02.11
12:07

83 χρόνια από τα εγκαίνια του Ν. Γκούμας

Βαγγέλης Κατσαΐτης
83 χρόνια από τα εγκαίνια του Ν. Γκούμας
Advertisement

Με την συμπλήρωση των 83 χρόνων από το πρώτο παιχνίδι στο Στάδιο της ΑΕΚ, στις 2/11 το 1930, το ΑΕΚ1924 σας θυμίζει την ιστορία του μετέπειτα “Νίκος Γκούμας” μέσα από φωτογραφίες και ιστορικά ντοκουμέντα

Στην καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας, στις οδούς Φωκών, Πατριάρχου Κωνσταντίνου, Καππαδοκίας και Αττάλειας, κατασκευάστηκε σιγά σιγά το Στάδιον της ΑΕΚ, γνωστό και ως “Στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας”. Τα “θεμέλια” του γηπέδου μπήκαν μέσα σε μια νύκτα κυριολεκτικά, όταν 100 περίπου πρόσφυγες, υπό το φως του φεγγαριού δημιούργησαν ένα χωράφι που είχε παραδοθεί στους πρόσφυγες σε αθλητικό χώρο.

Η αρχική όψη που θύμιζε γήπεδο, ήταν το 1930, όταν και διεξήχθη ο πρώτος αγώνας ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό με τελικό σκορ 2-2 και σκόρερ τους Ηλιάσκο στο 3′ και το 49′ και Ανδριανόπουλο στο 22′ και το 60′. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν το 1962.

ergates nikos gkoumas1

Η αρχή του Σταδίου

Από την αρχή της δημιουργίας του, χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά από την ΑΕΚ και ως το 1978 το γήπεδο ήταν σε σχήμα πετάλου, χωρίς δηλαδή να υπάρχει κερκίδα στην θέση της Σκεπαστής. Την επόμενη χρονιά κτίστηκε μια δυόροφη κερκίδα, μετατρέποντας το στο μεγαλύτερο ιδιόκτητο στάδιο της εποχής εκείνης στην Αθήνα, αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τις θύρες 8-12 (επάνω διάζωμα) και 9-11 (κάτω διάζωμα) το “σπίτι” των οργανωμένων φιλάθλων της Ένωσης. Στα εγκαίνια του συγκεκριμένου έργου, η ΑΕΚ υποδέχτηκε τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα και έχασε με 1-0 με γκολ του Περουβιανού Όρε.

Το γήπεδο της ΑΕΚ, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πήρε το όνομα του ιστορικού προέδρου του δικεφάλου, Νίκο Γκούμα. Συνολικά η χωρητικότητα έφτανε τους 35000 θεατές, ενώ με την τοποθέτηση καθισμάτων το 1998 ο αριθμός μειώθηκε στους 24.729.


AEK Nikos Goumas stadium από blackie_21

Σεισμός του ’99: Η αρχή του τέλους

Την 7η Σεπτεμβρίου του 1999, η Αθήνα έζησε τον δολοφονικό εγκέλαδο των 5,9 ρίχτερ που χτύπησε στα θεμέλια και το “Νίκος Γκούμας”. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους, καθώς το γήπεδο υπέστη σοβαρές ζημιές, οι οποίες καθιστούσαν αδύνατο την διεξαγωγή αγώνων με την συμμετοχή φιλάθλων σε όλες τις κερκίδες..

Αρχικά εμφανίστηκε ως ιδέα η αναστήλωση του, αλλά γρήγορα γρήγορα ο τότε πρόεδρος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Γιάννης Γρανίτσας, το 2002  έβαλε μπροστά το σχέδιο του γκρεμίσματος και της ανακατασκευής του από την αρχή. Εγιναν ορισμένες επισκευές, αλλά ήταν ξεκαθάρο ότι το πλήρωμα του χρόνου είχε πλέον φτάσει για το ιστορικό Στάδιο του “δικεφάλου”.

Πρώτη εικόνα της διώροφης εξέδρας από την εξωτερική πρόσοψη

nikos gkoumas2

Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ο κ. Γρανίτσας κατάφερε να εντάξει την κατασκευή του καινούργιου γηπέδου στο Φάκελο των Αγώνων του 2004. Τελευταίος αγώνας ήταν στις 3 Μαΐου με αντίπαλο τον Άρη (4-0) με τον Ίλια Ίβιτς να πετυχαίνει το τελευταίο γκολ της ΑΕΚ στο συγκεκριμένο γήπεδο. Προπονητής της ομάδας, ήταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Η απόφαση γκρεμίσματος του Σταδίου ήταν γνωστή, με αποτέλεσμα στην λήξη του συγκεκριμένου αγώνα, ο κόσμος να μπει μέσα στον αγωνιστικό χώρο και να “λεηλατήσει” το γήπεδο προκειμένου να πάρει κάποιο ιστορικό κειμήλιο από το Νίκος Γκούμας.


Αντίο Ναέ 14-5-2003… από blackie_21

Η κατεδάφιση του Ναού

Στις 5 Μαΐου του 2003 οι μπουλντόζες μπήκαν στο “Νίκος Γκούμας” και η κατεδάφιση ξεκίνησε άρχισε. Οι θύρες 21 και 24 ήταν οι πρώτες που κατεδαφίστηκαν για να ακολουθήσει το ολοκληρωτικό γκρέμισμα λίγους μήνες μετά.

Το όνειρο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, αλλά…

nikos gkoumas3

Οι 131 και το ΣτΕ

Τα πάντα ανατράπηκαν, όταν οι 131 δημότες της Νέας Φιλαδέλφειας προχώρησαν σε προσφυγή κατά των σχεδίων Γρανίτσα, ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση του 2003, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την ανέγερση του νέου σταδίου και του πολυλειτουργικού κέντρου της ΑΕΚ.

                               

Το ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) τους δικαίωσε και άναψε “κόκκινο” φως στην κατασκευή νέου γηπέδου στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, κρίνοντας ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία το σχέδιο του προέδρου της Ερασιτεχνικής. Γιάννη Γρανίτσα για την ανέγερση της νέας έδρας της “Ενωσης” στην συγκεκριμένη περιοχή.

Δέκα χρόνια χωρίς σπίτι

nikos gkoumas4

Τον Μάιο του 2013 συμπληρώθηκαν 10 χρόνια που η ΑΕΚ είναι άστεγη και πρόσφυγας στην ίδια της την πόλη. Η περιουσία της, χάθηκε και το μόνο που θυμίζει το παλιό στάδιο, είναι τα θεμέλια της Σκεπαστής, που διακρίνονται ανάμεσα σε ξερόχορτα.

Το γκρέμισμα του Νίκος Γκούμας, ήταν με διαφορά ένα βάναυσο χτύπημα στην ιστορία της ΑΕΚ, που αλλοίωσε το DNA του δικεφάλου και από πρωταγωνίστρια ομάδα, συμβιβάστηκε με όλες τις θέσεις πλην της πρώτης.

Έρχεται… η “Αγιά Σοφιά”

Όμως, με την συμπλήρωση της δεκαετίας, η ΑΕΚ βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην δημιουργία του νέου της γηπέδου, στα ιστορικά χώματα της Νέας Φιλαδέλφειας, της Γης που απέκτησαν οι πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη.

maketa 2 sosti

Ο νυν διοικητικός ηγέτης του δικεφάλου, Δημήτρης Μελισσανίδης, πριν λίγες μέρες παρουσίασε το όραμα του στο Δημοτικό συμβούλιο της Νέας Φιλαδέλφειας και η 6η Νοεμβρίου του 2013, θα μείνει στην ιστορία ως η μέρα της επίσημης παρουσίασης των σχεδίων του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, της “Αγιάς Σοφιάς”. Ελπίδα και προσευχή όλων των φιλάθλων του δικεφάλου, να δούνε επιτέλους το όνειρο να γίνεται πραγματικότητα.

 

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο X

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

Advertisement

 

-->