08.2
13:51

Οι μπασκετικές εξηγήσεις στις ήττες

Πένυ Μακρή
Advertisement

Αν και όταν είσαι ΑΕΚ δεν χωρά δικαιολογία στην ήττα, ο Γιώργος Χήνας εξηγεί στο ΑΕΚ1924.gr γιατί η ομάδα δυσκολεύεται σε κάποια ματς λόγω… ανωτερότητας επιπέδου!

Η ανομοιομορφία καλαθοσφαιριστών στην Β’ Εθνική αλλά και το άναρχο μπάσκετ που κυριαρχεί στην κατηγορία είναι κάποιοι από τους λόγους που δεν βοηθούν την Ένωση να κάνει το παιχνίδι της, όπως εξηγεί ο Γιώργος Χήνας στον ΑΕΚ1924.gr.

Ποια η διαφορά της ΑΕΚ του α’ γύρου σε σχέση με τον β’, κατά τη διάρκεια του οποίου βλέπουμε την ομάδα να δυσκολεύεται περισσότερο;

«Δυσκολευτήκαμε σε αρκετά ματς  και στον α’ γύρο. Υπήρχαν αγώνες όπως στην Πάτρα, στην Χαλκίδα και στη Νήαρ Ηστ όπου προηγούμασταν με μεγάλες διαφορές, τις χανάμε για λίγο αλλά τελικά  κερδίζαμε εύκολα.  Στις νίκες με Ερυθραία, Πέραμα και Αετό δυσκολευτήκαμε. Όπως και με Χολαργό και Ίλιον.

Σαφώς και δεν υπάρχει δικαιολογία γι αυτό το πράγμα. Όταν παίζει η ΑΕΚ με το Ψυχικό και με τον Κρόνο και χάνει, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κάποια ομάδα γιατί όλες οι ομάδες κάνουν την προσπάθειά τους, για το όνομα της ΑΕΚ δεν υπάρχει δικαιολογία. Δεν μπορώ να πω εγώ και να δικαιολογήσω στον κόσμο ότι η ΑΕΚ έχασε από τον Κρόνο, αιτιολογία μπασκετική  μπορεί να υπάρξει όμως

Οι αναλύσεις του Γιώργου…

Ο γενικός αρχηγός της Βασίλισσας δεν… αποποιείται των ευθυνών του, στην απόφαση να χτιστεί μια ομάδα που θα της ταιριάζει καλύτερα το παιχνίδι της Α2 κατηγορίας

«Προφανώς και έχουμε ευθύνη. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη ομάδα στην Α2 θα διεκδικούσε άνοδο φέτος. Πρώτον, όταν μιλάω για ανομοιομορφία καλαθοσφαιριστών και  κορμιών στην Β’ Εθνική εννοώ ότι, έχουμε παιδιά εμείς σχεδόν σε όλες τις θέσεις, τα οποία παίζουν με κοντύτερους στην άμυνα και δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίζεις ένα παίκτη που είναι 10 εκατοστά πιο κοντός, ενώ έχεις μάθει να παίζεις 15 χρόνια μπάσκετ με παιδιά τα οποία είναι ισοϋψή.

Δεύτερον, στο πρωτάθλημα της  Β’ Εθνικής κυριαρχεί το μη οργανωμένο μπάσκετ. Δηλαδή κυριαρχεί πολύ η προσωπική πρωτοβουλία, που σημαίνει ότι δεν στηρίζεσαι σε οργανωμένο παιχνίδι, δεν παίζεται πολύ το 5-5, παίζεται πολύ «run ngun» παιχνίδι, γιατί στο «5-5» οι παίκτες οι δικοί μας αλλά και οι προπονητές μπορούν να βγάλουν την ποιότητα τους και να φανεί ποιά ομάδα είναι οργανωμένη και δουλεμένη. Αυτό αναγκαστικά δημιουργεί προβλήματα.»

Παρατηρείται ότι οι αντίπαλοι της ομάδας στηρίζονται κυρίως στις ατομικές προσπάθειες και στα τρίποντα κόντρα στην ΑΕΚ:

«Εμείς διαβάζουμε πάρα πολύ τους αντιπάλους  και βλέπουμε και πάρα πολλά βίντεο, αλλά από ένα σημείο και μετά σου ξαναλέω ότι το στυλ του μπάσκετ που παίζεται στην Β’ Εθνική είναι screen, πάσα, τρίπλα και σουτ και επειδή ο κάθε αντίπαλος που παίζει με εμάς αν χάσει 15 τρίποντα και αυτομάτως η διαφορά στο ξεφύγει, δεν θα πει κανείς τίποτα. Αν του μπουν όμως τα σουτ γίνεται μάγκας και έχει συμβεί αυτό με κάποια παιδιά κάποιους αντιπάλους φέτος, που έχουν υπερβεί τον εαυτό τους γιατί παίζουν με την ΑΕΚ. Δηλαδή αν πει κάποιος απέναντι στην ΑΕΚ ότι έκανε «μεγάλο ματς» είναι τεράστιο συν για την καριέρα του.

Για εμένα αυτό τα λέει όλα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εμείς δεν δίνουμε δικαίωμα , και όταν λέω εμείς εννοώ όλοι».

«Όλοι μια οικογένεια ανεξαρτήτου αποτελέσματος»

xinas-omadiki-sunent.mesa

Το μότο της ΑΕΚ θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αυτό από τους «Τρεις σωματοφύλακες». Το «όλοι για ένας και ένας για όλους» ταιριάζει… γάντι στην φετινή ομάδα, αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τα όσα λέει ο Γιώργος Χήνας στο ΑΕΚ1924.gr.

«Αυτά που λέω δεν είναι δικαιολογίες, είναι αιτιολογίες με τη μεγαλύτερη πάνω από όλα  ότι εμείς δεν ήμασταν καλοί, εμείς κάναμε την κοιλιά μας και για μένα είναι φυσιολογικό από ένα σημείο και μετά. Μπορεί να έγινε παρατεταμένη κοιλιά  αλλά  όταν η ομάδα δεν παίζει καλά και αυτό είναι ξεκάθαρο για μένα, ευθύνονται από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο. Δηλαδή ευθύνονται προπονητές, εγώ, το staff και οι παίκτες. Ευθυνόμαστε όλοι και αυτό δεν είναι μια τυπικότητα αλλά ισχύει, ο καθένας από το πόστο του, γιατί όταν χάνουμε ,είμαστε όλοι μια οικογένεια και όταν κερδίζουμε, είμαστε όλοι μια οικογένεια»

Ποια η διαφορά της πρώτης ήττας από την δεύτερη;

«Η πρώτη ήττα εμένα προσωπικά με πόνεσε πάρα πολύ γιατί ήρθε σε ένα σημείο που ήταν κομβικό για την ΑΕΚ. Με μια νίκη μέσα στο Ψυχικό εντός εισαγωγικών, αν και ήταν πολύ νωρίς, θα «κλειδώναμε» την κατηγορία γιατί έχεις δύο πόντους διαφορά από τον δεύτερο και τον έχεις και εντός έδρας. Και ας χάναμε μετά, που εγώ πιστεύω ότι δεν θα χάναμε από τον Χολαργό για παράδειγμα σε μια άσχημη εμφάνιση, γιατί και η ήττα μας επηρέασε ψυχολογικά. Μας επηρέασε και το γεγονός ότι δεν υπήρχε παιχνίδι μετά το Ψυχικό ώστε να πάρουμε πάλι καλή ψυχολογία, υπήρχαν 20 μέρες αγωνιστικής απραξίας, βέβαια δεν δώσαμε πολλές μέρες ρεπό δουλέψαμε σκληρά, αλλά το πρόβλημα μας δεν ήταν η δουλειά, γιατί η δουλειά στις προπονήσεις είναι σχεδόν επιπέδου Α1 και από τον προπονητή και από τα ίδια τα παιδιά.  Δεν έχουμε κανένα παράπονο.

Μας κόστισε ότι δεν είχαμε παιχνίδι μετά ώστε να φτιάξουμε την ψυχολογία μας γρήγορα. Επειδή θέλαμε πολύ να κάνουμε το 9 στα 9, απογοητεύσαμε και τον κόσμο και την διοίκηση και τους εαυτούς μας, πράγμα που μας επηρέασε. Όσον αφορά την δεύτερη ήττα, είναι ότι δεν την περιμέναμε. Δεν ήταν ένα παιχνίδι θεωρητικά δύσκολο που περιμένεις ότι μπορεί και να χάσεις και μετά και την μεγάλη σε έκταση του σκορ νίκη με τον Έσπερο Πατρών δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα έρθει μια τέτοια εμφάνιση. Ήταν πιο εύκολο να διαχειριστούμε αυτήν την ήττα από ότι με το Ψυχικό, γιατί ξέραμε ότι όταν χάνεις ένα «ντέρμπι» με το Ψυχικό χάνεις από έναν θεωρητικά δυνατό αντίπαλο και έχεις κάποιες πιθανότητες να το χάσεις και έχεςι και πολλά παιχνίδια μπροστά σου ακόμα.

Αυτή η ήττα με τον Κρόνο μας βοήθησε στο να καταλάβουμε ότι πάνω από όλα εμείς φταίγαμε, ναι μεν ότι επηρέασε πολύ και η διαιτησία χωρίς να αποτελεί δικαιολογία, αλλά αφήσαμε την διαιτησία να φέρει το παιχνίδι εκεί που το έφερε και είναι ξεκάθαρα δικιά μας ευθύνη. Ήταν πολύ πιο εύκολο να την διαχειριστούμε γιατί συνειδητοποιήσαμε ότι δεν έχουμε αρκετά παιχνίδια μπροστά μας, έχουμε μόνο 10 και ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε.»

Διαβάστε όλο το άρθρο
Advertisement