15.3
10:00

«Η δύναμη της ΑΕΚ είναι ο κόσμος της»

Παναγιώτης Καλογερόπουλος
Advertisement

Ο πρωταθλητής ξιφασκίας της ΑΕΚ, Ρομπέρτο Ντάβολι, μίλησε αποκλειστικά στο AEK1924.gr για την ενασχόληση του με την ξιφασκία από μικρή ηλικία, για την μικρή προβολή που γίνεται στα ερασιτεχνικά αθλήματα στην χώρα μας καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ σαν σύλλογος. (vid + pics)

Διαβάστε την απολαυστική συνέντευξη ενός από τους καλύτερους αθλητές της Ένωσης. Τι λέει για την ΑΕΚ, τον σύλλογο που βρήκε την απαραίτητη στήριξη, καθώς και για τις δικές του φιλοδοξίες για το μέλλον.

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σου με την Ξιφασκία;
«Όλα ξεκίνησαν όταν ήμουν 10 χρονών. Ήρθε στο σχολείο μου ένας προπονητής ξιφασκίας και άρχισε να κάνει κάποια μαθήματα. Στη συνέχεια διάλεξε κάποια παιδιά στα οποία ήμουν μέσα κι εγώ και μου έκανε πρόταση να πάω στον σύλλογο του».

Πέρσι ήρθες με μεταγραφή στην ΑΕΚ. Μίλησε μου για το σκηνικό της μεταγραφής σου.
«Η ΑΕΚ είναι στην ουσία ο τρίτος σύλλογος στη καριέρα μου. Ξεκίνησα από ένα παρακλάδι της Αθηναϊκής λέσχης, μετά στην Αθηναϊκή Λέσχη και τώρα στην ΑΕΚ.

Ζήτησα λοιπόν πέρσι το δελτίο μου για να πάρω τη μεταγραφή στην ΑΕΚ και δεν μου το δώσανε στη μεταγραφική περίοδο και έτσι αναγκαστήκαμε να κινηθούμε δικαστικά. Τα δικαστήρια κράτησαν περίπου 3 μήνες με κίνδυνο να χάσω όλη τη σεζόν. Αλλά τα καταφέραμε και έτσι έγινε η μεταγραφή μου αρχές Ιανουαρίου του 2012 ώστε να προλάβω το πανελλήνιο».

Οι περσινές σου επιτυχίες με την ΑΕΚ;
«Πέρσι κατέκτησα στα ατομικά το πανελλήνιο εφήβων και νέων ενώ στα ομαδικά στο ένα πήραμε την τρίτη θέση και στο άλλο δεν μπήκαμε στα μετάλλια για λίγο. Και μετά κατ’ επέκταση ήταν το πανελλήνιο ανδρών στο οποία κατέκτησα την τρίτη θέση».

Βάλε μας στο κλίμα της ξιφασκίας. Τι όπλο ακολουθείς;
«Υπάρχουν τρία διαφορετικά όπλα στη ξιφασκία. Η σπάθη το οποίο κάνω εγώ και όλοι οι αθλητές της ΑΕΚ, το ξίφος μονομαχίας (επέ) και το ξίφος ασκήσεων (φλερέ). Στη σπάθη οι έγκυροι στόχοι είναι από τη μέση και πάνω και αρκεί ένα παραμικρό άγγιγμα για να πάρεις ένα πόντο. Σε αυτό το όπλο χρειάζεται πολύ καλή διαιτησία, αυτή θα κρίνει το παιχνίδι. Στις μεγάλες διοργανώσεις ωστόσο υπάρχει και το λεγόμενο
video όπου μπορείς να κάνεις ένσταση αναφορικά με την απόφαση του διαιτητή. Οι ταχύτητες που αναπτύσσονται σε αυτό το όπλο είναι τεράστιες. Σε κλάσματα δευτερολέπτου μπορεί να ολοκληρωθεί μια επίθεση.

Στις προπονήσεις βασικό ρόλο έχει η φυσική κατάσταση. Χρειάζεται τεράστια αντοχή για το δικό μας όπλο. Πέρα από αυτό, οι ασκήσεις τεχνικής, βήματα, συνασκήσεις με συναθλητές αλλά και η άσκηση με τον ίδιο τον προπονητή είναι βασικά στοιχεία της προπόνησης».

davoliAEK1924sin2

Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζεις προπονήσεις και αγώνες παράλληλα με το σχολείο;
«Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να έχεις πολύ καλό προγραμματισμό. Ξέρεις ότι θα έχεις ταξίδια οπότε πρέπει στην επιστροφή να αναπληρώσεις το διάβασμα που χάνεις εκείνες τις μέρες συν τις προπονήσεις όπου είναι τρεις αναγκαίες την βδομάδα. Είναι κουραστικό πρόγραμμα αλλά μπορώ να πω ότι τα καταφέρνω».

Ποια είναι η στήριξη που έχεις από την ερασιτεχνική ΑΕΚ;
«Ένας λόγος που έφυγα από τον παλιό μου σύλλογο ήταν αυτό, ότι δεν είχα δηλαδή στις πλάτες μου κάποιον. Προτίμησα την ΑΕΚ γιατί είναι οικογένεια. Έχεις πάντα δίπλα σου κάποιους ανθρώπους οι οποίοι ασχολούνται μαζί σου. Αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό. Παράλληλα με στηρίζουν οικονομικά κυρίως στα ταξίδια μου και δεν μπορώ να πω ότι έχω παράπονο».

Γιατί κατά την γνώμη σου η Ξιφασκία αλλά και τα υπόλοιπα μικρά αθλήματα όπως το σκάκι και άλλα, στην Ελλάδα δεν είναι και τόσο διαδεδομένα;
«Θεωρώ ότι υπάρχει λάθος ιδεολογία του μέσου Έλληνα καθώς και στην οργάνωση που έχει η χώρα. Δεν δίνεται καθόλου σημασία στα μικρά αθλήματα. Οι ομοσπονδίες δεν έχουν χρήματα σε σχέση με τις ομοσπονδίες των επαγγελματικών αθλημάτων. Αυτό οφείλεται και στην ελλιπή διαφήμιση. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Πριν μερικά χρόνια είχε γίνει πανευρωπαϊκό στην Αθήνα το οποίο δεν μαθεύτηκε πουθενά και ήταν και η είσοδος ελεύθερη. Στο εξωτερικό κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο.

Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη προβολή. Διαφημίστηκε λίγο το άθλημα με την επιτυχία της Βάσως Βουγιούκας αλλά έμεινε εκεί. Φέρνουμε τα αποτελέσματα, υπάρχουν καλοί Έλληνες αθλητές απλά δεν προβάλλονται».

Οι ρίζες σου από την Ιταλία, πόσο σε έχουν επηρεάσει σαν άνθρωπο και σαν αθλητή;
«Νιώθω ότι έχω την τύχη να έχω επιρροές και από τις δύο χώρες. Και από την Ελλάδα και από την Ιταλία. Αυτό με έχει βοηθήσει στην οικοδόμηση του χαρακτήρα μου καθώς πρόκειται για δύο διαφορετικές κουλτούρες. Μιλάω και τις δύο γλώσσες αλλά νιώθω και τις δύο χώρες ως πατρίδες μου».

davoliAEK1924sin3

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου για το μέλλον;
«Του χρόνου θα πάω για σπουδές στην Ιταλία. Πέρα απ’ το ότι θέλω να τελειώσω το πανεπιστήμιο στα 5 χρόνια, θα ήθελα να βρω και μια δουλειά για να μπορώ να σταθώ σαν Ρομπέρτο. Παράλληλα θα συνεχίσω να αθλούμε και να προπονούμε για την ΑΕΚ και θα δίνω το παρών στους αγώνες. Η φιλοδοξία μου δηλαδή είναι να μην σταθεί εμπόδιο τίποτα, ούτε για τις σπουδές μου, ούτε για την ξιφασκία».

Αναφορικά τώρα με την ΑΕΚ και τους δύσκολους καιρούς που διανύει γενικά σαν σύλλογος στο ποδόσφαιρο αλλά και στα ερασιτεχνικά, πως βλέπεις εσύ τα πράγματα και τι θα πρότεινες ως λύση για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει;
«Η ΑΕΚ περνάει μια κρίση σαν σύλλογος η οποία κρίση προέρχεται κυρίως από το ποδοσφαιρικό κομμάτι της ομάδας και επηρεάζει και τα υπόλοιπα. Πιστεύω πάντως ότι η δύναμη της ΑΕΚ είναι ο κόσμος της. Δεν πρέπει να την παρατήσει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ο κόσμος της οφείλει να συνεχίσει να πιστεύει στην ΑΕΚ και να την υποστηρίζει σε όλα τα αθλήματα».

Οι στόχοι σου για τη φετινή σεζόν;
«Θέλω να ευχαριστιέμαι τον κάθε αγώνα που δίνω και παράλληλα να φέρνω και τα αποτελέσματα που πρέπει. Στόχος μου στην Ελλάδα είναι η πρωτιά. Στο εξωτερικό θέλω να κάνω καλές εμφανίσεις με πλασαρίσματα είτε στους 64 είτε στους 32».

Πως αισθάνεσαι όταν αγωνίζεσαι στον εξωτερικό φορώντας το εθνόσημο;
«Το να εκπροσωπείς της Ελλάδα είναι ένα τεράστιο κίνητρο. Δεν εκπροσωπείς μόνο τον εαυτό σου αλλά μία ολόκληρη χώρα, έναν τεράστιο λαό. Υπάρχει η πίεση για διάκριση η οποία σου δίνει το κάτι παραπάνω».

Δείτε το παρακάτω video με απόσπασμα από την συνέντευξη του αθλητή.

Who is who
Όνομα:
Ρομπέρτο
Επώνυμο:
Ντάβολι
Ημ. γέννησης: 19/8/1995
Άθλημα: Ξιφασκία (σπάθη)

 

* Η συνέντευξη έλαβε χώρα στον χορηγό του AEK1924.gr, στο «Barsol».

[iframe width=”580″ height=”400″ src=”http://www.youtube.com/embed/Fi6bElWQSxY” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
Διαβάστε όλο το άρθρο
Advertisement