17.10
17:08

Ζητούν να γίνει η Αγία Σοφία τζαμί

AEK1924.gr team
Advertisement

Να λειτουργεί η Αγία Σοφία και ως τζαμί, ζητά ο πρωθιερέας γειτονικού τεμένους στην Κωνσταντινούπολη

O πρωθιερέας του τεμένους Σουλταναχμέτ (Μπλε Τζαμί) στην Κωνσταντινούπολη, ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει -κατά την διάρκεια των ισλαμικών εορτών- να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί.

Στο λόγο που εκφώνησε ο πρωθιερέας του τεμένους κ. Mustafa Akgul την πρώτη μέρα της Εορτής των Θυσιών, ζήτησε να λειτουργεί η διπλανή Αγία Σοφία που από την δεκαετία του 1930 λειτουργεί ως μουσείο, και ως τζαμί για τις ημέρες του μπαϊραμιού.

Αυτές τις ημέρες «το τζαμί του Sultanahmet πλημμυρίζει με κόσμο κάθε χρόνο τέτοια μέρα αλλά οι πιστοί στερούνται την Αγία Σοφία. Θα πρέπει να επιτραπεί στον χώρο της Αγίας Σοφίας να λειτουργήσει ως τζαμί», είπε.

Η Αγία Σοφία, σύμβολο της χριστιανικής-βυζαντινής εξουσίας λειτούργησε ως τζαμί από τη Άλωση της Πόλης (1453) μέχρι την δεκαετία του 1930 οπότε -με απόφαση του ιδρυτή του Τουρκικού Κράτους Κεμάλ Ατατούρκ- μετετράπη σε μουσείο.

Η ομιλία του πρωθιερέα έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και ανησυχία στην τουρκική κοινωνία, που θεωρεί την κίνηση ως απομάκρυνση από τον «λαϊκό» (secular) χαρακτήρα του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε όλο το άρθρο
Advertisement