17.6
05:40

Να τους φτιάξεις, όχι να τους… κάψεις

Advertisement

Ναι η ΑΕΚ να βγάλει παιδιά από τις Ακαδημίες της. Ναι να τους δώσει εμπειρίες και ευκαιρίες. Ναι να επενδύσει πάνω τους. Αλλά έχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς εάν είναι έτοιμη να τα κάνει όλα αυτά; Γράφει η Μαρία Τσίχλα.

Το ΑΕΚ1924 πρώτο σας αποκάλυψε πριν από μερικές ημέρες ότι ο Τιμούρ Κετσπάγια έχει σκοπό να πάρει μαζί του στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας τέσσερις με έξι νέους ποδοσφαιριστές, ώστε να τους τσεκάρει και να τους δώσει τις πρώτες τους επαγγελματικές ευκαιρίες.

Φυσικά και στο άκουσμα αυτής της είδησης δεν θα μπορούσα να μην χαρά. Παρακολουθώ τις Ακαδημίες της ΑΕΚ από τότε που ο Ταχτσίδης έπαιζε στους Νέους και από τότε μέχρι και σήμερα έχουν δει πολλά τα μάτια μέσα αρχικά στα… παρακμιακά και άθλια γήπεδα των Νέων και στη συνέχεια με την… αναγέννηση που ήρθε.

Το να λέμε «ναι να πάρουν ευκαιρίες οι Νέοι» είναι πολύ εύκολο και ακόμα ευκολότερο είναι ένας προπονητής να τους ρίξει στα βαθιά χωρίς να σκεφτεί τίποτα. Το θέμα όμως είναι το πότε ένα παιδί είναι έτοιμο. Το πότε θα μπει να παίξει και δεν θα στοιχήσει στην ψυχολογία του το πρώτο λάθος που θα κάνει.

Στην προετοιμασία της Γ’ Εθνικής βρέθηκαν τέσσερα παιδιά από τις Ακαδημίες. Ο Ντούνης, ο Τζάθας, ο Καζβιρόπουλος και ο Ζιβάνοβιτς. Παίκτες που επέλεξε ο Δέλλας από τα τμήματα κ16 και κ17, δίνοντάς τους μια ευκαιρία. Ακόμα και τότε που τα πράγματα ήταν πιο χαλαρά, πολλές φορές χρειάστηκε να μείνουν εκτός σε πολλές ασκήσεις, βλέποντας στα βλέμματά τους την απογοήτευση. Ο Δέλλας βέβαια ήταν εκεί δίπλα τους και τους εξηγούσε τα πάντα, προσπαθώντας να τους δώσει να καταλάβουν πως έχουν τα πράγματα. Από αυτούς τους τέσσερις ποδοσφαιριστές οι τρεις έπαιξαν (εκτός του Ζιβάνοβιτς), ενώ παράλληλα χρόνο συμμετοχής πήραν και οι Βιδάλης, Βλαχομήτρος και Τσέλιος.

Φυσικά και κανένας δεν αμφιβάλει για το ταλέντο των παιδιών, αλλά η υπερβολή ποτέ δεν έκανε καλό σε κανέναν. Το να ζητάς από το πουθενά να δεις βασικό τον Καζβιρόπουλο ή τον Βλαχομήτρο που σκόραρε δεν είναι εύκολο, πάνω από όλα για τα ίδια τα παιδιά, που χρειάζονται ένα μεταβατικό στάδιο.

Όλοι τους έζησαν στις ακαδημίες της ΑΕΚ στις χειρότερες καταστάσεις τους, εκεί που δεν υπήρχαν γήπεδα, δεν υπήρχαν ρούχα, δεν υπήρχε τίποτα και ξαφνικά βρέθηκαν σε μια άκρως επαγγελματική ομάδα, προσπαθώντας να συνηθίσουν στο νέο περιβάλλον.

Και για να πάμε λίγο στο σήμερα. Ναι οι Ακαδημίες της ΑΕΚ δουλεύουν όπως η πρώτη ομάδα, με το ίδιο σύστημα, με τον ίδιο τρόπο, ώστε η μετάβαση από τις Ακαδημίες στην πρώτη ομάδα να είναι ευκολότερη.

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια όμως είχαμε και πολλά πήγαινε-έλα. Η αποχώρηση του Άκη Ζήκου κόστισε στους μικρούς, καθώς επρόκειτο για έναν άνθρωπο που ήταν πάντα δίπλα τους. Άντε μετά πάλι να συνηθίσουν υπό νέες συνθήκες και νέους υπεύθυνους.

Στην Ακαδημίες δεν κυλούν όλα ρόδινα. Υπήρξαν και τσακωμοί με προπονητές και εντάσεις και πολλά παρασκηνιακά θέματα, τα οποία δείχνουν ότι ίσως κάτι πρέπει να αλλάξει ώστε η ΑΕΚ να ξεκινήσει να βγάζει παίκτες από τα σπλάχνα της.

Η ΑΕΚ πλέον είναι μαγαζί γωνία. Στην κερκίδα των Σπάτων οι μάνατζερ αλωνίζουν και πιστέψτε με πολλές φορές κάνουν κακό στους πιτσιρικάδες, παρά καλό. Άρα λοιπόν υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για το γιατί η Ένωση δεν έβγαλε παιδιά από τα σπλάχνα της σε όλο αυτό το πέρασμά της από την Γ’ και την Β’ Εθνική και γιατί ακόμα και ο Στέλιος Μανωλάς που ξέρει τα παιδιά της ομάδας Νέων δεν έδωσε ευκαιρίες.

Μακάρι ο Τιμούρ Κετσπάγια να διορθώσει όσο μπορεί όλα αυτά που συμβαίνουν, να παρακολουθήσει ματς από κοντά, να έχει τη δική του γνώμη, να τσεκάρει παίκτες και στην προετοιμασία και πάνω από όλα να τους βοηθήσει. Γιατί ένας ποδοσφαιριστής δεν χρειάζεται απλά να «ανέβει» επίπεδο, χρειάζεται δίπλα του κάποιον που θα τον πιστέψει και θα τον βοηθήσει. Δείτε το παράδειγμα Δέλλα-Τζανετόπουλου.

Διαβάστε όλο το άρθρο
Advertisement