bet365 -->
22.12
11:15

Ιδιωτική ποινική δίωξη κατά Ανδρέα Βγενόπουλου

AEK1924.gr team
Advertisement

Καταθέτες κατά Λαϊκής Τράπεζας και Ανδρέα Βγενόπουλου. Γιατί τους κατηγορούν. Ιδιωτική ποινική δίωξη με άδεια του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου

Ιδιωτική ποινική δίωξη ασκήθηκε εναντίον της Λαϊκής Τράπεζας, του τέως εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ανδρέα Βγενόπουλου και άλλων στελεχών της τράπεζας, καθώς και του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη, με την κατηγορία της εξαπάτησης στην υπόθεση των αξιογράφων.

Ενάγων είναι ο Σταύρος Μαυρόσαββας, από την Πάφο, που είχε επενδύσει 108.000 ευρώ, και κατέθεσε το κατηγορητήριο της ιδιωτικής ποινικής δίωξης ύστερα από άδεια του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Πάφου.

Ο παραπονούμενος είναι ένας από χιλιάδες καταθέτες που υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν από τις τράπεζες να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε αξιόγραφα με την υπόσχεση υψηλής απόδοσης.

Όπως υποστηρίζει, “οι κατηγορούμενοι όλοι μαζί ή ο καθένας ξεχωριστά ή σε συνεργασία μεταξύ τους, κατά ή περί τον Απρίλιο του 2010 στη Λευκωσία και σε ολόκληρη την Κύπρο συνωμότησαν και /ή συμφώνησαν μεταξύ τους με απάτη και/ή με δόλιο τρόπο ή μέσα και με ειδικό σχεδιασμό απόκρυψης ή παραπλάνησης και με δόλια τεχνάσματα να προωθήσουν τη διάθεση αξιογράφων κεφαλαίου και με αυτό τον τρόπο να καταδολιεύσουν το κοινό γενικά, περιλαμβανομένου και του παραπονουμένου, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το ποσό της επένδυσής του”.

Το κατηγορητήριο

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως “οι κατηγορούμενοι προέβησαν σε ανακριβή δήλωση, ότι δηλαδή τα αξιόγραφα θα απέφεραν υψηλές αποδόσεις, ενώ στην πραγματικότητα γνώριζαν ότι κάτι τέτοιο δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια, με αποτέλεσμα οι καταθέτες να χάσουν τα χρήματά τους”.

Η υπόθεση ορίστηκε για εμφάνιση στο δικαστήριο στις 7 Ιανουαρίου και εκδόθηκαν κλήσεις για επίδοση στους κατηγορουμένους, που είναι οι Cyprus Popular Bank Public Company Ltd, Ανδρέας Βγενόπουλος (τέως εκτελεστικός πρόεδρος), Ευθύμιος Μπουλούτας (από την Ελλάδα, τέως διευθύνων σύμβουλος), Νεοκλής Λυσάνδρου, Χρήστος Στυλιανίδης, Παναγιώτης Κουννή, Κάλιας Ευσταθίου και Αθανάσιος Ορφανίδης.

Οι καταθέτες που υποστηρίζουν ότι εξαπατήθηκαν από τις τράπεζες, με αποτέλεσμα ένα συνολικό ποσό 1.8 δισ. ευρώ να μετατραπεί σε μετοχές, έχουν ιδρύσει το Σύνδεσμο Κατόχων Αξιογράφων, που δραστηριοποιείται με διάφορους τρόπους για να σωθούν τα χρήματα των μελών του.

Έρχονται νέες αγωγές

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης δήλωσε ότι αναμένονται και άλλες αγωγές. Επίσης χαρακτήρισε αυθαίρετη την απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας που ανακοινώθηκε χθες για υποχρεωτική μετατροπή 65.439.624 Μετατρέψιμων Αξιογράφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου έκδοσης 2011 (ΜΑΕΚ) σε συνήθεις μετοχές της Τράπεζας, “σε εφαρμογή των προνοιών του Ενημερωτικού Δελτίου, ημερομηνίας 19 Μαΐου του 2011”, εν όψει υποσχέσεων που είχαν δοθεί ότι οι καταθέτες θα έπαιρναν κάποιο ποσό, αν από την αξιολόγηση της PIMCO προκύψει ότι το χρέος της Κύπρου είναι διαχειρίσιμο..

“Αναμέναμε ότι θα υλοποιούσαν τις υποσχέσεις για υποβολή πρότασης που θα ικανοποιούσε τους κατόχους αξιογράφων και διερωτώμαι με ποιά λογική ελήφθη η απόφαση και αγνοήθηκε η εισήγηση της Τρόικας να δοθεί κάποια ανταμοιβή στους κατόχους για να μετριαστεί το κόστος», είπε ο κ. Μαραθοβουνιώτης.

Προσέθεσε πως οι τράπεζες παραμένουν εκτεθειμένες, γιατί σύμφωνα με πόρισμα έρευνας της Κεντρικής Τράπεζας, δεν ακολούθησαν τις οδηγίες της, ενώ αγνόησαν ακόμα και την ευρωπαϊκή οδηγία. Ο κ. Μαραθοβουνιώτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Κεντρική Τράπεζα να επιβάλει ποινές στις τράπεζες.

Πάντως, η Λαϊκή στην ανακοίνωσή της για τη μετατροποπή των αξιογράφων σε μετοχές υποστήριξε ότι «η ύπαρξη αμφοτέρων των γεγονότων που υπαγορεύουν την υποχρεωτική μετατροπή, ως προνοείται στην προαναφερθείσα ενότητα του Ενημερωτικού Δελτίου, έχει βεβαιωθεί από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου».

Οι κάτοχοι αξιογράφων θα λάβουν 10 συνήθεις μετοχές των 0.10 ευρώ για κάθε ένα αξιόγραφο ονομαστικής αξίας 1 ευρώ.

Πηγή: news247.gr

 

Διαβάστε όλο το άρθρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ AEK1924 ΚΑΙ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

Όλα τα νέα της ΑΕΚ στο Google News

Κάνε Like στην σελίδα του AEK1924 στο Facebook

Κάνε follow το AEK1924 στο Instagram

Παρακολούθησε τις εκπομπές και τα βίντεο του AEK1924 με ένα subscribe στο YouTube

Ακολούθησε το AEK1924 στο Twitter

Advertisement