά. Από μόνο του είναι μια επιτυχία. Το 1989 ο Ντούσαν Μπάγεβιτς επιστρέφει στην ΑΕΚ αυτή την φορά σαν προπονητής. Αλλάζει τον ρου της, τις εγχώριες ποδοσφαιρικές συντεταγμένες, την δουλειά που κάνουμε και πολλά άλλα. Οι απόψεις προς το πρόσωπου του πολλές και όλες υποκειμενικές. Το στίγμα και η επιτυχία αντικειμενικά. Μέλος της φετινής ομάδας από άλλο μετερίζι. Πότε είπαμε ήρθε για πρώτη φορά στην ΑΕΚ;
1991-1992
Ρέφικ Σαμπανάζοβιτς
Γεννημένος στα προάστια της σημερινής πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα. Ο Ρέφικ Σαμπανάζοβιτς έκανε τα πρώτα βήματα του στην Ζελέζνιτσαρ μέχρι να τον κατατάξει η στρατολογία του Ερυθρού Αστέρα. Το ότι είναι βασικός στην πορεία της ομάδας μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1991 απέναντι στην Μαρσέιγ και τον επόμενο χρόνο πατάει το χορτάρι πατάει το γκαζόν του Νίκος Γκούμας περνάει στα ψιλά. Η παρουσία του όχι το ίδιο. Όπως και η χημεία του με τον Σαβέβσκι. Μετά την ΑΕΚ μετακομίζει στον Πειραιά κολλώντας τα τελευταία ένσημα στις Η.Π.Α και τους Κάνσας
1992-1993
Ζόραν Σλίσκοβιτς
Λίγα χιλιόμετρα μακριά γεννιέται και ένα παιδί με λευκό τσουλούφι. Ζόραν Σλίσκοβιτς. Συμπαίκτης με τον Σαμπανάζοβιτς στην Ζελέζνιτσαρ έρχεται στην Νέα Φιλαδέλφεια αποτελώντας προσωπική εισήγηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Οι Ενωσίτες μάλλον έχουν τις καλύτερες των εντυπώσεων από τον Ζόραν . Μετά από δύο σεζόν παίρνει τον δρόμο για τον Πύργο και μετά τον Πανηλειακό επιστρέφει στα πάτρια (κροατικά) εδάφη για λογαριασμό της Κροάσια του Ζάγκρεμπ και της Σλάβεν Μπελούπο η οποία θα είναι και ο τελευταίος του σταθμός ως εν ενεργεία ποδοσφαιριστής.
1997-1998
Γκόραν Τόμιτς
Και ενώ το τρίο Σαβέβσκι-Σαμπανάζοβιτς-Σλίσκοβιτς μειώνεται προοδευτικά σε σόλο με τον πρώτο να είναι ο τελευταίος που μένει στην Ένωση πάμε στο 1997 για να δούμε “πλάβι” ξανά. Γεννημένος στο ειδυλλιακό Σίμπενικ της Κροατίας, ο πανύψηλος και ταυτόχρονα στιλάτος επιθετικός Γκόραν Τόμιτς αποφασίζει να βρει δουλειά στο εξωτερικό και πρώτος του σταθμός η Ελλάδα και η ΑΕΚ. Δεν “πιάνει”, ποιητική αδεία, και μοιραία αποχωρεί. “Italian job”, Ρετζίνα, Βιτσέντζα, Σάλτζμπουργκ, Λιέγη και …..Κίνα. Το Πεκίνο όπου εδρεύει η κινέζικη Μπαξί (επιφυλάσσομαι για την κινέζικη προφορά) δεν έχει λιμάνι αλλά αυτός άραξε….Κρέμασε τα παπούτσια του και σήμερα (μετά το βάπτισμα του πυρός στην ομάδα της γενέτειρας του) είναι πλέον προπονητής. Ενημερωτικά (όχι ότι θα αλλάξει η μέρα σας με αυτή την πληροφορία) σταρ της ομάδας είναι ο Μακινουά που έχει περάσει επίσης από την Ελλάδα. Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον…
1998-1999
Μπόμπαν Μπαμπούνσκι
Εδώ έχει ψωμί. Ένας πρώην συμπαίκτης του Σαβέβσκι στην Βαρντάρ, με καλό όνομα στην γειτονική χώρα ο Μπόμπαν Μπαμπούνσκι περνάει τις πύλες της Νέας Φιλαδέλφειας. Πέρασε και δεν ακούμπησε, για να είμαστε ειλικρινείς. Και λόγω συγκυριών. Μπορεί “νέος Μανωλάς” να μην έγινε ποτέ και μετά από σύντομα περάσματα σε Ισπανία και Γερμανία να έβαλε τέλος στην καριέρα του αλλά σήμερα είναι τεχνικός στην Εθνική Ελπίδων της χώρας του και καμαρώνει τους δύο γιούς του να διακρίνονται στην μικρές ομάδες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ….Oh yes….
Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς
Στα μισά της περιόδου βρίσκει ένα συμπαίκτη ακόμη να μιλάνε την ίδια γλώσσα. Εδώ η ιστορία που θέλει να θυμόμαστε τον Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς για τις εκτελέσεις κόρνερ με το τακουνάκι είναι τουλάχιστον άδικη μαζί του. Με καλό βιογραφικό πριν φτάσει στην Αθήνα όπως Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και Γκιμαράες ο ξανθός μέσος δεν ήταν τουλάχιστον αδιάφορος. Το φιλότιμό του ίσως εκτίμησε και ο Εθνικός Αστέρας την επόμενη σεζόν. Ακόμη και μετά το τέλος, ασχολείται με το ποδόσφαιρο υπηρετώντας λειτουργικές θέσεις στην Λοκομοτιβ Πλοβντιβ και την Λας Πάλμας.
Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς
Και με ένα Σέρβο στον πάγκο τον Ντράγκοσλαβ Στεπάνοβιτς. Δεν κατάλαβε κανένας γιατί απολύθηκε. Μεγάλος ποδοσφαιριστής (Φρανκφούρτη, Μάντσεστερ Σίτι), μεγάλος προπονητής (Φρανκφούρτη, Λεβερκούζεν, Μπιλμπάο) με ελαφρά ροπή προς το…αλκοόλ. Θύμα, θύτης…η ιστορία το έχει αφήσει αναπάντητο…
1999-2000
Ντράγκαν Τσίριτς
Είμαστε στην εποχή που τα αεροδρόμια πέφτουν. Στην Ελλάδα από τις μεταγραφές. Ντράγκαν Τσίριτς. Έρχεται από την Μπαρτσελόνα. Ένα το κρατούμενο. Είναι 10ρι. Δύο. Φτάνουν για να κλείσει το αεροδρόμιο από χιλιάδες Ενωσίτες. Οι περισσότεροι τον θυμούνται να εκτελεί πάντα εύστοχα τα πέναλτι που κέρδιζε η ομάδα. Και αυτό σημαντικό είναι στο ποδόσφαιρο αλλά όχι ικανό να σε κάνει ήρωα. Μία σεζόν και επιστρέφει στην Ισπανία, αυτή την φορά στην Βαγιαδολίδ πριν κλείσει την καριέρα του στην αγαπημένη του Παρτιζάν. Σήμερα έχει εστιατόριο, εξ ημισείας με τον Σάβο Μιλόσεβιτς…
Νέναντ Μπιέκοβιτς
Ο Τσίριτς ήρθε στην ΑΕΚ πακέτο με τον Νέναντ Μπιέκοβιτς. Το 9 ρι της Παρτιζάν. Με παραστάσεις από Γαλλία (Ναντ,Μαρσέιγ, Σατορού) έρχεται στην χώρα. Βαρύς (λόγω σωματοδομής και όχι μόνο) με δυσκολία στις στροφές, και επισκιασμένος από την λάμψη του Ντράγκαν. Φεύγει μαζί με τον φίλο του, αυτός όμως για την Παρτιζάν. Φορτούνα Σιτάρντ στην Ολλανδία και Λόμελ στο Βέλγιο πριν την σύνταξη…
Βλάντιμιρ Ματιάσεβιτς
Έρχεται στην Ελλάδα σαν ένα από τα νέα next big thing της σχολής των πλάβι. Έρχεται από την Βοϊβοντίνα. Φεύγει μαζί με τους προηγούμενους δυο που αναφέραμε. Πριν επιστρέψει για ένα (ακόμη πιο σύντομο) πέρασμα από την Ελλάδα θα φορέσει την φανέλα του Ερυθρού Αστέρα. Πλέον ακολουθεί το πεπρωμένο του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή….Άνεργος προπονητής μόνος ψάχνει…
Γκόραν Πέτριτς
Κατά την γνώμη μου από πλευράς βιογραφικού και καριέρας του μεγαλύτερο όνομα εκείνης της περιόδου. Στυλοβάτης της Παρτιζάν την περίοδο που έβλεπε τον μισητό Ερυθρό Αστέρα να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του, στυλοβάτης και στην Ρέιντζερς, Πέρασμα από την Κρίσταλ Πάλας. Μετά την μόλις ενός έτους παρουσία του στην ΑΕΚ, φεύγει ξανά για την Σκωτία και την Χαρτς πριν γίνει…Κινέζος.
Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς
Θα προσέξατε ότι η λέξη που εμφανίστηκε πιο συχνά στο αφιέρωμα γι αυτή την σεζόν δεν είναι η ΑΕΚ αλλά η Παρτιζάν. Όλους τους παραπάνω τους έφερε σαν προπονητής ο Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς. Αυτός έφυγε βέβαια νωρίτερα. Τον θυμόμαστε πιο πολύ για τον αποκλεισμό από την ΑΙΚ Στοκχόλμης αλλά και για το διαρκές αίτημα του για πίστωση χρόνου. Ουσιαστικά η εν Ελλάδι παρουσία του ήταν ένα διάλειμμα δυσάρεστο τόσο για τον ίδιο όσο και για εμάς) στην σχεδόν επί μονίμου βάσεως πορεία του στην Παρτιζάν. Και όμως η δική του Ιθάκη βρισκόταν πολύ Μακριά….στην Κίνα!
2001-2002
Ίλια Ίβιτς
Ίλια Ίβιτς. Δεν χρειάζεται να συστήσουμε. Ταλέντο σε περίσσευμα. Μετά τον Ολυμπιακό πήγε στην Τορίνο να κάνει το άλμα που προσδοκούσε. Δεν τα πήγε άσχημα αλλά οι θεωρίες εξέλιξης πήγαν στράφι. Πριν ντυθεί στα Κιτρινόμαυρα ήρθε στον Άρη. Προσωπική επιλογή του Μάκη Ψωμιάδη και εκτός (αρχικού) σχεδιασμού του Φερνάντο Σάντος. Φέρνει με την κεφαλιά του τίτλο μετά από πολλά χρόνια στην Νέα Φιλαδέλφεια. Γυρίζει το παιχνίδι στο Μπερναμπέου, φέρνει σαν μάνατζερ πλέον ταλέντα να φορέσουν τον “Δικέφαλο”. Αξιολογήστε…
2003-2004
Γκόραν Ποπόφ
Και ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε παρεμβληθεί η πρώτη επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς το 2004 τον Γενάρη έρχεται ένα ψιλόλιγνο παιδί από τα Σκόπια. Άτεχνος μάλλον αλλά τρομερά αθλητικός, μάλλον πέφτει στην λούμπα του κακού τάιμινγκ. Αλλά δεν το βαλε κάτω, καθώς μετά τον Λεβαδειακό και το Αιγάλεω η πορεία του είναι ανοδική. Χέρενφειν, Ντιναμό Κιέβου και Γουέστ Μπρομιτς Άλμπιον. Είπατε τίποτα…; Πάντως τηρουμένων των αναλογιών και των (έξω)αγωνιστικών συνθηκών στην ΑΕΚ του Ντουμιτρέσκου προσέφερε αρκούντως πολλά…
Βλάντο Ίβιτς- Νικολα Μάλμπασα
Το ντουέτο των Σέρβων. Νικόλα Μάλμπασα και Βλάντιμιρ Ίβιτς. Ο πρώτος ήρθε να μείνει στην ιστορία ως μια μάλλον κακή επιλογή. Ο δεύτερος ήρθε για να μείνει. Αν όχι πολλά χρόνια στην ΑΕΚ, στο ελληνικό πρωτάθλημα σίγουρα. Και μόνο για το γεγονός ότι ξεπέρασε τα ταμπού, εντός ,εκτός και επί τα αυτά της ομάδας που μιλούσαν για την προστασία του μεγάλου αδερφού, Ίλια που ήταν και τεχνικός διευθυντής εκείνη την περίοδο. Πάντως μόνο δεδομένη δεν ήταν η θέση του. Πάλεψε σκληρά, πολλές φορές άνισα και τα κατάφερε, έστω και αν δημιουργούσε ένα μόνιμο πονοκέφαλο στον Σάντος για την θέση στο κέντρο.Συν στην σούμα….
2006-2007
Αντρίγια Ντελίμπασιτς
Αποτελεί διακαή πόθο του Λορένθο Σέρρα Φερρέρ για την γραμμή κρούσης. Διακαής ήταν και πόθος των Ενωσιτών να τον δουν στο ΟΑΚΑ τον Μαυροβούνιο (και από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της απόσχισης από την Σερβία- ενίοτε επιθετικό δίδυμο με τον Βούτσινιτς στα πρώτα χρόνια παρουσίας της Εθνικής ομάδας)να σκίζει κατά ριπάς τα αντίπαλα δίχτυα. Πόθος θα μείνει.. Σχεδόν μόνιμος κάτοικος της Ιβηρικής χερσονήσου (Μαγιόρκα, Μπενφίκα , Μπράγκα, Μπέιρα Μαρ,Σοθιεδάδ, Έρκουλες, Ράγιο Βαγιεκάνο) πλέον έχει βάλει λυτούς και δεμένους να επιστρέψει στην πατρίδα μας σε κάποια ομάδα της Σουπερλιγκ. Αυτός θέλει, αυτοί θελουν…;;
Περπαρίρ Χετεμάι
Είναι Φινλανδός αλλά γεννήθηκε στο Κόσοβο. Οπότε μέσα του κυλάει το κοσοβάρικο αίμα. Ο Δικέφαλος τον πήρε από την ομάδα της πρωτεύουσας την Ελσίνκι, στην αρχή ήταν μικρός για να παίξει, πήγε στην Καλαμαριά επέστρεψε αλλά μάλλον το πεπρωμένο δεν ήταν εδώ. Σίγουρα δηλαδή γιατί μετά από την Τβέντε μάλλον βρεθήκαν στην γειτονική Ιταλία να αναγνωρίσουν την αξία του. Μπρέσια ο πρώτος και Βερόνα ο δεύτερος σταθμός. Τον λατρεύουν…
2009-2010
Σανέλ Γιάχιτς
Η δεύτερη επιστροφή του Μπάγεβιτς φέρνει ένα Βόσνιο στην Ένωση. Ο Σανέλ Γιάχιτς παίρνει μαζί με τον προπονητή του το αεροπλάνο από το αεροδρόμιο “Μακεδονία” και κατεβαίνει Αθήνα. Στον Άρη είχε βγάλει μάτια, στην ΑΕΚ δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο. Φιλότιμος αλλά ελάχιστες φορές κατάφερε να δραπετεύσει από την μετριότητα. Μόλις έλυσε το συμβόλαιο του πήγε στον ΑΠΟΕΛ, στην Τουρκία και την Καραμπουκσπορ ενώ από πέρυσι αγωνίζεται στην Σκωτία και την Σεντ Τζονστοουν.
Μίλαν Λούκατς
Ήρθε μαζί με τον Σάνελ, αυτός απευθείας από την Σερβία. Ήρθε να βαπτιστεί σαν τον επόμενο Ηλία Ατματζίδη, αλλά όχι. Ούτε καν. Δεν θυμόμαστε πόσες φορές φόρεσε τα γάντια. Αν τα φόρεσε. Επέστρεψε στα πάτρια σέρβικα εδάφη για την ΟΦΚ Βελιγραδίου με καλές παρουσίες κερδίζοντας την μεταγραφή για την Παρτιζάν…
Ντίνο Ντρπιτς
Η μεταγραφή του ήταν γνωστή από καιρό αλλά πότε επιβεβαιωνόταν και πότε ακυρωνόταν. Τελικά φόρεσε τον Δικέφαλο στο στήθος. Εμείς για να είμαστε ειλικρινής δεν τον είδαμε. Το βιογραφικό του δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό (Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Καρλσρούη) οι αποδόσεις του όμως εντός αγωνιστικού χώρου σημαντικές . Μπορεί να ήταν σεξουαλικές και όχι αμιγώς αθλητικές αλλά αποδόσεις είναι και οι δύο… Ο Κροάτης στόπερ μετά την Ελλάδα πήγε στην Ουκρανία αγωνιζόμενος με την φανέλα της Βόλιν Λιτσκ στην πρώτη κατηγορία με την οποία και κατέλαβε την 10η θέση. Επιστροφή, εν συνεχεία στην Κροατία και στην Ριέκα με την οποία είχε 7 συμμετοχές σε μια καταστροφική χρονιά για τον σύλλογο και μαντέψτε που βρίσκεται σήμερα…ο αθεόφοβος.Σινγκαπούρη.
Η για να είμαστε ακόμη πιο ακριβείς Μπρουνέι. Είναι ένα βασίλειο πολύ μικρό, στην Νοτιανατολική Ασία που έχει σύνορα μόνο με την Μαλαισία και πληθυσμό κάτι παραπάνω από αυτόν της… Πάτρας. Εικάζουμε (τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, άλλωστε;) ότι λόγω πληθυσμού, είναι αδύνατο να διεξαχθεί πρωτάθλημα και συμμετέχει σε αυτό της Σινγκαπούρης. Εκεί είναι προπονητής ο συμπατριώτης του Σίμουνιτς (παλιά δόξα της ΝΚ Ζάγκρεμπ) και έτσι εξηγούνται πολλά. Συμμετοχές δεν βλέπουμε και ανησυχούμε. Για την νυχτερινή ζωή του Μπρουνέι δεν ξέρουμε πολλά και ανησυχούμε περισσότερο..
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ
Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News
Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook
Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram
Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube
Βρείτε το AEK1924 στο TikTok
Ακολούθησε το AEK1924 στο X
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Advertisement