17.7
10:23

Αρκούδα με… πήλινα πόδια

Βαγγέλης Κατσαΐτης
Advertisement

Το βασικό στάδιο προετοιμασίας ολοκληρώθηκε, η ΑΕΚ επέστρεψε μέσα σε ενωτικό κλίμα και πλέον το σχέδιο εξουδετέρωσης της ΤΣΣΚΑ Μόσχας μπαίνει σε λειτουργία. Φαβορί φυσικά οι Ρώσοι με σημαντική παρουσία-εμπειρία στην Ευρώπη, αλλά το παρόν δεν είναι το… ένδοξο παρελθόν τους, γράφει ο «PsyxiatRos» Βαγγέλης Κατσαΐτης

Η δουλειά ολοκληρώθηκε και ότι έπρεπε να γίνει, έγινε. Το βασικό στάδιο στο Κιέλτσε αποτελεί παρελθόν με την ΑΕΚ από το απόγευμα της Κυριακής (16/7) να βρίσκεται στην Αθήνα και από σήμερα κιόλας να ξεκινάει η αποστολή “σκοτώστε την Αρκούδα”.

Μετά από καιρό έγινε δουλειά…

Ότι δούλεψε ο Μανόλο στην προετοιμασία, ότι προσπάθησε να φτιάξει, ότι διόρθωσε από πέρυσι ήρθε η ώρα να το παρουσιάσει σε δύο δύσκολα ματς, προκειμένου η Ένωση να επιστρέψει στην Ευρώπη (όμιλο) και φυσικά να αρχίσει να αλλάζει το επίπεδο της ΑΕΚ σε όλους τους τομείς.

Να αναφέρω εδώ πως όσοι βρέθηκαν στο Κιέλτσε, διαπίστωσαν πως η ΑΕΚ μετά από χρόνια έκανε βασικό στάδιο προετοιμασίας υψηλού επιπέδου χωρίς ελλείψεις και… τρέλες που τόσο πολύ κόστισαν τα προηγούμενα καλοκαίρια.

Δυστυχώς δεν κατάφερα να βρεθώ στην Πολωνία, αλλά η επικοινωνία που είχα, από διαφορετικές οπτικές γωνίες, κατέληγε στο μοναδικό συμπέρασμα πως έγινε σοβαρή δουλειά! Ο Ισπανός τεχνικός που απέδειξε σε όλους ότι μόνο “παπατζής” δεν είναι, δούλεψε πάνω στην θεωρία, στην τεχνική, στα συστήματα, στα στημένα, σε κάθε θέση και σε κάθε παίκτη ξεχωριστά. Προσπάθησε να φτιάξει τις βάσεις της δικής του φυσιολογικής ΑΕΚ και απ’ ότι φάνηκε στα φιλικά, έχουν αρχίσει να πέφτουν τα… μπετά.

Μπορεί να φοβηθεί η ΤΣΣΚΑ

Όλα τα παραπάνω λοιπόν, ήρθε η ώρα να τα δουλέψει ο Μανόλο μαζί με τους παίκτες του και να τα παρουσιάσει απέναντι στην ιστορική ομάδας της Ρωσίας, με ένδοξο παρελθόν, συνεχόμενες παρουσίες στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με σημαντικούς ποδοσφαιριστές αλλά σε ένα μεταβατικό στάδιο που αποτελεί ίσως και το κλειδί για την πρόκριση των κιτρινόμαυρων.

Σίγουρα η ΤΣΣΚΑ αποτελεί μια ομάδα που από την μέση και μπροστά είναι επικίνδυνη και δημιουργεί σχεδόν σε κάθε της φάση κινδύνους για τις αντίπαλες άμυνες. Ομάδα που χτυπάει από τα πλάγια, με ταχύτατους ποδοσφαιριστές που αν δεν είσαι συγκεντρωμένος θα βρεθείς εκτεθειμένος.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρω και στον τίτλο, όσο φοβερή και τρομερή είναι η “αρκούδα”, αν έχει πρόβλημα στα “πόδια” (β. άμυνα) της, τότε μπορείς να την εξουδετερώσεις και η συγκεκριμένη ΤΣΣΚΑ στην άμυνα της, παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα απέναντι στην ταχύτητα των αντιπάλων επιθετικών.

Η αναμέτρηση με την Ανζί και η νίκη με 3-1 της ΤΣΣΚΑ θα μπορούσε πραγματικά να χαρακτηριστεί και ως παραπλανητική. Όσες φάσεις έκανε η μια ομάδα, άλλες τόσες έκανε και η άλλη και μάλιστα η Ανζί, βρέθηκε πίσω στο σκορ και κυνηγούσε από πολύ νωρίς.

Η άμυνα λοιπόν της ΤΣΣΚΑ ήταν το λιγότερο σε τρικυμία και απέναντι στις κάθετες των μέσων της Ανζί, έβλεπες τους αμυντικούς να μην μπορούν να τρέξουν ούτε για πλάκα. Το δε 3-5-2 που διαλέγει ο Βίκτορ Γκοντσαρένκο, έλεγα πως δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα στην ομάδα του, όταν απέναντι της έχει παίκτες με γρήγορη σκέψη και ταχύτητα.

Όλο αυτό το διάστημα, αυτό δούλεψε ο Μανόλο, αυτό ζήτησε από τις μεταγραφές και αυτό είναι το πλάνο του για την ΑΕΚ τη νέα σεζόν. Γρήγορη σκέψη στη δημιουργία, παράλληλες κινήσεις από την τριάδα μπροστά και ταχύτητα, πολύ ταχύτητα.

Στα δικά μου μάτια, οι ελπίδες της ΑΕΚ είναι σημαντικές, και πιστεύω πως ο μπορεί ο Μανόλο Χιμένεθ να χτυπήσει την ΤΣΣΚΑ εκεί που πονάει, προκειμένου να μεταφέρει την πίεση του επαναληπτικού στην έδρα τους. Γιατί αν η ΑΕΚ καταφέρει να πάει το παιχνίδι του επαναληπτικού στην κόντρα επίθεση, τότε η πρόκριση θα έρθει για τον δικέφαλο.

ΥΓ1: Όλο και περισσότεροι, από αυτούς που τα έβαψαν… μαύρα με τον ερχομό του, καταπίνουν την γλώσσα τους για τον Ισπανό τεχνικό και δεν μπορώ να κρύψω, πως αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.

ΥΓ2: Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που εμφανίστηκε περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα, στο βασικό στάδιο προετοιμασίας, είναι η λέξη που χαρακτηρίζει την ΑΕΚ. «Ένωση»! Από τον πιο μικρό φροντιστή μέχρι τον Μανόλο Χιμένεθ, Έλληνες και ξένοι, ανέδειξαν το AEK Family, τόσο στην αρχή της προετοιμασίας, όσο και στο τέλος και αυτό, είναι ένα ακόμα σημαντικό όπλο για τη νέα σεζόν.

 

Advertisement