Ο Τζίνο Τζαβανέλα βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων του Μελισσανίδη για την κατασκευή του γηπέδου στη Ν.Φιλαδέλφεια από τη στιγμή που υπάρχει κοινό σημείο στη φιλοσοφία των δύο ανδρών για το τι πρέπει να αντιπροσωπεύει ένα γήπεδο για την ομάδα του. Το ΑΕΚ1924.gr σας είχε ενημερώσει για τη μεταξύ τους συνάντηση και σας είχε παρουσιάσει έργα του Ιταλού αρχιτέκτονα.
Το ταξίδι-αστραπή που πραγματοποίησε ο Τίγρης στο Τορίνο φαίνεται πως αποδείχθηκε ευεργετικό για τον ίδιο και συνάμα για την κατασκευή του ΝΑΟΥ. Κι αυτό γιατί στο πρόσωπο του Τζαβανέλα, του Ιταλού αρχιτέκτονα του «Γιουβέντους Στάντιουμ» ο Μελισσανίδης βρήκε τον άνθρωπο που θεωρεί πως θα αναλάβει να φέρει εις πέρας και με επιτυχία την ανέγερση του γηπέδου στη Ν.Φιλαδέλφεια πάνω στο όραμα που έχει ο Τίγρης για το τι θα αντιπροσωπεύει το γήπεδο.
Αυτή είναι και μια φιλοσοφία του Τζαβανέλα που φαίνεται να κερδίζει το Μελισσανίδη. Ο Ιταλός επικεντρώνεται όχι απλά στις κατασκευές απλών ποδοσφαιρικών γηπέδων αλλά γηπέδων που θα αποτελούν σημεία αναφοράς για τις ομάδες σε πολλά επίπεδα. Άλλωστε ο ίδιος έχει δηλώσει πως το στάδιο το βλέπει από την άποψη ενός χώρου συνάθροισης αλλά και πολιτισμού στα πρότυπα της αρχαίας αγοράς. Μέσω του ΑΕΚ1924.gr είχατε τη δυνατότητα να δείτε φωτογραφίες αλλά και βίντεο από τα εντυπωσιακά έργα-στάδια του Τζαβανέλα.
Ο Μελισσανίδης είναι λάτρης του ιδιαίτερου και του ξεχωριστού και γι’ αυτό πιστεύει ακράδαντα πως ο Τζαβανέλα είναι ικανός να σχεδιάσει ένα γήπεδο που θα θυμίζει τις βυζαντινές ρίζες της ομάδας ενώ θα εκφράζει και το γενικότερο πολιτισμό και θα διαθέτει και μουσείο πέρα από τις αθλητικές υποδομές. Και που ξέρετε πιθανόν να δούμε και τις περιβόητες καμπάνες που θα ηχούν σε κάθε γκολ της ΑΕΚ όπως είχε ζητήσει ο εφοπλιστής από τον Ιταλό αρχιτέκτονα στην πρώτη τους συνάντηση.
Το “who is who” του Τζαβανέλα
Ο Τζαβανέλα γεννήθηκε στο Τορίνο τον Νοέμβριο του 1944. Σπούδασε αρχιτεκτονική και πολεοδομία στη Φλωρεντία και αποφοίτησε το 1969. Από το 1970 είναι μέλος του συλλόγου αρχιτεκτόνων, ενώ στις αρχές εκείνης της δεκαετίας ίδρυσε την GAU. Το 1986 άνοιξε και γραφείο με έδρα τη Ρώμη και άρχισε να στρέφει το ενδιαφέρον του στην αρχιτεκτονική αθλητικών έργων. Όλα αυτά τα χρόνια η GAU αποτελεί αρχιτεκτονική εταιρεία που ανέπτυξε σημαντικά έργα, όπως το τελικό σχέδιο του Delle Alpi (προηγούμενη έδρα της Γιουβέντους) και το Palasport του Μιλάνου. Για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, σχεδίασε σε συνεργασία με την COL τις υποδομές φιλοξενίας του Σαν Σίρο, αλλά και των γηπέδων σε Κάλιαρι και Παλέρμο.
Σε εκείνη τη φάση ο Τζαβανέλα άρχισε να αναπτύσσει διεπιστημονική συνεργασία με ειδικούς στην αθλητιατρική, με πεπειραμένους προπονητές και ειδικούς στο μάνατζμεντ αθλητικών εγκαταστάσεων, κάνοντας εργασία που είχε βάση έργα τα οποία θα αποσκοπούν στη μέγιστη άνεση τόσο των αθλητών όσο και των θεατών, έχοντας παράλληλα πάντα σε πρώτη γραμμή και τα ζητήματα ασφαλείας. Στα τέλη της δεκαετίας του 90′ κέρδισε και το πρώτο του βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό για την σχεδίαση του αθλητικού κέντρου που φιλοξένησε τους Μεσογειακούς Αγώνες της Τύνιδας (2001).
Το 1998, για λογαριασμό της LNP, επέβλεψε όλα τα στάδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Γαλλία, με έμφαση στη λειτουργικότητα και την ασφάλεια. Το 2000, και πάλι για λογαριασμό της LNP επέβλεψε τα στάδια που φιλοξένησαν το Euro Ολλανδίας-Βελγίου. Το 2006 ήταν ο επικεφαλής του σχεδιασμού του νέου γηπέδου της Γιουβέντους. Το μεγάλο έργο με το οποίο καταπιάνεται αυτή τη στιγμή είναι η κατασκευή του νέου γηπέδου της Ρόμα, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχει σχεδιάσει επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις και σε πολλές χώρες εκτός Ευρώπης (ακόμη και στο Ιράκ!).
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ
Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News
Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook
Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram
Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube
Βρείτε το AEK1924 στο TikTok
Ακολούθησε το AEK1924 στο X
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
Advertisement