28.5
09:15

Η πρώτη νταμπλούχα ομάδα

Νίκος Κλεισαρχάκης
Advertisement

Σαν σήμερα (28/5) το 1939 η ΑΕΚ αντιμετώπιζε τον ΠΑΟΚ για τον τελικό Ελλάδας, εκεί που στόχευε την κατάκτησή του για να βάλει τις βάσεις για το νταμπλ.

Στον δεύτερο τελικό Κυπέλλου της ιστορίας του Ελληνικού ποδοσφαίρου, η Ένωση θα «φιλοξενούσε» τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου, εκεί όπου γίνονταν οι σημαντικότεροι αγώνες της εποχής.

Ο ΠΑΟΚ διεκδικούσε τον πρώτο τίτλο και αυτό προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στον φίλαθλο κόσμο του, με 2000 οπαδούς να καταφθάνουν με την αποστολή της ομάδας, στην Αθήνα.

Σε έναν σκληρό αγώνα, οι ασπρόμαυροι μπήκαν να παίξουν δυνατά και στα όρια του αντικανονικού, κάτι που δυσκόλεψε την ΑΕΚ. Στο 31’ ο Ιωαννίδης άνοιξε το σκορ για τον ΠΑΟΚ, ενώ στο 43’ οι κιτρινόμαυροι ισοφάρισαν με τον Χατζησταυρίδη.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, το σκληρό παιχνίδι από πλευράς ΠΑΟΚ, συνεχίστηκε, όμως δεν απέδωσε. Στο 73ο λεπτό, μετά από μία αδράνεια της άμυνας και την ασταθή απόκρουση του Σωτηριάδη, ο Μανέτας έδωσε την νίκη και το Κύπελλο στην ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ με το νέο της παρατσούκλι «Βούντερ τιμ» (=ομάδα θαύμα), κατέκτησε τον τίτλο και βάδιζε προς την κατάκτηση και του πρωταθλήματος, κάτι που τελικά κατάφερε να πραγματοποιήσει.

Έτσι, η Ένωση έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που πετυχαίνει το νταμπλ στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η σύνθεση της ΑΕΚ:

Ρίµπας, Γάσπαρης, Σέλτσικας, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας, Βασιλείου, Χατζησταυρίδης, Τζανετής, Μαρόπουλος, Μανέτας

Άλλα αποτελέσματα (28/5):

1967 ΑΕΚ – Πιερικός 3-0

1972 ΑΕΚ – Ολυμπιακός Λευκωσίας 5-0

1978 Άρης – ΑΕΚ 2-0

2017 ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 1-0

 

Advertisement