16.4
06:40

Οι 7 απαντήσεις του Καπετανόπουλου

AEK1924.gr team
Οι 7 απαντήσεις του Καπετανόπουλου
Advertisement

Ο Βασίλης Καπετανόπουλος απάντησε σε επτά καίρια ερωτήματα και άνοιξε άγνωστες πτυχές για τις εξελίξεις που ενδέχεται να προκύψουν. 

Αναλυτικά όσα ανέφερε στην εφημερίδα Goal

Οι ερωτήσεις:

1) Σε περίπτωση υποβιβασμού σε ερασιτεχνική κατηγορία, τι σημαίνει και πώς γίνεται η λύση της ανώνυμης εταιρείας;

2) Με τη λύση της εταιρείας χάνονται και οι απαιτήσεις όπως από τα χρέη Ψωμιάδη;

3) Σβήνονται αυτόματα όλα της τα χρέη; Παίκτες, προμηθευτές και Δημόσιο; Ποιοι προστατεύονται; Ποιες οι ευθύνες των προέδρων και διευθύνοντων συμβούλων; Τους ακολουθούν τα χρέη; Αφορά όλα τα μέλη του ΔΣ ή μόνο τα εκτελεστικά, αυτά που δέσμευαν την εταιρεία με την υπογραφή τους;

4) Από τη στιγμή που αλλάζει η νομική μορφή της εταιρείας και γίνεται ερασιτεχνική, περνάει στον έλεγχο του ερασιτεχνικού σωματείου;

5) Μπορεί η Ερασιτεχνική να συντηρήσει και το ποδόσφαιρο, τη στιγμή, μάλιστα, που όλα τα τμήματά της περνούν πολύ δύσκολα και οι αθλητές είναι απλήρωτοι; Με ποιους πόρους;

6) Τι σημαίνει αγορά ΑΦΜ άλλης εταιρείας και πώς γίνεται αυτό;

7) Πώς γίνεται να μην περάσει από τη Football League και να πάει μία κατηγορία πιο κάτω;

Οι απαντήσεις του κ. Καπετανόπουλου:

1) Η λύση κάθε ΑΕ, έτσι και της ΠΑΕ ΑΕΚ, μπορεί να επέλθει: α) με απόφαση της ΓΣ της εταιρείας, β) με κήρυξη της εταιρείας σε κατάσταση πτωχεύσεως. Ο υποβιβασμός δεν επιφέρει και τη λύση της ΠΑΕ, η οποία εξακολουθεί να υπάρχει με την ίδια εταιρική μορφή.

2) Σε περίπτωση λύσεως της ΠΑΕ, αναλαμβάνουν την εκκαθάριση οι εκκαθαριστές που εκλέγονται από τους μετόχους. Σε περίπτωση κηρύξεώς της σε κατάσταση πτωχεύσεως, ορίζεται σύνδικος από το δικαστήριο, ο οποίος διενεργεί την εκκαθάριση. Οι απαιτήσεις της ΠΑΕ δεν χάνονται από τη λύση ή την πτώχευση, αλλά διεκδικούνται από τους εκκαθαριστές ή τον σύνδικο. Ως προς τις απαιτήσεις κατά Ψωμιάδη, είναι δυνατόν οι εκκαθαριστές ή ο σύνδικος, μετά από μια επιφανειακή έρευνα, να τις θεωρήσουν ανεπίδεκτες εισπράξεως και να τις διαγράψουν.

3) Μετά τη λύση ή την πτώχευση ΠΑΕ γίνεται απογραφή της περιουσίας της, στη συνέχεια εκποιούνται τα στοιχεία της (πάγια, δικαιώματα κ.τ.λ.) και το ποσό που θα συγκεντρωθεί διανέμεται στους πιστωτές της από τους οποίους έχουν προνόμιο κατατάξεως οι εργαζόμενοι και το Δημόσιο. Στην περίπτωση της ΑΕΚ, δεν υπάρχει κανένα περιουσιακό στοιχείο προς εκποίηση -ενδεχόμενα μερικές μπάλες και αθλητικό υλικό- και δεν πρόκειται να πάρεις κανένας από τους πιστωτές ούτε ευρώ. Γι” αυτό είναι προτιμότερο για τους πιστωτές να συμβιβαστούν χρονικά και ποσοτικά με την ΠΑΕ (κούρεμα), γιατί τότε μπορεί να εισπράξουν κάτι.

Οι πρόεδροι, όμως, διευθύνοντες σύμβουλοι, διαχειριστές και εκκαθαριστές των ΠΑΕ ευθύνονται αλληλεγγύως και σε ολόκληρο με το νομικό πρόσωπο για τα χρέη που δημιουργεί αυτό κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ως, επίσης, και για τους φόρους προς το Δημόσιο. Η ευθύνη αυτή είναι αστική περιουσιακή και δεν πρέπει να συγχέεται με την ποινική ευθύνη, όπως αυτή που έχει ασκηθεί κατά των προέδρων της ΑΕΚ.

4) Η ΠΑΕ συνεστήθη από την Ερασιτεχνική το 1979. Η Ερασιτεχνική εκχώρησε κατά χρήση και μόνο στην ΠΑΕ το δικαίωμα συμμετοχής της επαγγελματικής ομάδας ποδοσφαίρου στην κατηγορία που αγωνιζόταν, ως και το δικαίωμα χρήσεως του σήματος και των εμβλημάτων της ΑΕΚ για τις ανάγκες της ομάδας έναντι ανταλλάγματος (10% των μετοχών και 10% επί των εισπράξεων από τα εισιτήρια). Μετά τη λύση του νομικού προσώπου της ΠΑΕ, τα δικαιώματα αυτά επανέρχονται στην Ερασιτεχνική, μόνο που η ποδοσφαιρική ομάδα αγωνίζεται στην Ερασιτεχνική Γ” Κατηγορία. Συνεπώς, σε περίπτωση λύσεως της ΠΑΕ, ο έλεγχος επανέρχεται στο ερασιτεχνικό σωματείο.

5) Για να συντηρηθεί μια ποδοσφαιρική ομάδα επιπέδου ΑΕΚ, απαιτείται σημαντικός προϋπολογισμός που θα είναι αδύνατο να καλυφθεί από το ερασιτεχνικό σωματείο. Αλλωστε, μέχρι σήμερα η ΠΑΕ συντηρούσε την Ερασιτεχνική με τα δικαιώματα του 10% επί των εισιτηρίων που δικαιούται. Χρηματοδότης δεν μπορεί να διασφαλίσει τα κεφάλαιά του σε ερασιτεχνικό σωματείο, γιατί δεν μπορεί να το ελέγξει. Στο σωματείο ο χρηματοδότης θα έχει και αυτός μία ψήφο όπως όλα τα άλλα μέλη του και δεν θα μπορεί να διασφαλίσει τα χρήματά του όπως στην ΠΑΕ αποκτώντας το 51% των μετοχών.

6) Η φημολογούμενη εξαγορά ΑΦΜ από άλλη ΠΑΕ για ένταξη της ομάδας, μετά τον υποβιβασμό της σε ανώτερη κατηγορία, δεν είναι δυνατή, γιατί, σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ. 12 του Ν. 3479/2006 (ΦΕΚ. 152Α’), «ειδικά για το άθλημα του ποδοσφαίρου όλα τα θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του αθλήματος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και των μελών της ρυθμίζονται αυτόνομα από την ΕΠΟ και τα όργανά της σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της καθώς και αυτούς που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ακόμη και αν προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις στον Ν. 2725/1999, όπως ισχύει και στην εν γένει αθλητική νομοθεσία…».

Με βάση την ανωτέρω διάταξη και την εκ του νόμου παροχή εξουσιοδοτήσεως στην ΕΠΟ αυτονόμου ρυθμίσεως θεμάτων που αφορούν το άθλημα του ποδοσφαίρου, κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ αυτής, στις 24/6/2009, ελήφθη η εξής απόφαση: «Σε εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 2 παρ. 3 i του καταστατικού και της αντίστοιχης διάταξης του άρθρου 27 παρ. 5 του ΚΑΠ (Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου): 1) Απαγορεύεται η μεταβολή της νομικής μορφής ή της εταιρικής δομής μιας ομάδας προκειμένου να διευκολυνθεί η εκπλήρωση αθλητικών κριτηρίων ή η λήψη άδειας συμμετοχής σε πρωτάθλημα. 2) Αυτό συμπεριλαμβάνει αλλαγή έδρας ομάδας, αλλαγή ονομασίας ομάδας, μεταβίβαση μεριδίων – μετοχών μεταξύ ομάδων, συγχώνευση ομάδων με νέα ή την υπάρχουσα ονομασία μίας των ομάδων, απορρόφηση ομάδας από άλλη, κάθε άλλο τρόπο με τον οποίο τουλάχιστον η μια ομάδα κερδίζει το δικαίωμα ανόδου σε κατηγορία πρωταθλήματος».

Επίσης, ομάδα που υποβιβάστηκε στη Γ” Κατηγορία (Ερασιτεχνική) και πλέον ανήκει στο ερασιτεχνικό Σωματείο, δεν μπορεί να συγχωνευθεί με ΠΑΕ, γιατί δεν προβλέπεται από τον νόμο συγχώνευση σωματείου με ΑΕ (υπάρχει η απόφαση 351/2011 του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε η συγχώνευση δι” απορροφήσεως του Ηλυσιακού από το Αιγάλεω που είχε υποβιβαστεί στη Δ” Ερασιτεχνική Κατηγορία).

7) Μπορεί να πάει κατευθείαν στη Γ” Ερασιτεχνική Κατηγορία, αν λυθεί προηγούμενα η ΠΑΕ.

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Βρείτε το AEK1924 στο TikTok

Ακολούθησε το AEK1924 στο X

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

Advertisement

 

-->