15.11
13:35

Άκου φίλε Ντράγκαν

Advertisement

Ο Γιώργος Σηφάκης παίζει τις μπαλωθιές του και εξιστορεί γεγονότα που τον δένουν με τον νυν προπονητή της Ένωσης με τον οποίον υπήρξαν συνεργάτες στη μεγάλη μπασκετική ΑΕΚ. Τον προειδοποιεί δε, να έχει το νου με αυτούς που σήμερα διοικούν και δεν έχουν ιδέα από μπάσκετ.

@ ΝΤΡΑΓΚΑΝ ΣΑΚΟΤΑ, φίλες και φίλοι. Ο Νέος, παλιός προπονητής της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ. Εγώ ανακάλυψα την Αμερική, που οι άνθρωποι της ομάδας ανακάλυψαν εδώ και λίγους μήνες , την περίοδο 1997-1998, όταν η ΑΕΚ είχε προπονητή τον τεράστιο Γιάννη Ιωαννίδη και το Περιστέρι τον σημερινό προπονητή της Ένωσης.

@ Με τον Ντράγκαν συναντηθήκαμε μετά από ένα ματς στο Περιστέρι , όπου εγώ πήγα στα αποδυτήρια να πάρω τον «ξανθό» για την καθιερωμένη συνέντευξή τύπου. Εκείνες τις εποχές  η συνέντευξη Τύπου και η παρουσία του Ιωαννίδη σε όποιο γήπεδο κι αν πηγαίναμε ήταν ιεροτελεστία και όλοι περίμεναν ν α δουν και να ακούσουν τον άνθρωπο-μύθο του Ελληνικού μπάσκετ.  Σε μία τέτοια συνέντευξη μίλησα για πρώτη φορά με τον Ντράγκαν και η φλόγα που διέκρινα στο βλέμμα του για το μπάσκετ οφείλω να πω ότι με συνεπήρε από την πρώτη στιγμή, αν και δεν του το είπα ποτέ.

@ Με συνεπήρε τόσο πολύ όμως που από το 1997 κάναμε παρέα σχεδόν κάθε βδομάδα. Συναντιόμασταν τις περισσότερες φορές κρυφά (βλέπετε εγώ στην ΑΕΚ, εκείνος στο Περιστέρι ή και αργότερα σε διάφορες άλλες ομάδες , οι κακές γλώσσες δεν ήθελαν πολύ για να αρχίσουν να μιλούν) και μου ανέλυε τα πάντα γύρω από την φιλοσοφία του για τα νέα παιδιά. Για τους Έλληνες παίκτες , αλλά και για τον φοβερό και τρομερό  Πέτζα Στογιάκοβι τς που είχε σαν παιδί του. Μην ξεχνάμε ότι αυτός έφερε στο Περιστέρι τον Γκούροβιτς και τον Γιάριτς που διέπρεψαν στην συνέχεια.

@ Με εντυπωσίασαν τόσο πολύ οι συζητήσεις μας με τον φίλο μου πλέον Ντράγκαν που σιγά σιγά άρχισα να τις μεταφέρω στον Γρανίτσα (μπορεί να έκανε έγκλημα με το γκρέμισμα του γηπέδου αλλά στο μπάσκετ της ΑΕΚ πρόσφερε πάρα πολλά.) και αργότερα στον Γιάννη Φιλίππου.

@ Δεν σας κρύβω ότι προσπάθησα πολλές φορές να τον φέρω στην ΑΕΚ και τον πρότεινα για πρώτη φορά μετά την απομάκρυνση του Ξανθού, όπου στο ραντεβού με τους Φιλίππου- Γρανίτσα στο σπίτι του τελευταίου δεν πήρε την δουλειά – κι όπως αποδείχθηκε λανθασμένα – γιατί ο Πρόεδρος προτίμησε τον Καλαφατάκη που τον έπεισε για δήθεν ελληνοποίηση της ομάδας με μικρό μπάτζετ. 

@Τον πρότεινα ξανά και μετά την απομάκρυνση του Πολίτη αλλά η αποτυχία ήταν τόσο μεγάλη εκείνη την χρονιά που προτιμήθηκε και πολύ σωστά ο Ντούσαν ίβκοβιτς (που ειρήσθω εν παρόδω δεν μου συγχώρησε ποτέ στα δύο χρόνια που συνεργασθήκαμε ούτε την φιλιά μου με τον Ιωαννίδη , ούτε πολύ περισσότερο την φιλία μου με τον Ντράγκαν Σάκοτα, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία αφου με το «σοφό» μπορεί να μην έγινα φίλος, όμως η συνεργασία μας σε επαγγελματικό επίπεδο ήταν άψογη.

@ Έτσι το πλήρωμα του χρόνου έφτασε τον Ιούνιο του 2001 όπου ο Σάκοτα ανέλαβε την ΑΕΚ και την οδήγησε στην κορυφή της Ελλάδας και θα είχε πετύχει πολλά περισσότερα πράγματα αν την δεύτερη σεζόν είχε πραγματική στήριξη εκ των έσω και δεν πλήρωνε εντελώς μόνος το λάθος του να συμφωνήσει να δώσει η ομάδα τα παιχνίδια της Ευρωλίγκα στην Λαμία. Αυτό και τα δήθεν σχέδια ελληνοποίησεις  με μικρό μπάτζετ τον απομάκρυναν από την Ένωση εντελώς λανθασμένα κατά την άποψη μου και αυτό αποδείχθηκε σε βάθος χρόνου.

@ Ο Ντράγκαν Σάκοτα δούλεψε στην ΑΕΚ κάτω από διαφορετικές συνθήκες απ ότι δουλεύει τώρα. Είχε ανθρώπους που έτρεχαν 24 ώρες το 24ώρο για να μην υπάρχουν προβλήματα ειδικά την πρώτη σεζόν και μια διοίκηση με τεράστιο όνομα και οικονομική συνέπεια. Τώρα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

@ Ο Σάκοτα είναι καλός προπονητής και το κυριότερο καλός άνθρωπος. Αγαπάει πολύ το μπάσκετ και ακόμα περισσότερο την οικογένεια του. Ειλικρινά δεν ξέρω αν θα αντέξει στην πίεση χωρίς τους κατάλληλους ανθρώπους δίπλα του και το κυριότερο χωρίς ειλικρίνεια που γι αυτόν είναι το Α και το Ω για να πετύχει.

@ Οι άνθρωποι που διοικούν την ΑΕΚ αυτή την εποχή, εδικά ο αφερέγγυος Αλεξίου, έχουν μαύρα μεσάνυχτα από μπάσκετ  και αυτό φαίνεται τόσο από τις επιλογές συνεργατών που κάνουν κάτω από πανικό, όσο και από την κάψα να αναδείξουν τον Ζιάγκο ως εξιλαστήριο θύμα για την αποτυχία.

@ Η ΑΕΚ για να βρει το δρόμο της και ο Σάκοτα για να πετύχει, απαιτούνται χρήματα και χρειάζεται η στήριξη του Μελισσανίδη ή κάποιου με οικονομική ευχέρεια για να την ξανακάνει μεγάλη. Αν δεν γίνουν αυτά, πολύ φοβάμαι ότι το αύριο δεν θα είναι καθ όλου καλό και ο Σάκοτα θα φύγει νύχτα αμαυρώνοντας  χωρίς να φταίει μια τεράστια ιστορία που έγραψε αι αυτός με χρυσά γράμματα.

@ ΥΓ. Για τον Σάκοτα μπορώ να γράφω μέρες, όπως και για τον Ιωαννίδη και για τον ίβκοβιτς, δεν είναι όμως της παρούσης , αν και ειδικά για τον Ντράγκαν υπάρχουν πάρα πολλά γεγονότα που μπορούν να βοηθήσουν τον ίδιο και τη ομάδα να βρει το δρόμο της. Ειδικά την χρονιά του πρωταθλήματος.

Διαβάστε όλο το άρθρο
Advertisement