18.6
07:26

Και Έλληνας αρχιτέκτονας για το ΝΑΟ

AEK1924.gr team
Και Έλληνας αρχιτέκτονας για το ΝΑΟ
Advertisement

Ο Θανάσης Κυρατσού είναι ο προσωπικός σύμβουλος και αρχιτέκτονας στο πρότζεκτ που έχει ξεκινήσει ο Μελισσανίδης για τη Ν.Φιλαδέλφεια και αναμένεται να έχει κι αυτός λόγο σχετικά με την κατασκευή του γηπέδου.

Μπορεί τις τελευταίες μέρες να παρακολουθούμε την «προέλαση» των Ιταλών αρχιτεκτόνων για την κατασκευή του ΝΑΟΥ ωστόσο φαίνεται πως ρόλο στην ιστορία του γηπέδου θα έχει κι ένας Έλληνας αρχιτέκτονας.

Ο Θανάσης Κυρατσού είναι προσωπικός σύμβουλος του Μελισσανίδη από τη στιγμή που το μεγάλο αφεντικό της Ένωσης ξεκίνησε την αναζήτηση των ανθρώπων που θα αναλάβουν να σχεδιάσουν το όνειρο της Ν.Φιλαδέλφειας.

Ο Έλληνας αρχιτέκτονας έχει σπουδάσει στη Ρώμη και αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ του Μελισσανίδη και των Ιταλών που κατασκεύασαν το νέο γήπεδο της Γιουβέντους.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον Κυρατσού σε συνέντευξη που έδωσε στην Ημερησία. Διαβάστε αναλυτικά:

“Η διαδρομή σας είχε αφετηρία την Ιταλία. Πώς ήταν εκεί τα φοιτητικά σας χρόνια; Με μια βαλίτσα στο χέρι!

Ταξίδευα συνεχώς. Και ξέρετε τι διέγνωσα εκεί; Ότι η πραγματική αρχιτεκτονική δεν διαβάζεται ούτε στο πανεπιστήμιο ούτε στο γραφείο του σπιτιού, καθώς το βασικό της συστατικό είναι η οπτική κουλτούρα. Όλα τα φοιτητικά χρόνια τα πέρασα ταξιδεύοντας και μαθητεύοντας όχι τόσο στο πανεπιστήμιο όσο σε ιταλικά καταξιωμένα γραφεία στα οποία απασχολήθηκα από το δεύτερο κιόλας έτος. Μόλις τέλειωσα, άνοιξα το δικό μου γραφείο στη Ρώμη, όπου σε συνεργασία με έναν πολιτικό μηχανικό αρχίσαμε να ασχολούμαστε με οικιστικά συγκροτήματα και συντηρήσεις κτιρίων. Όταν τέλειωσα και το διδακτορικό, ασχολήθηκα πλέον με τις αποκαταστάσεις ιστορικών κτιρίων.

Φύγατε από την Ιταλία, μια χώρα που ανέκαθεν πρέσβευε το design, και επιστρέψατε στην Ελλάδα, που ήταν ουραγός στη βιομηχανία του design. Δεν ήταν παρακινδυνευμένο για την καριέρα σας;

Εδώ ισχύει αυτό που λένε ότι «κάποιος που φεύγει ξέρει τι αφήνει, αλλά δεν ξέρει τι θα βρει». Εγώ ήμουν από τους τυχερούς. Βέβαια, δεν γύρισα τυχαία· είχα εξασφαλισμένα κάποια projects υψηλού επιπέδου, και μάλιστα υψηλότερων των τότε δυνατοτήτων μου. Δεν σας κρύβω, όμως, ότι τότε δεν σκόπευα να μείνω μόνιμα στην Ελλάδα -ασχέτως που, δυστυχώς, δεν έγινε.

Δραστηριοποιείστε και στο εξωτερικό…

Δουλεύουμε πάρα πολύ καλά σε οικιστικό επίπεδο στο Λονδίνο με πελάτες κυρίως Έλληνες. Επίσης, στην Ιταλία, τη νότιο Γαλλία (στις Κάνες), ενώ κάποια έργα είναι σε εξέλιξη στη Φλόριντα και την Καλιφόρνια. Τελευταία αναλάβαμε και projects στην Ασία.

Πόσο πιστά υιοθετεί η Ελλάδα τις τάσεις που έρχονται από τις μητροπόλεις του κόσμου;

Καθόλου πιστά. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν αντικειμενικοί παράγοντες που δεν επιτρέπουν την πιστότητα της μεταφοράς, όπως οι κλιματολογικές συνθήκες, η γεωγραφική μας θέση και κυρίως η ιδιοσυγκρασία μας. Ο Έλληνας έχει στην αντιγραφή κάποια όρια. Όσο κι αν θέλει να τα προστατεύσει, αργά ή γρήγορα θα βγούνε. Κι αν δεν βγούνε από μόνα τους, θα βοηθηθούν από κάποιες συγκυρίες οι οποίες θα τα εξωτερικεύσουν. Τουτέστιν, πρόκειται για μια μεταφορά η οποία φιλτράρεται μέχρι και στο 60% από την αρχική του γέννηση.

Η διάσημη αρχιτέκτονας Andree Putman είχε πει κάποτε ότι στις μέρες μας ο μινιμαλισμός έγινε καρικατούρα. Εσείς τι άποψη έχετε;

Συμφωνώ και επαυξάνω. Δυστυχώς, ο μινιμαλισμός σήμερα αποτελεί μια εύκολη συνταγή για επαγγελματίες που βρίσκουν πεδίο δράσης χωρίς να έχουν προσωπική αντίληψη πραγμάτων.

Τι προσβάλλει, λοιπόν, την αισθητική σας;

Η ασυνέπεια προς όλα, ο μιμητισμός, η κακοτεχνία και, κυρίως, το να βλέπω αρχιτεκτονήματα ή ακόμη και αντικείμενα τα οποία είναι αποκομμένα από ένα φιλοσοφικό υπόβαθρο -γιατί αυτό ακριβώς είναι η πεμπτουσία.

Όσον αφορά το προσωπικό σας γούστο, αν έχω καταλάβει σωστά, είστε υπέρμαχος του διαχρονικού ύφους που διέπεται από απέριττες και ελαφρώς αυστηρές γραμμές…

Έτσι ακριβώς. Άλλωστε το διαχρονικό είναι μια καταξιωμένη δύναμη που δεν άπτεται απλώς μιας θεώρησης πραγμάτων αλλά και ζητημάτων πρακτικής, σε αντίθεση με το σύγχρονο, το οποίο γίνεται αυτομάτως παροδικό. Σχετικά με τα υλικά, έχω αδυναμία στα παραδοσιακά, όπως τα καλοδιαλεγμένα ζεστά μάρμαρα, η πέτρα ή το ξύλο, το οποίο πρωτοστατεί στην όλη μου φιλοσοφία. Βέβαια, εξαρτάται από το στυλ. Πάντα υιοθετώ τα στοιχεία που με γοητεύουν από κάθε περίοδο, τόπο και κουλτούρα.

Ποια είναι τα δείγματα της δουλειάς σας που πιστεύετε ότι σας αντιπροσωπεύουν περισσότερο;

Σχετικά με την αποκατάσταση μνημείων χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Εκκλησία της Trinita dei Mondi, το Palazzo Madama και η βίλα Medici στη Ρώμη, το αμφιθέατρο Greco Romano στη Santa Maria Capua Vetere στην Καζέρτα και το Theatro Greco στις Συρακούσες της Σικελίας, ενώ όσον αφορά το οικιστικό στην Ελλάδα είναι το Μέγαρο Υπατία της οικογένειας Ρουτζούνη, η έπαυλη της οικογένειας Καρέλια, η οικία Λαιμού, το mansion house της οικογένειας Θεοδωρίκα και η θαλαμηγός Vera του Δημήτρη Μελισσανίδη.

Φαντάζομαι θα είναι συναρπαστικό να αναλαμβάνετε τη διαμόρφωση του εσωτερικού ιδιωτικών αεροσκαφών και mega yachts…

Πραγματικά, είναι δουλειές αληθινή πρόκληση, αλλά και απαιτητικές, με σημαντικές δεσμεύσεις. Απόλυτα γοητευτικό πάντως.

Η οικολογική συνείδηση έχει εισβάλει δυναμικά στους κόλπους του σύγχρονου design;

Σαφώς σε επίπεδο βιοκλιματικού κτιρίου εδραιώθηκε και εξακολουθεί να γίνεται ολοένα πιο επιτακτική, αλλά σε επίπεδο υλικών το πετυχαίνει τόσο όσο της το επιτρέπει η τεχνολογία. Όμως, όλο αυτό το κεφάλαιο δύσκολα ενσωματώνεται σε μια μελέτη, αφού μέχρι στιγμής η βιομηχανία δεν κατάφερε να δημιουργήσει οικολογικά αντικείμενα που να είναι μεν χαμηλού κόστους, αλλά παράλληλα να αποπνέουν μια υψηλή αισθητική.

Εκτός από το επάγγελμα που επιλέξατε να κάνετε, τι άλλο είναι η αρχιτεκτονική για εσάς;

Αρχιτεκτονική, για εμένα, σημαίνει αναγκαιότητα, δυνατότητα, αισθητική. Πέραν αυτών είναι η πιστή μου ερωμένη. Δεν με πρόδωσε ποτέ και από εκεί αντλώ τις περισσότερες χαρές στη ζωή μου”.

Σημαντικότερες στιγμές στην καριέρα του

Γεννήθηκε στην Κοζάνη και σπούδασε κλασική αρχιτεκτονική στην Ιταλία.

Το 1985 ιδρύει το πρώτο του αρχιτεκτονικό γραφείο στη Ρώμη και συγχρόνως σπουδάζει industrial design και πολεοδομία, ενώ αργότερα εκπονεί με υποτροφία του ιταλικού Υπ. Εξωτερικών το διδακτορικό του στην αποκατάσταση μνημείων.

Το 1989 ξεκινά την καριέρα του στην Ελλάδα, ιδρύοντας με τη Μαρία Πατέρα την BRD (Building, Restoration, Decoration).

Το 1997 ιδρύει τη μελετητική και κατασκευαστική εταιρεία Blue Mountain.

Το 2001 συμπεριλαμβάνει στις δραστηριότητές του την Elkco Marine U.K., με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση της ναυπήγησης μεγάλων θαλαμηγών και κρουαζιερόπλοιων. Μέσω αυτής του της δραστηριότητας γνώρισε και τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο X

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

Advertisement

 

-->