08.2
10:07

Όλα για τη Βασίλισσα!

Πένυ Μακρή
Advertisement

Αποκλειστικά στο ΑΕΚ1924, ο γενικός αρχηγός της ΑΕΚ Γιώργος Χήνας μιλάει για όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την μπασκετική ομάδα, τους χρηματοδότες της, τους παίκτες και το όνειρο της επιστροφής στο θρόνο της Α1!

Μια συνέντευξη διοικητικού στελέχους της μπασκετικής ΑΕΚ και δη του Γιώργου Χήνα αποτελεί είδηση στον χώρο, καθώς, όπως και οι υπόλοιποι υπεύθυνοι της ομάδας, προτιμά να αποδεικνύει πράγματα με πράξεις και όχι με λόγια.

Παρόλα αυτά, στις ελάχιστες τοποθετήσεις του δημοσίως δεν κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του, μιλά για όλους και για όλα, γίνεται αυστηρός κριτής του εαυτού του και της ομάδας του και υπόσχεται μέσω του ΑΕΚ1924.gr στους οπαδούς της Ένωσης ότι θα έχουν την ικανοποίηση να δουν την ΑΕΚ να ανεβαίνει σκαλί σκαλί τις κατηγορίες για να φτάσει εκεί που ανήκει. Στην Α1!

Παράλληλα, αναφέρεται στην φημολογία που δημιουργήθηκε μετά την ήττα από τον Κρόνο και ήθελε τον Βαγγέλη Ζιάγκο να αποχωρεί από τον πάγκο της ομάδας, τονίζοντας την στήριξη όλων προς το πρόσωπο του, ενώ αποκαλύπτει τις προσωπικότητες των δύο «ισχυρών» ανδρών της ομάδας. Τέλος, πλέκει το εγκώμιο των παικτών, στους οποίους έχει τυφλή εμπιστοσύνη όσον αφορά τον εφετινό στόχο της Βασίλισσας.

Πάνε για το 10 στα 10!

Η ήττα από τον Κρόνο Αγ. Δημητρίου έκανε περισσότερο καλό στην ΑΕΚ από ότι θα φανταζόταν κάποιος.

Μετά από μια ήττα ποιες είναι οι σκέψεις στην ομάδα και ποιες κινήσεις έχουν γίνει ώστε να αποφευχθεί κάτι παρόμοιο;

«Είμαστε πλέον συνειδητοποιημένοι. Ξέρουμε τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα. Τελείωσαν τα ψέματα, τελείωσαν και οι δικαιολογίες για όλους. Πιστεύουμε στον στόχο μας και δεν φοβόμαστε να πούμε ότι πάνε να κάνουμε το 10 στα 10. Ναι μεν θα κοιτάξουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά για να μην αποπροσανατολιστούμε, όμως εδώ που έχουμε φτάσει αναγκαστικά θα παίξουμε 10 «τελικούς», τόνισε αρχικά ο Γιώργος Χήνας και συνέχισε:

«Το παρήγορο για μένα και το θετικό είναι ότι έχουμε παιδιά στην ομάδα τα οποία ξέρουν πώς να κερδίσουν αυτούς τους 10 «τελικούς» με την βοήθεια και του προπονητικού τιμ. Οι παίκτες που έχουν έρθει φέτος στην ομάδα δεν είναι τυχαίοι. Είναι παιδιά τα οποία έχουν ανεβάσει ομάδες, είναι παιδιά τα οποία έχουν πάρει ευρωπαϊκό τρόπαιο, είναι παιδιά τα οποία έχουν κερδίσει Μουντομπάσκετ με την Εθνική εφήβων και έχουμε παιδιά που έχουν χρόνια καριέρα στην Α1. Επειδή είναι μεγάλοι παίκτες για την κατηγορία, θα δείξουν στα δύσκολα ποιοι πραγματικά είναι.

 Πιστεύουμε σε αυτούς και ξέρουμε ότι αυτοί είναι οι κατάλληλοι που θα ανεβάσουν την ομάδα κατηγορία γιατί ξέρουν να το κάνουν και δεν χρειάζεται πανικός. Φέτος τα παιδιά εκτός από εμπειρία και ταλέντο και σαν προσωπικότητες εκτός παρκέ δίνουν το στίγμα τους και υπάρχει μια πολύ όμορφη χημεία στα αποδυτήρια Γιατί για μένα επιτυχία δεν είναι να υπάρχει χημεία μόνο εντός παρκέ αλλά και εκτός. Για μένα θα είναι πολύ σημαντικό κάποια από αυτά τα παιδιά να μείνουν κοντά μας μελλοντικά και από διαφορετικό πόστο, όταν και αν θελήσουν να σταματήσουν το μπάσκετ».

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει στην ΑΕΚ ώστε να επανέλθει η ομάδα στα επίπεδα που ήταν αν όχι την προηγούμενη αγωνιστική με τον Έσπερο, τουλάχιστον πριν  από τις γιορτές;

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι αυτοκριτική. Τα παιδιά που ήρθαν στην ομάδα δεν είναι ούτε σταρ, ούτε θέλουν να δείχνονται προς τα έξω. Βγάζουν την προσωπικότητα τους στο παρκέ, εκεί θέλουν να φαίνονται, όχι έξω. Θα κάνουμε την αυτοκριτική μας, όλοι έχουμε κάνει κάποια λάθη για να είμαστε εδώ που είμαστε και θα κοιτάξουμε να τα διορθώσουμε και να είναι σίγουρος ο κόσμος ότι η διοίκηση η οποία είναι κοντά στην ομάδα θα προσπαθήσει και αυτή από την σκοπιά της να βρούμε όλοι μαζί τη λύση χωρίς πανικό και βεβιασμένες ενέργειες. Θα προχωρήσουμε ενωμένοι και με κοινό στόχο».

Πως συμπεριφέρονται οι παίκτες μέσα στα αποδυτήρια και ποιο είναι το κλίμα στην ομάδα μετά από μια ήττα;

«Εξαιρετικό το κλίμα στα αποδυτήρια. Είναι λογικό όταν υπάρχουν στην ομάδα 13 παίκτες και 6 άτομα από το staff δηλαδή 19 προσωπικότητες, δεν μπορούν να ταιριάζουν όλοι μεταξύ τους. Γι αυτό και ξεκινήσαμε προετοιμασία πολύ νωρίτερα, κάτι που έχει να γίνει πολλά χρόνια στην ΑΕΚ και είναι σημαντικό αυτό, ώστε να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον σαν προσωπικότητες, να φτιάξουμε μια καλή χημεία και αυτό να βγει μέσα στο παρκέ, με την βοήθεια των προπονητών.

Σίγουρα όταν έρχεται μια ήττα, δεν είναι εύκολο να την διαχειριστείς όταν είσαι στην ΑΕΚ. Δηλαδή, αν οποιαδήποτε άλλη ομάδα είχε κάνει το ρεκόρ που έχουμε κάνει εμείς με δύο ήττες μόνο θα ήταν πάρα πολύ επιτυχημένη. Εμείς όμως δεν είμαστε επιτυχημένοι, υπάρχει τρομερή πίεση στην ΑΕΚ και το γνωρίζαμε αυτό από την  πρώτη στιγμή, είναι λίγο δύσκολο να το διαχειριστείς.

Το θετικό είναι ότι δεν επικράτησε πανικός, και αυτό πιστώνεται κυρίως στην διοίκηση, στον κ. Κοτσάτο και τον κ. Αλεξίου. Σίγουρα υπήρξε κατήφεια μετά την ήττα, πώς να μην υπάρξει όταν έχουμε στεναχωρήσει και τον κόσμο μας που βρέθηκε στον Αγ. Δημήτριο, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να παίρνεις αποφάσεις με κρύο κεφάλι και με μοναδικό γνώμονα την βελτίωση της ομάδας».

«Δεν τίθεται θέμα προπονητή»

ziagkos-patra

Πολλοί ήταν αυτοί που μετά την ήττα από τον Κρόνο Αγ. Δημητρίου θεώρησαν καλό να… κυκλοφορήσουν την φήμη περί αποχώρησης του Βαγγέλη Ζιάγκου από το τιμόνι της ομάδας.

Όπως το έχουν κάνει να φαίνεται φυσιολογικό, όταν σε μια ομάδα κάτι δεν λειτουργήσει σωστά ο πρώτος που θα την πληρώσει θα είναι ο προπονητής. Τέθηκε ανάλογο θέμα το πρωί της Δευτέρα μετά το ματς με τον Κρόνο;

«Θέλω να είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Και ο κ. Κοτσάτος και ο κ. Αλεξίου και όλοι έχουμε αποφασίσει ότι όπως αρχίσαμε όλοι μαζί έτσι θα τελειώσουμε. Επιτέλους στην ΑΕΚ πρέπει να γίνει αυτό κάποια στιγμή. Δηλαδή να υπάρξει ένας προπονητής όπως φέτος που θα του ανατεθεί να φτιάξει μια ομάδα και να την χτίσει όπως θέλει αυτός , γιατί εμείς δεν είμαστε ειδήμονες του χώρου, ειδήμονες είναι οι προπονητές και αυτοί θα κάνουν την δουλειά τους όπως αυτή γνωρίζουν καλύτερα. Έδωσαν λοιπόν οι άνθρωποι τα «κλειδιά» στον Βαγγέλη Ζιάγκο, θεωρήσαμε ότι είναι ένα παιδί από τα σπλάχνα της ΑΕΚ που βίωσε την στεναχώρια του υποβιβασμού και ξέρει πόσο σημαντικό είναι να ξαναβρεθεί η ΑΕΚ εκεί που πρέπει αλλά και τον τρόπο να το καταφέρει. Του έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη.

Όλοι λοιπόν, από τους προπονητές, εμένα, τους παίκτες μέχρι και τον τελευταίο θα κριθούμε στις 21 Απριλίου, αυτή είναι η απόφαση που έχει ληφθεί από τις 25 Ιουλίου που αναλάβαμε την διοίκηση και θα την τηρήσουμε μέχρι το τέλος, με τον στόχο να παραμένει ο ίδιος, να ανέβει η ομάδα κατηγορία σαν πρώτη . Δεν τίθεται κανένα θέμα προπονητή!»

Όσον αφορά την άποψη του για τον κόουτς, λίγα λόγια και καλά: «Το σίγουρο είναι ότι ο Βαγγέλης είναι ένα εργατικός προπονητής με νέα μυαλά, της νέας σχολής προπονητών . Η προσωπική μου άποψη πιστεύω ότι η θα είναι επιτυχημένος στην πορεία του στην ΑΕΚ, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είναι μέσα στο σύστημα που ευνοεί προπονητές και βρέθηκε σε μια κατάσταση στην ΑΕΚ, η οποία ευνοεί αυτούς που θέλουν να δουλέψουν και να προσφέρουν . Φέτος στην ΑΕΚ ευνοείται η δουλειά, εργατικότητα, η σοβαρότητα και η ειλικρίνεια. Αυτά είναι στοιχεία του Βαγγέλη τα οποία θα βοηθήσουν τη ομάδα να πετύχει τον στόχο της».

 «Ο κόσμος είναι η μισή μας δύναμη»

kosmos-xalkida

Το κλειστό της Ζωφριάς δεν φημίζεται για τον κόσμο που μαζεύει, γεγονός που στεναχωρεί ιδιαίτερα τους «κιτρινόμαυρους».

«Υπάρχουν μέσα στην ομάδα πολλοί ΑΕΚτζήδες που είναι οπαδοί πρώτα. Καταλαβαίνουμε και εμείς οι ίδιοι ότι προτεραιότητα του κόσμου της ΑΕΚ και του οπαδού είναι το ποδόσφαιρο. Προτεραιότητα στο μυαλό του είναι να μην πέσει κατηγορία το ποδόσφαιρο. Έχει τύχει πολλές φορές φέτος να παίζουμε την ίδια ώρα με το ποδόσφαιρο και αυτό είναι από μόνο του απαγορευτικό», τόνισε αρχικά ο Γιώργος Χήνας και σε παρέμβαση σχετικά με το ότι οι Ενωσίτες δίνουν το «παρών» σε βόλεϊ και χάντμπολ απάντησε:

«Θεωρώ ότι το γήπεδο είναι δύσκολα προσβάσιμο, δεν υπάρχει καλή συγκοινωνία από και προς το γήπεδο, το ξέραμε αυτό όταν κάναμε την επιλογή, παρ’ όλα αυτά επικράτησε μέσα μας το γεγονός ότι είναι ένα γήπεδο από τα λίγα αυτή τη στιγμή στην Αθήνα  που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ώστε μια ομάδα σαν την ΑΕΚ στη  Β’ Εθνική να δουλέψει με συνθήκες ομάδας Α1. Εμείς αυτό θέλουμε, να δουλεύουμε κάθε εβδομάδα σε συνθήκες Α1.

Σίγουρα στα επόμενα παιχνίδια που έρχονται ειδικά στα κρίσιμα  τρία εκτός δεν θα πω ότι θέλουμε 500 άτομα στο πλευρό μας, θα πω ότι θέλουμε μια παρουσία του οργανωμένου κόσμου της ΑΕΚ γιατί όπως έχει πει και ο κοουτς «ΑΕΚ χωρίς κόσμο δεν υπάρχει» και χάνουμε την μισή δύναμη μας».

Τι κίνητρο μπορεί να δώσει η ομάδα στον οπαδό της ΑΕΚ;

«Χωρίς να θέλω να θίξω προηγούμενες διοικήσεις και προηγούμενες ομάδες της ΑΕΚ και χωρίς να αφήνω κανένα υπονοούμενο, φέτος για μένα γίνεται κάτι τελείως ξεχωριστό . Οι κ.κ Κοτσάτος και Αλεξίου έχουν προσδώσει μια υγεία στην ομάδα σε όλες τις εκφάνσεις της και γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από την άποψη ότι δεν ήρθαν να βάλουν τα χρήματα τους για μια χρονιά, να φανούν και να αποχωρήσουν. Έχουν ένα πλάνο τριετές το οποίο ολοκληρώνεται με την ΑΕΚ στην Α1 σε ρόλο πρωταγωνίστριας ,δηλαδή αυτή τη στιγμή είμαστε στο 1/3 της προσπάθειας και είναι κρίμα μια τέτοια προσπάθεια να μην έχει ανταπόκριση. Δεν έχω να δώσω ιδιαίτερο κίνητρο στον κόσμο γιατί καταλαβαίνουμε ότι είναι στεναχωρημένος, αλλά θέλω να υποσχεθώ ότι αν έρθουν να μας δουν ειδικά σε αυτά τα τρία κρίσιμα παιχνίδια θα δουν μια ομάδα με το «μαχαίρι στα δόντια», που θα κάνει τα πάντα για να τους αφήσει ικανοποιημένους, δεν θα πω χαρούμενους γιατί κανείς δεν χαίρεται αν η ΑΕΚ κερδίσει μια ομάδα όπως ο Αμύντας, αλλά θα μείνουν ικανοποιημένοι».

* Το δεύτερος μέρος της αποκαλυπτικής συνέντευξης του Γιώργου Χήνα θα δημοσιευτεί στις 16.00 το μεσημέρι.

Διαβάστε όλο το άρθρο
Advertisement